Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Nehezen értem meg a hallott...

Nehezen értem meg a hallott angolt, hogyan javítható?

Figyelt kérdés
Sok filmet nézek angolul angol felirattal ha olvasom a feliratot semmi gond, de mihelyst kikapcsolom alig értem, hogyan tudnám fejleszteni a hallás utáni készséget? Sajnos csak a filmekre tudok támaszkodni.

2020. jan. 30. 22:54
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors válaszokat, ment a pipa mindenkinek.
2020. jan. 31. 23:37
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

"Ennel jobbak a hangoskonyvek, foleg, ha olyan a szerzo (vagy aki felolvassa), aki ertheto kiejtessel beszel."

Nem fogja neked szótagolva olvasni egy színész sem. Hanem a lehető legtermészetesebb módon, ami ugye neked nem lesz természetes, mert nem az az anyanyelved. Ezt szokni kell.

Másfelől nem gondolnám, hogy a szépirodalom (és bármilyen normálisabb regény annak számít ilyen tekintetben...) segítene nagyot fejleszteni a hallás utáni szövegértést. A regények inkább olvasva fejtik ki a hatásukat. Eleve sokkal választékosabb szókinccsel rendelkeznek, mint ami az általános hétköznapi beszélgetésekben szükséges. Sőt, az íróknak is van stílusuk. A könyvekkel írott formában érdemes megbarátkozni.

A filmek/videók pedig vizuálisan segítenek kikövetkeztetni a szituációból a mondanivaló nagy részét (pl sitcomok), tehát ha azt nézed, megint másra figyelsz.

A tematikus podcast-ek lesznek azok, amelyek segítenek egy bizonyos szókincset felépíteni, és viszonylag hamar hozzájuk lehet szokni, és megérteni őket.

2020. febr. 1. 00:46
 13/15 anonim ***** válasza:

Az előzőekhez még annyit tennék hozzá, hogy nekem az segített, hogy többször megnéztem egy sorozatot. Először angol felirattal, utána anélkül. És amikor felirattal néztem, akkor is igyekeztem közben kihallani amit mondtak. Olyat is csináltam, hogy letöltöttem, kinyomtattam, és előre elolvastam a feliratot, megtanultam a fontosabb új szavakat, és csak ezután néztem meg felirat nélkül a sorozatrészt.

Viszont ez affinitás kérdése is. Hiába írok és olvasok c2 szinten, és a beszéd is ezt közelíti, a hallás utáni értés nehezen megy a mai napig. De fejleszthető készség ez is, csak mindenkinek más tempóban és más mértékig.

2020. febr. 1. 21:46
 14/15 anonim ***** válasza:

6# ebben van valami, szándékosan szappanoperát írtam. De igazából lényegtelen, olyat nézzen, ami érdekli. Ha nem tanulás céljából ül le nézni, hanem élvezi, úgy jobban tud haladni és élvezetesebb is.

Akár olyan sorozat is lehet, amit már ismer magyarul.

2020. febr. 3. 06:22
 15/15 timortin ***** válasza:
#14 Így van, abszolút egyetértek.
2020. febr. 3. 10:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!