Van olyan iskola egyáltalán, ahol érdemben foglalkoznak már a 9-11. osztályos gyerekek 2 hetes külföldi nyelvtanulási programjával?
Akkor jól sejtettem, hogy ennek a történetnek már valahogy el kellett volna kezdődnie.
Az az érdekes, hogy a fizetős angliai útról, amit az egyik tanárnő szervez, arról már hallottunk, sőt lehetne is jelentkezni.
Vajon az iskolának van kötelezettsége ezzel kapcsolatban? Vagy úgy vannak vele, hogy mivel a lehetőség adott az egyéni utazásra is, oldja meg mindenki, ahogy akarja? Ilyet tehetnek?
9.-es gyereket azért én nem engednék egyedül, meg aztán ő sem élvezné annyira valószínűleg.
MSZP-s a városvezetésünk mióta világ a világ, még az is lehet, hogy ennek is köze van hozzá.
Az iskola egy munkahely, a tanár meg a dolgozója. A munkahely jogszerűen nem tehet olyant, hogy beosztja a munkavállalója szabadságát, hogy ő külön pénzért vállaljon különmunkát. Tehát ha van jelentkező pedagógus, akkor lesz csoport, ha nincs, akkor nem lesz.
Ha van vállalkozó kedvű tanár, akkor ő dönti el, hogy ki az, akit vinne magával. Tehát nincs bizonyítási kényszer, hogy Pistike rendbontó ezeknek a kritériumoknak az alapján, hanem pozitív diszkrimináció van: őket viszem, mert értük felelősséget tudok vállalni. Lehet, hogy Pistike tök rendes, mégsem kerül be a csoportba, mert a kiutazó kolléganő nem tanítja, nem ismeri, és inkább az általa ismert diákokból válogat. (Miután a csoport nem lehet tetszőleges méretű, 8-15 fő/tanár) Elvileg máshol, pl. általánosban tanító pedagógus is lehet kísérő, ez bizalmi kérdés: megbízik-e annyira a középiskolában, hogy az "rendes" diákokból álló csapatot bíz rá, ill. fordítva: a középiskola (és a szülők) rábízzák-e egy ismeretlen tanárra a gyerekeiket.
Előző nyáron még az hangzott el, hogy "ezzel az iskoláknak semmi dolguk nem lesz, mindent a Tempus Közalapítvány szervez", a valóság kicsit máshogy alakult... Kissé kaotikus még az egész, mint annyi más az oktatásban. Pl. vannak a honlapon nem létező nyelviskolák. Az is tipikus, hogy nem derül ki feketén-fehéren, hogy mi van benne a tanfolyami díjban, és csak a negyvennegyedik oldal apróbetűjéből derül ki, hogy a délutáni program ugyan benne van a díjban, de csak au utiköltség, és további súlyos fontokat várnak még idegenvezetési díj, belépőjegyek, stb. címén. Biztos lesz olyan csoport, aki ilyenekkel majd csak a helyszínen fog szembesülni. Külön gyönyör a pénzügyi lebonyolítás, ugye sem a KLIK sem az SZC iskoláinak nincs költségvetése, pénze, csak a centrumoknak: egy nagyon bürokratiksu, lassan reagáló szervezet az egész. Mondjuk egy repülőjegy-közbeszerzést lebonyolítani, az elég macerás.
"Ja, a városvezetésnek szinte biztos, hogy semmi köze hozzá, miután már az iskolákhoz nincs köze az önkormányzatoknak."
Már ahol. Nálunk ez egy kicsit másképp van, de hosszú történet.
Ez az "akinek van, annak adatik" elv sokszor visszaköszön a jelenleg regnáló kormányzat munkájában, mondhatni alapelvük ez nekik. Szakos nyelvtanárok sincsenek, és hát ugye elsősorban a szakmunkásképzésben nincsenek, de a pénzt nem béremelésre költjük (mert ezzel összefüggésben nincsenek...), mert az elit gimikban meg az egyházi iskolákban, ahová a mi gyerekeink járnak, ez nem probléma. A szakképző iskolákat eleve zárjuk ki a programból, mert minek az nekik.
Ahol a szülő műveltebb/tájékozottabb, és meg tudja szervezni a gyerekének a külföldi nyelviskolával, légitársasággal egyeztetve az egyéni kiutazást, ott tényleg "mindenkinek adott a lehetőség".
Igen, ez így van ahogy írod.
Viszont hiába lennék én elég ügyes ahhoz, hogy elintézzem ezeket a dolgokat, attól az még egyéni utazás lenne, felnőtt kíséret nélkül (mert ugye ha én mennék velük, akkor az én utamat a kutya nem fizetné). 15 évesen ezt korainak tartom.
Az én iskolámban már meg is szervezték a csoportokat. Tudom hogy a gyerekem mikor, hová, mivel és melyik kísérő tanárral megy. (Egy budai 6 évfolyamos gimi).
A lányom egy top gimiben kilencedikes. Ott az iskola nem akart szervezni először utat. Aztán mi szülők összefogtunk és végül legalább azt sikerült elintéznünk, hogy egy helyre menjenek a gyerekek.
Az iskolának nem feladata a nyári nyelvi tábor megszervezése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!