Érdemes lenne petíciót indítani azért, hogy a nyelvvizsgákon lehessen használni digitális szótárat?
Iszonyatosan idegőrlő és néha hosszú perceket vesz el a vizsgából, amikor egy sokszáz oldalas szótárból kell kibogarászni a keresett szavakat.
Ráadásul ez ma már teljesen életszerűtlen, mert már senki nem járkál tégla nagyságú szótárakkal a hóna alatt, hanem fogjuk a telefonunkat vagy a tabletünket és azon keresünk rá másodpercek alatt a nem ismert szóra. A szótárhoz való makacs ragaszkodás kb. olyan elavult dolog, mintha a suliban még abakusszal kéne számolni a számológép helyett.
Sokkal praktikusabb lenne, ha a nyelvvizsga központok a vizsgák előtt a termekben elhelyeznének egy-egy digitális szótárat, amivel természetesen nem lehetne hozzáférni a nethez, csupán csak egy olyan memóriakártya lenne rajta, amire egy szótár lenne feltelepítve.
Gyakran tervezem, hogy ez ügyben én magam indítok majd el egy kezdeményezést a nyelvvizsga központok felé, csak ehhez először meg kéne arról győződnöm különböző fórumokon, hogy lennének ebben támogatóim.
Szerintetek érdemes lenne ebbe belefognom?
Én támogatnálak! Abszolút igazad van.
A baj az, hogy azok a fejesek, akik a döntéseket hozzák ebben a kérdésben, azok jellemzően 50-pluszos, rugalmatlan bürokraták. Ha majd őket egy fiatalabb geberáció követi, akkor majd jobban lesz remény.
Vannak nyelvvizsgahelyek ahol ez már létezik, pl. iTolc.
Jogos felvetés. Gondolom ennek pénzügyi akadálya van egyelőre. Most pedig a vizsgaidőbe bele van kalkulálva a szótárazás. Valójában, ha valakinek biztos a tudása, akár szótár nélkül is le kell tudnia vizsgázni. Hiszen csak pár szót van idő kinézni, vagy ellenőrizni.
Én kifejezetten számítógépes vizsgára megyek.
Eljön majd ennek is az ideje, régebben a kresz vizsga is papír alapú volt, most meg a tanfolyamot is el lehet végezni online.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!