Hogyan ne felejtsem el az idegen szavakat amiket tanulok?
Én ilyen diszlexiás meg diszgráfiás, diszkalkuliás (lényeg, csak diszpécser nem) vagyok.
Angol helyett bioszból matek helyett föciből érettségiztem
Ám nemzetközi sofőrnek készülök.
Angol nyelven próbálok valamit elérni, legalább olyan szinten, hogy megértsem hova tolassak vagy miért kapok büntetést..
De még alapvető szavakat mint pl. A "need" szót is napokig tanultam, konkrétan 1 szót nem jegyeztem meg sokáig.
7 évig tanultam a nyelvet csak érettségi előtt mentettek fel, ja és nyelviskolába is jártam, csak mondták, hogy ez nem fog működni és pénzkidobás
De magántanárhoz is jártam 1 évig 11 osztályba és ő is mondta, hogy nem érti, de nem fejlődök.
Egy filmet tudtam csak megnézni feliratosan, az a Mechanikus narancs volt, többre képtelen voltam, nem is értem a szavakat az "are" szót "aa" -nak ejtik, idegesítő.
Azért ide írtam a kérdést mert lehet ez egy ritka betegség és tudományos magyarázata van. Volt osztálytársam németből volt felmentve, de suliba órák alatt megtanult, mert nem kapott jegyet és ez megnyugtatta.
Vagy marad a google fordító?

Nem valószínű, hogy mi tudunk segíteni, ha a legjobb szakemberek is csődöt mondtak.
A Google Lens már jól fordít. Most alkották meg az első realtime tolmácsgépet is.
Talán a következő években lesznek olyan AR szemüvegek amik segítenek a táblák fordításában. A tech már létezik.
Itt az a kérdés, hogyha nemzetközi sofőrnek készülsz hogyan vesznek fel nyelvtudás nélkül...

Ezt rettenetes még kimondani is, de ... gyakorlással.
A tanulás módszertanában kérd ki ilyen tanulási nehézségekkel foglalkozó szakértő segítségét.

Mindenképp szövegkörnyezetben tanulj szavakat. Ha nincs szöveg, írj hozzá egy-egy mondatot, mert így "nyersen" nem fogod megjegyezni, vagy 2 nap után elfelejted.
Amely szavakat megtanultad, 1 hét, majd 1 hónap után elevenítsd fel újra, és így tuti megjegyzed. Nálam ez angolból és németből is bevált.

Én is összegyüjtöttem a létező összes diszt, fel is mentettek a középfokú nyelvvizsga alól, hogy megkapjam a diplomám.
Nagy szenvedés volt előtte, ráadásul nylevi osztályba jártam, csak akkor még nem tudtuk h probléma van (nyilván voltak jelei de akkoriban még csak az számított diszlexiásnak aki keverte a d és a b betűt).
3 évig hozzá sem nyúltam az angolhoz, de augusztusban jött egy ötlet h megpróbálom még1x. A2-es szinten sem voltam és 4 hónap alatt annyit fejlődtem, hogy most B1es feladatokat tudok megoldani (tudom, átlagembernek ez nem teljestmény, hanem alap dolog).
Úgy kezdtem, hogy mindent elolvastam a tanulástechnikákról, az alternatív technikákról, ami fellelhető neten + sok órányi videót néztem nyelvészektől, nyeltanároktól. Az első hónapban gyakorlatilag többet foglalkoztam azzal h hogyan tanuljuk angolul, mint a tényleges tanulással.
Ha gondolod én szívesen segítek, hátha nálad is működnek a stratégiák, amiket én használok.
Küldj privibe egy e-mail címet, írok neked és megpróbálok segíteni :)

Látom mennyire érdekel az angol tanulás... addig terjed h kiírj egy kérdést...
na mindegy akkor csak egy tanulási technikát írok le, hátha alkalmazod, ha igen ez nagyon sokat fog segíteni.
Először ha lehet a leggyakoribb szavak mentén bővítsd a szókincsed.
Megutatom egy példán kersztül a technikát.
Purple - lila
Gondolkozz rajta, hogy milyen szóra hasonlít. Hasonlít pl arra, hogy pörkütt.
Dőlj hátra, csukd be a szemed és képzeld el a jelenetet, ahogy a karácsonyi asztalnál mindenki lila pörköltet eszik. Érezd az illatokat, halld a család zsivaját, nevetését, érezd a pörkölt ízét, ahogy eszed.
Fogj egy névjegykártya méretű papírt és készíts szókártyát. Az egyik oldalra azt, hogy purple és alá egy kicsi mondat, félmondat. pl. The ball is purple. A másik oldalra, hogy lila.
Egy órán belül ismételd. Nézd a lila szót, próbáld feidézni az angol szót és alkoss mondatot. Az asztal lila. A fal lila. A kerítés lila stb.
A nap folyamán 2-3 alkalommal ismételd így.
Töltsd le az ANKI alkalmazást és másnap, amikor már begyakoroltad a lila szót, írd be az ankiba és az gyakoroltatja veled majd tovább.
Ha nehéz mondatot alkotni egy szóval, vannak egynyelvű szótárak, amiben sok a példamondat. Válassz olyat, aminek minden szavát ismered.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!