Miert nem tudok jól beszélni és írni németül?

Sokan vannak így, én angolból is így vagyok, minél többet tudok, annál kevésbé merek kommunikálni. Talán a szókincsed passzív, talán te is az olvasásra, szövegértésre helyezted a hangsúlyt, és mindig szótárhoz nyúltál, tehát a befogadóképességedet fejlesztetted jobban, nem a kifejezőképességedet. Lehet, hogy tökéletességre törekedsz, pedig feleannyira bonyolult mondatok, kevésbé választékos beszéd is megteszi ám. Lehet, hogy magyarul nagyon szépen és választékosan beszélsz és nagyon érzed a szakadékot az és az idegen nyelvi tudásod között, de ez teljesen normális, szóval ne görcsölj rá. Nem német anyanyelvű vagy, ne várj el tökéletességet magadtól.
Hogyan fejlődhetsz? Döntsd el, hogy naponta 10-20 mondatot mondasz hangosan, esetleg tükör előtt németül, hétköznapi mondatokat, gondolatokat, amiket aznap éppen mondanál vagy amiket gondolsz vagy csinálsz éppen, azt hogy mondanád németül. Vagy gondolj át szituációkat, amik mostanában megestek veled, hogy kommunikálnál ezekben németül, játszd el. Sajnos, szerintem csak ilyesmi rendszeres gyakorlással lehet fejlődni.
Az írást nem tudom, sokat utálnak írni, de gondolom hasonlóan életszerű helyzeteket kellene gyakorolnod, pl. cetlin üzenetet hagyni valakinek, elkérni a házit valakitől messengeren, fb kommentet írni, reklamálni kínai csomagküldőnek, stb. esetleg írj naplót/blogot arról, hogy mi történt veled aznap vagy mik a terveid ezeket gyakorolgasd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!