Mi a kulonbseg az I was asleep, I was sleeping es az I slept kozott?
Az asleep egy melléknév. Tehát az 1. mondatban az mondod, hogy milyen voltál. Alvó voltál. Magyarul persze nem mondunk ilyet. Ez egyszerű múlt, ahol az ige a to be.
A 2. mondat folyamatos múlt, a 3. egyszerű múlt. Ezeknél az ige a sleep. Ha tudod ezt a 2 igeidőt, akkor tudod mi a különbség. Az elsővel ellentétben ezeknél magát a cselekvést fejezed ki.
Az "I was sleeping" azt jelenti éppen aludtál, mikor történt valami.
Az "I slept" meg szimplán aludtál. Persze önmagában elég hülyén hangzik. Kéne valami időhatározó. Mondjuk I slept last night.
What did you do when I called you?
I was sleeping.
What did you do yesterday afternoon?
I slept.
Nem, az a "sleep in".
I missed my lectures because I slept in.
Lekéstem az egyetemi előadást, mert elaludtam.
I missed my lectures because I was asleep.
Nem sok értelme van ilyen mondani magyarul se (Lekéstem az órát, mert aludtam?)
#4, te nem ismered azt a jelentését az elaludtamnak, hogy ébren vagyok, ébren vagyok és egyszercsak hopp, már nem vagyok ébren, mert elaludtam?
Azt asleep segítségével mondják, fall asleep.
És te meg miért nem nézed meg, hogy mire írom?
"az I was asleep-et szokták használni ha azt akarják mondani hogy elaludtam."
Erre. Az nagyon nem fall asleep.
I fell asleep at midnight. = Éjfélkor aludtam el.
I was asleep at midnight = Éjfélkor aludtam.
A másik meg, hogy az "elaludni"-nak van egy olyan jelentése, amikor tudod, lekésel valamit. Én erre gondoltam és az a sleep in. Mindenesetre a "was asleep" semmilyen értelemben nem jelenti azt, hogy elaludni csak azt, hogy aludni ("aludva lenni" vagy fordítsd ahogy akarod).
A What did you do when I called you esetében inkább
what were you doing.
Plusz a I slept önmagában egyáltalán nem furcsa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!