Spanyol ól mikor kell használni az 'ékezetet'?
Spanyolban megkülönböztetünk véghangsúlyos szavakat (palabras agudas), palabras llanas-t vagy grave más néven(nem tudom mi a neve magyarul, a lényeg, hogy a hangsúly az utolsó előtti szótagon van) , palabra esdrújula-t (ahol a hangsúly az utolsó előtti előttire esik. (hátulról a harmadik) És a sobreesdrujulát ahol az előző előtt van.
Palabras agudas:
Ha s, n , vagy magánhangzóra végződik akkor van ékezet rajta. (café, balón).
Ha más mássalhangzóra végződik akkor nincsen ékezet. (dudar például).
Palabras llanas/grave .
Ha nem n, s, magánhangzó a vége akkor van rajta ékezet. (fácil).
A magánhangzónál lehetnek kivételek, például hiátus miatt (az egymás utáni magánhangzók 2 külön szótagban vannak, nem olvadnak össze, (a diptongusnál összeolvad, tehát az egyik gyenge, nem hangsúlyozzák, a másik erős) Nem tudom jobban elmagyarázni, kb azt jelenti hogy ha egymás után van gyenge és erős (piano) akkor ott Szinte j-nek ejtik az-i-t, nem kap akkora hangsúlyt, elnyelik szinte. Pia-no (i gyenge, a erős). Az ékezettel viszont a 2 magánhangzó elválasztódik, po-e sí-a kiejtés szerint így az í-t és az a-t is hangsúlyozzák, mindkettő erős lesz. (nem tudom mennyire érthető). Persze nem csak ia van ebben az esetben , hanem minden betűkapcsolat amiben i, vagy u-van. ai, ia, ei, ie, ue,eu, ou, uo stb. (i és u a gyenge, a többi erős).
Szintén van rajta ékezet ha az s-t megelőzi egy másik mássalhangzó. (bíceps)
Palabra esdrújula és sobreesdrújula
Mindig van ékezet. (cántaro-esdrújula, cómetelo-sobreesdrújula).
Ha valami nagyon bonyolult megpróbálom csak azt megmagyarázni.
És igen, van megkülönböztető szerepe is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!