Valaki kérem leírná a spanyol névmások összes típusát, táblázat szerűen, magyar jelentessel?
Tehát ne csak azt hogy én-yo, te-tú stb... Hanem hogy nekem, enyém stb. Meg hogy mikor használjuk, ha nem egyértelmű. Standard spanyol érdekel, nem a Dél-Amerikai.
Köszönöm :))
Négy eset van, ahol a nemek különböznek, / jelet használok.
- Alanyeset (caso nominativo):
Akkor használjuk, ha a mondatban az alany szerepét tölti be, vagy a létige (ser/estar) kiegészítéseként, illetve az alábbi prepozíciók után: entre, excludo, includo, menos, salvo, según. Hasonlóan a magyarhoz, alanyként csak akkor tesszük ki, ha hangsúlyos.
Alakok:
yo - én
tú, vos (Dél-Amerikában) - te
usted - ön
él/ella - ő
nosotros/-as - mi
vosotros/-as - ti (csak Spanyolországban)
ustedes - önök (Latin-Amerikában ti)
ellos/-as - ők
- Prepozíciós eset (caso preposicional):
Prepozíciók után használjuk, kivéve a fentebb felsoroltakat.
Alakok:
yo -> mí
tú -> ti
A többi ugyanaz, mint az alanyeset.
sin ti - nélküled
para nosotros - nekünk, részünkre.
Ennek a kettőnek viszont rendhagyó alakja van a con prepozícióval:
con mí -> conmigo
con ti -> contigo
- Tárgyeset (caso acusativo):
Akkor használjuk, ha a névmás a mondat tárgya, tehát akire a cselekvés hat (engem, téged stb.).
Alakok:
yo -> me
tú, vos -> te
usted, él/ella -> lo/la
nosotros/-as -> nos
vosotros/-as -> os
ustedes, ellos/-as -> los/las
Ha a mondat alanya és tárgya ugyanaz, akkor a 3. személyű névmásnak egy speciális, visszaható alakja, ami egyes- és többesszámban is ugyanúgy se.
- Részes eset (caso dativo):
A cselekvés irányultságát jelzi (nekem, neked stb.)
Alakok:
Csak a 3. személyű alakok különböznek a tárgyesettől, a nemek megkülönböztetése eltűnik:
lo(s)/la(s) -> le(s)
Fontos, hogy ha a le(s) névmást a tárgyesetű lo(s)/la(s) követi, akkor abból se lesz:
Se lo digo - Elmondom neki [azt].
Bár nem kötelező, a beszélt nyelvben általában kiteszik a le(s) névmást akkor is, ha van megnevezett alany:
(Le) doy un regalo a mi amigo. - Adok egy ajándékot a barátomnak.
A tárgy és részes esetű névmások általában az igék előtt állnak, kivéve ha az igealak a főnévi igenév (infinitivo), gerundio, vagy a felszólító mód (imperativo) állító (nem tiltó) alakja. Amennyiben az ige után állnak, egybe kell írni őket az igével, és figyelni kell az ékezetekre.
Lo como. - Azt eszem.
Lo comí. - Azt ettem.
Lo estoy comiendo vagy Estoy comiéndolo. - Épp azt eszem.
Lo quiero comer vagy Quiero comerlo. - Azt akarom enni.
¡Cómelo! - Edd meg azt!
¡No lo comas! - Ne edd meg azt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!