Női sebész manapság?
Szerintetek sebésszé válhatok annak ellenére, hogy nő vagyok?
Tudom, hogy egyre több női orvos van, viszont eddig minden ismerősöm meglepődött, amikor közöltem hogy sebész szeretnék lenni. Valószínű a nemem miatt.
Azt megértem, hogy nehezebb lenne a helyzetem balesetsebészként (fizikai teherbírás miatt például) de érdekelne mások mit gondolnak erről a témáról.
(természetesen a szakirány választásban nem fog befolyásolni, puszta kíváncsiságból érdeklődöm)
Eleve Magyarországon az elmúlt 10 évben orvosként diplomázottak kb. 75%-a nő.
Oké, hogy a legtöbben háziorvosok (36 hónap) vagy pl. szemészek lesznek (56 hónap), hogy legyen idő szűlni, illetve talán a testi erejük miatt is... De még így is rengeteg női nőgyógyász és akármilyen sebész van aki nő, a fiatalabbak között. Még oxyológusok is.
Szerintem olyan 10/3.
Gépészmérnökből viszont olyan 100/3 nő csak...
Amúgy miért zárod ki a szív/ér/idegsevészetet?
Köszönöm mindenkinek az eddig érkezett válaszokat!
Az utolsónak: nem zárom ki egyik sebészeti ágazatot sem, viszont leginkább a traumatológia/általános sebészet érdekel. Ugyanakkor szívsebészeten is gondolkodtam, de elnézve a kórházaknak a felvehető szívsebészeti rezidens keretszámát nincs sok lehetőségem ebbe az irányba indulni.
Az idegsebészet is foglalkoztat, de mivel még nem dolgoztam érintett eseteken nem tudom eldönteni, hogy vajon megfelelő lenne-e számomra.
Az utolsó tapasztalata nem valami biztató...
Én is hallottam az ismerőseimtől hasonló eseteket, amikor a férfiakat részesítették előnyben. Valamint olyan történeteket, amikor a középiskolai tanár azt mondta a témában érdekelt diákjainak, hogy a lányoknak hozzá kell szokniuk a lenézéshez, lealacsonyításhoz... Rendkívül biztató és motiváló lehet egy hasonló beszélgetés!
Idegsebészet és szívsebészet is nagyon kompetitív.
De be tudsz kerülni, ha mondjuk harmadéves korodtól kezdve már aktívan és kitartóan bejársz. TDK-zol, írsz cikkeket, előadásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!