Hogyan tovább, milyen szakmám, állásom legyen a jövőben?
Jelenleg 11. osztályos szakközépiskolás fiatalember vagyok, informatikát tanulok.
Sokáig ezt az iskolát sem akartam elvégezni, de később megkedveltem az informatika miatt. Tanulmányaim során informatika tudásom néhány dologgal bővült: középszintű weblapszerkesztés (pl. meg tudok szerkeszteni egy iskolai honlapot, egy áruház honlapját vagy egy online hírfolyamot), alapszintű hálózati ismeretek (Packet Tracer alapszintű parancsok, konfigurálások ismerése, alkalmazása), kezdőszintű programozás (alapvető ciklusok, változók, elágazások nevének és szerepének ismerése, gyakorlatban alkalmazása (összegzés tétele, kiválasztás tétele)), alap-középszintű irodai szoftverek ismerése és használata (Microsoft Office), erős középszintű Információ-Technológia Alapismeretek elméleti háttértudás.
Az előbb említett alap-és középszintű elméleti és gyakorlati informatikai ismeretek ellenére matematikai tudásomban számos hiányosság lelhető fel: alapvető szabályok, logika, gondolkodásmód, kitartás, sablonlátás hiánya, kapkodás, határozatlanság, szétszórtság, túlzott akarás és egyéb hiányosságok miatt matematikai elméleti ismereteim és tudásom jelentősen visszaesett és a gyakorlatban sem mindig teljesedik ki.
Az osztály egyszer meglátogatott egy egyetemet, ekkor kezdtem komolyabban érdeklődni a továbbtanulás iránt és megláttam, az informatikához a matematika nagyon kell. Először azt gondoltam jó lenne külföldön továbbtanulni, utána rájöttem az idegennyelv és a rövid idő nehézséget okoz, ugyanis a külföldi egyetemek színvonala jóval magasabb, mint a magyar egyetemeké, ezért sokkal több ismerettel és jobb logikai gondolkodással kell odamenni, hogy az ember megértsen belőle valamit, ezért más ötletem támadt: Először megpróbálok egy magyar egyetemre bejutni, utána végzek el egy külföldi egyetemet, de mivan, ha a matematika érettségi nem sikerül jól, benne van a pakliban, 9-ben is adódott probléma az algebrával, 10-ben a geometriával, 11-ben a koordináta geometria okozott nehézséget, otthon gyakoroltam érettségi feladatsorokat, az első fele: egyszerű rövid feladatok még nagyjából ment, viszont a hosszabb gondolkodósabb feladatok nem igazán, ami nem sok jót jelent a jövőre nézve. Jó, lehet mondani a családi körülményeket és okolni az oktatást (rendszert, tanárokat), de ezek csak üres kifogások.
Egy szó, mint száz, a kérdésem az lenne, ha netalántán nem vennének fel egyetemre, maradjak ezen a szakirányon és irodai informatikusi bizonyítvánnyal (ezt kapjuk, ha elvégeztük ezt a szakközépiskolai képzést) helyezkedjek el, legyek rendszergazda, képezzem magam tovább weblapszerkesztésben és legyek weblapszerkesztő, esetleg építsek ki hálózatokat, vagy felejtsem is el ezt az egész képzést és menjek más irányon tovább?
Biztonsági megoldásként ott van a fizikai munka: Nálunk a városban rengeteg nagyáruház van és általában nagy szükség van árupakolókra, akár több műszakban is, emellett keresik a biztonsági őröket is sok helyen: számos közintézményben, hivatalban, boltban, strandon, könyvtárban, én ezeket a munkákat is szívesen vállalnám, mindezen tények ellenére is. De jobb lenne otthagyni a képzést és ezekkel próbálkozni vagy más szakirányt választani, esetlen folytatni és egyetemre menni, ami a matek miatt eléggé kilátástalan.
Ha túl sokat írtam, elnézést, eléggé bőbeszédű vagyok.
az egyetemet meg lehet próbálni, aztán ha úgy látod, hogy nem megy, ott hagyod minden következmény nélkül fél év után
párhuzamosan esetleg elkezdhetsz egy OKJ-s képzést vagy valamilyen fizetős tanfolyamot, ha az egyetem nem jönne be
egyébként a dunaújvárosi az nem egy nehéz suli, szóval ha nagyon úgy érzed, hogy nem fog menni, akkor először szerintem ezt próbáld meg
de a legfontosabb ezen a pályán, hogy autodidakta módon fejleszd magad, nyilván ehhez kell egy erős angol tudás először is
tanulj nyelveket, többet is, itt kiválaszthatod, hogy neked melyik a legszimpatikusabb ->
( [link]
és be is regelhetsz ilyen fizetős online oldalakra, ahol szintén rengeteget tudsz fejlődni (fórumokon találsz erről bővebben infot)
Azt javaslom, mindenképp maradj ezen a szakirányon, hogy legyen egy szakma a kezedben. Emellett fokozatosan és önállóan készülj az egyetemre. Jövő évtől már kötelező lesz egy emelt érettségi és a nyelvvizsga. Szintemelő érettségit tehetsz okj alatt is,lesz időd készülni.
A matematikára mindenképp tessék készülni, mert az informatikai képzésekben differenciál -és integrálszámítás, differenciálegyenletek és numerikus módszerei alap dolog.
Ha kell, tudok ajánlani matekhoz jó szakirodalmat, amiből tudsz készülni. Persze nagy szorgalom, kitartás kell,ahogy az egyetemhez is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!