Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nagyon kétségbe vagyok esve,...

Nagyon kétségbe vagyok esve, mi lesz az oktatásommal? Elsősorban tanárok segítségére lenne szükségem.

Figyelt kérdés

Sziasztok! A történetem meglehetősen hosszú, azonban megpróbálom a lehető leg-rövidebben és logikusabban elmondani.

17 éves magántanuló vagyok, egy amerikai magántanulást biztosító online rendszer magántanulója. 100% legális, világszerte vannak diákok, aki ebbe a rendszerbe vannak regisztrálva. Erdélyben és Budapesten is élek, kétlaki életet élünk, tobbek között emiatt is választottuk ezt a rendszert. 1. osztálytól 4. osztály végéig erdélyben jártam iskolába, 5. osztálytól 7. osztály végéig egy budapesti iskola magántanulója voltam, 3 havonta jártam vizsgázni. Anyukám munkájából kifolyólag ezt a módszert véltük a legjobb megoldásnak.. A hetedik osztályt ismételnem kellett, ugyanis volt egy borzalmas évem, egyedül kellett tanuljak, nem kaptam semmiféle segítséget vagy támogatást, a hölgy aki előzőleg segített a tnulásban, egészségügyi okok miatt nem tudott már többet hozzánk jönni, és anyagi problémák miatt új tanárt nem tudtunk volna fizetni. 2ö15ben voltam hetedikes, ekkor buktam. Emiatt, most 11 osztály helyett a 10. osztályt járom.

Szeretném letenni az amerikai és a magyar érettségit egyaránt. Az amerikaival nincs gond, hiszen a fulbright biztosít felkész1tő programokat, és magát a tesztet is.

Na de a magyarral vannak problémák. Magyar iskolába kéne mennem, hogy le tudjam tenni az érettségit. Egy magyarországi iskola tanulója kell legyek. Mivel én felvételiztem nyolcadikban( már az amerikai magántanulói rendszerben voltam), ezért nem tudom hogyan lenne megoldható az, hogy bekerüljek egy iskolába. Hova menjek, milyen intézménynél érdeklődjek, hogy megtudjam hogyan kerülhetek be egy suliba? Le kéne tennem egy vizsgát annak megfelelően, hogy mely iskolába jelentkezek?

Teljes mértékben kétségbe vagyok esve, anyukám nem hajlandó segíteni, azt mondta, hogy Ő ebből kiszállt, oldjam meg egyedül. Nincs jó kapcslatom vele, ki szerente rakni amint 18 éves leszek. Azonban az a legkissebb problémám hiszem már dolgoztam és nem kerestem kevés pénzt, ha újra el kezdenék dolgozni fenn tudnám tartani magam, ki tudnék bérelni egy kis szobát.

Aki elolvasta, könyörgöm ha tud, és van bármilyen ötlete, írja le. Előre is köszönöm a válaszokat !

2019. febr. 5. 11:20
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Bekerülhetsz a gimnáziumba is, a feltétel annyi, hogy osztályozó vizsgát kell tenni.

Az érettségi vonatkozásában már most érdemes gondolkodnod, hogy egyetemen milyen irányba tovább. Ennek megfelelően 11.évfolyamban válassz faktot, ahol az emelt szintű érettségire felkészítenek.

Igényesebb egyetemekre ugyanis most már az elég ponthoz kell az emelt érettségi is.

Ha valamiért nem vesznek fel a gimnáziumba nappalira, akkor estin el tudod végezni, mellette akár dolgozhatsz is, gyüjtögethetsz majd az önálló életkezdésre.

2019. febr. 5. 14:28
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem gond, hogy nem írtál felvételit korábban. Gimnáziumok között is lehet vándorolni, ha valakinek nem tetszik valahol, akkor keres egy másik iskolát, ahol az igazgató saját hatáskörben dönt az átvételről, amennyiben a létszáma nincs maximálisan feltöltve. Erre van neked is szükséged, csak te nem másik iskolából jössz. Esetleg előírhatnak osztályozó vizsgát valamely tantárgyakból.

Neked nem fontos, hogy a legerősebb gimibe kerülj, sok középkategóriás vagy gyengébb gimiben vannak szabad helyek. Továbbtanulni onnan is lehet, csak motiváció kérdése.

Próbálkozz környékbeli gimikkel, valahol biztos felvesznek,akár magántanulónak is. Bár ha szeretnél továbbtanulni, jobb lenne ha rendesen be tudnál járni.

Remélem annyit megtesz érted az anyukád, h legalább 18 éves korodig biztosítja neked a tanulás lehetőségét. Utána nagykorú leszel, egyetemet végezhetsz levelezőn is munka mellett és a saját lábadra állhatsz.

Drukkolok neked!

2019. febr. 5. 15:40
 13/19 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a segítőkész, kedves és támogató válaszokat, tanácsokat.

Borzasztóan sokat segítettetek.

A zanza.tv-t használom, valamint néha az m5 csatorna youtubeon lévő érettségire felkészítő videókba is belenézek.

Márciusban visszamegyek Budapestre és elkezdem felkeresni azokat az iskolákat amelyeket már most kinézek.

Lehet angol faktot választani?

A magántanulást biztosító online rendszer neve: Home Life Academy.

Angol nyelvből szerintem elég jó vagyok, ám ezt lekopogom, hiszen nem tudom hogy egy átlagos gimiben mennyire beszélnek-értenek jól a velem egykorú diákok.

Emellett spanyolul is tanulok.

2019. febr. 5. 16:25
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

"Lehet angol faktot választani?"

Persze, bármilyet lehet, ha tanítják az iskolában.

Az érettségi minimum 5 tantárgyból áll: Magyar (irodalom + nyelvtan); Matematika; Idegen nyelv; Történelem; Általad választott tantárgy

Ezekből ha jól tudom kötelező faktot ajánlania az iskolának, az idegen nyelvnél azokból amelyiket tanítják (az én sulimban például spanyol nincsen, csak francia, angol, német és olasz; de ne félj, a legtöbb helyen van!), de ha teszel osztályozó vizsgát, akkor elvben másik iskolába elmenve akár japánból is csinálhatsz.

A választott tantárgyad pedig bármi lehet a kötelezőket leszámítva. A spanyolt is választhatod, ha szeretnéd, és akármennyiből vizsgázhatsz. (Volt olyan a sulimban aki 8 tárgyból érettségizett...)

"Angol nyelvből szerintem elég jó vagyok, ám ezt lekopogom, hiszen nem tudom hogy egy átlagos gimiben mennyire beszélnek-értenek jól a velem egykorú diákok."

Az angol középszintű érettségi B1-es szintű, az emelt kicsivel van B2 felett.

Hidd el, nem lesz gondod.

Üdv: 16/L

2019. febr. 5. 17:32
 15/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Ment a zöld kéz! Sokat segítettek!
2019. febr. 5. 19:44
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Bár létezik angol fakt, úgy gondolom, nem érdemes jelentkezned rá, főleg ha eddig elég sokat tanultál más tárgyakat is angolul. Egy angol fakt szerintem nem tudna többlet tudást adni neked.

Viszont érdemes lenne kéttannyelvű gimnáziumban gondolkodni, ott néhány tantárgyat angolul tanítanak, érettségizni is lehet belőle angolul, és automatikusan megadják erre a nyelvvizsgát is, ami nálad már belépő lesz az egyetemre. Ezzel egy csapásra két legyet ütsz, mert nem kell külön a nyelvvizsgával foglalkoznod, és oda is befizetni a sok pénzt.

A faktos lehetőséget érdemesebb inkább olyan tárgyra kihasználnod, amilyen irányba majd orientálódsz. A későbbi szakmai tudásodhoz is ez járulna hozzá leginkább.

Persze saját döntésed, mit választasz, én ezeket több éves jó/rossz tapasztalat alapján mondtam.

2019. febr. 5. 19:59
 17/19 A kérdező kommentje:

Én ugyan egy Amerikai háttérintézmény magántanulója voltam, magyar tankönyvekből tanultam mindvégig. Szándékosan választottuk ezt a rendszert, hogy a saját anyanyelvemen tanulhassak.

Kéttannyelvű gimnáziumba szeretnék menni, viszont részletesen utána kell nézzek, hogy van e olyan kéttannyelvű melyben van esti tagozat.

Továbbá annak is utánanézek, hogy milyen faktok közül választhatok.

Eddig a Szernyei Mersi Pál és a BGSZC Károlyi Mihály gimnáziumban tűnik nagyon szimpatikusnak.

2019. febr. 5. 20:11
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha úgyis lesz amerikai érettségid, miért akarsz magyart is?

"van e olyan kéttannyelvű melyben van esti tagozat"

99%, hogy ilyen nincs. Az esti iskolák örülnek, ha középszintű angolra felkészítik a diákjaikat.

"Továbbá annak is utánanézek, hogy milyen faktok közül választhatok."

Ez teljesen attól függ, hogy melyik iskolába sikerül bekerülnöd. Minden iskolának van honlapja, és azon rajta kell, hogy legyen a pedagógiai programja, amiből kiderül, hogy konkrétan az a bizonyos iskola milyen tantárgyakból vállalja a fakt megszervezését. (Valaki azt írta, hogy kötelező minden nyelvből, amit tanít, de ez tévedés.)

"Eddig a Szernyei Mersi Pál ... tűnik nagyon szimpatikusnak."

Az nem két tanítási nyelvű, ha jól tudom. De attól még jó lehet.

2019. febr. 7. 15:31
 19/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. Az amerikai érettségivel nem lesz mit kezdenem hiszen az ottani egyetemek ára az egekben van és arra "kötelezik" a diákokat hogy hitelt vegyenek fel, amit aztán évekig kell visszafizessenek. Arra Nagyon kevés esély van hogy ösztöndíjat kapjak. Kb 0%.

Szerintem az lesz hogy TOEFL felkészítő könyveket veszek és még idén elmegyek és lerakom a tesztet.

2019. febr. 7. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!