Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Megéri-e ma Magyarországon...

Megéri-e ma Magyarországon tanárnak lenni?

Figyelt kérdés
Utolsó éves vagyok egyetemen Romániában, magyarként. Ha minden jól megy év végén már diplomás tanárnak mondhatom magam. Régi álmom, hogy tanár lehessek Magyarországon bér olyan sokat nem tudok az ottani rendszerről. Mostanában kicsit elbizonytalanodtam és talán itthon maradnék, egész jók kezdenek lenni az itthoni körülmények az oktatóknak. Igazából az érdekelne, mennyire lehet megélni belőle, gondolok itt plusz juttatásokra mint pl magánórák stb., az oktatás minősége milyen és így tovább. Köszönöm a segítséget előre is!
2019. jan. 22. 17:05
 1/1 anonim ***** válasza:

Van aki szűkösen keres és panaszkodik, de van aki jól elvan vele. Sajnos az előbbiből többen vannak, jóval.

A bérek úgy 130 ezer és 220 ezer között alakulnak tudtommal. (Nettó, de függ attól is hogy vidék vagy pest)

Nekem van egy tanár barátom, szakgimiben tanít, de csak főiskolai infótanári diplomával. (Nem egyetemi, de így is taníthat, csak nem vizsgáztathat. Ilyen végzettséggel általánosban tanítanak leginkább.)

10 éve dolgozik ugyanott, és 200 nettó körül kap az iskolától, vidéken. Viszont most jön az a rész, ami nem minden tanárnak adatik meg. Mellette esti gimiben tanít 4-8 órát, ott nem panaszkodik mert ha jól emlékszem 2-3 ezer forintos órabérben van elszámolva. (Csak sajna kevesek az órák, és heti 2 alkalomba van tömbösítve az órája, mondjuk ő így szereti).

Viszont ez nem minden, mert ez mellett még mindig csinál mást is. Egy sportszervezetnél intézi az irodai dolgokat, pályázatokat nyújt be/intéz el, elszámol a bevétellel és intéz minden hivatalos ügyet stb.

Szóval ha úgy számolunk, minimum 300 ezer nettót haza visz, és még ideje is bőven marad magára, hisz már délután 2 fele legkésőbb végez a szakgimivel, utána csak heti 2 alkalom esti gimi 4 óra hossza, szóval este 7 fele már otthon van, a szervezetnek meg a dolgokat mindig a kettő között megoldja.

A 300 ezres fizetés szerintem már jónak számít, itt vidéken főleg. (Ha mondjuk abból indulunk ki, hogy ez majdnem 1000 euró, de Angliában a minimálbér 1200 font, viszont az jóval drágább is. Csak hogy nyugati példát hozzak).

Van egy szép kis 2 szintes családi háza a külvárosban aminek a törlesztője most fog lejárni pár éven belül, van egy 10 éves modernebb de jó kis hitelmentes autója, és van pár milliója félre téve. Egyedül él mondjuk, szóval lehet unalmas neki és ezért is marad ennyi pénze.

Na de amit most leírtam, az egy tanár aranyélete, amit nem mindenki tud kivitelezni, és nehéz is, de nem lehetetlen.

A legtöbbjük csak güriznek a 130 ezerért, és ha férjük nem lenne akkor talán az albérletet sem tudnák fent tartani. Sajnos az ilyen tanárokból van a legtöbb.

Viszont ami nagyon jó, az a fizetett szabik, ami ha jól tudom közel 3 és fél-4 hónap. (De gondolom ez felétek is így van)

Ha azt mondod egyre jobb nálatok a helyzet, akkor szerintem mindenképp próbáld ott ki a tanári életet elsőként. Ha elvagy, akkor maradsz és legalább közel a rokonság. Ha nem megy úgy mint gondoltad, akkor még ugyanúgy itt van Magyarország, hátha itt nagyobb szerencséd van.

(Ráadásul ahogy ismerősöm mondta, még szállást is kapott a sulitól amikor felvették ebbe a gimibe, mivel a megye másik felében lakott, és csak utána költözött be.)

2019. jan. 22. 17:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!