Felvételi ponthatárok számítása. Hogyan?
Japán szakon szeretnék tovább tanulni (egyetemen), amihez ugye irodalom-történelem-idegen nyelv kell.
Sok mindent hallottam a pontszámítással kapcsolatban.
Na már most, ha az adott szakhoz ez a 3 tárgy kell, akkor az érettségin elért pontokat kell össze adni és megszorozni kettővel, vagy mi?
Én se hallottam még ilyet, hogy 3 kéne bármely szakhoz is.. nem úgy volt írva pl hogy irodalom és történelem vagy idegen nyelv?
Na mind1 nem járok utána de itt van ez: [link] ide pötyögd be az eredményeid válaszd ki az intézményt és szakot amit bejelöltél és ki is dobja neked, hogy mennyi pontod van
Nem olvastad el rendesen a felvételi tárgyak leírását!
Ez az "ELTE-BTK keleti nyelvek és kultúrák - japán szakirány" leírása, követelménye, ami a mostani szeptemberben induló képzésekre érvényes:
Itt nézd meg!
Amikor a felvételi tárgyak között VAGY kötőszó van, egyet fognak számolni ebből. Mivel összesen két felvételi tárgyról van szó, a kettő között ÉS kötőszó van.
Tehát vagy a magyarhoz, vagy a történelemhez számít majd egy nyelv, a listából.
(például: magyar-angol, magyar-francia, magyar-német, magyar-japán jó párosítás, de a történelem-angol, történelem-orosz is)
Irodalom, mint ilyen tantárgy, nem létezik. Olyan van, hogy "magyar nyelv és irodalom", röviden "magyar".
Úgy kell majd érettségire jelentkezned, hogy olyan tárgyakból érettségizz, amiket majd figyelembe vesznek, mint felvételi tárgyakat.
(Történelemből és magyarból eredendően érettségizni fogsz. Egy idegen nyelvből is föltétlenül érettségizned kell, (mert ezt mondja ki a törvény) olyanból, amit tanultál előzőleg - gondolom, ez angol vagy német lesz, bár te tudod, tanulsz-e második idegen nyelvet, ami jól megy.)
A pontszámításnál nézd meg a Felvi.hu Pontkalkulátorát.
Ez kell oda:
- hat tárgyból az utolsó két év évvégi érdemjegyei (ezekből kettő nem kell, hogy érettségi tárgyad legyen),
- százalékos érettségi eredmények (megjelölve, hogy Emelt vagy Középszint)
- többlentpontokat adó dolgok (pl. nyelvvizsga, OKTV-eredmény, fogyatékosság, hátrányos helyzet).
És ajánlom, hogy majd szerezz be egy Felvételi Tájékoztató nevű könyvet, a majdani aktuálisat [illetve most is kérhetsz egyet valakitől, hiszen már nincs szüksége rá].
Ja, közben már átbogarásztam a felvi.hu-t. Idén érettségiztem, de a minimum pontot nem igen ütöm meg.. Még jó hogy lesz + 2 év szakmai továbbképzésem, úgyhogy esélyes, hogy majd emelten neki futok jövőre a nyelvnek és a törinek ^^
Köszi a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!