Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szóbelin infonál van valami...

Szóbelin infonál van valami forrás vagy vázlat, mint törinél?

Figyelt kérdés
A történelem forrás mit takar?
2010. jún. 19. 13:01
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
*infó
2010. jún. 19. 13:01
 2/12 anonim ***** válasza:

Mi infóból úgy kaptuk meg a tételek listáját, hogy mindegyiknél van 4-5 szempont, amikről kell beszélni, szóval pl a Kommunikáció-s tételnél oda van írva:

1. A kommunikáció

a. Ismertesse a kommunikáció történetét, korszakait!

b. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mértékegységét, mutasson példát a kettő különbségére!

c. Ismertesse a kommunikáció általános modelljét!

d. Ismertesse a kommunikációs folyamatok csoportosításának lehetőségeit!

Elvileg ennyi a kihúzott tételre is rá lesz írva ;)

Haverom ma volt, ő mesélte, és hétfőn megyek.

SOK SIKERT

2010. jún. 19. 13:06
 3/12 anonim ***** válasza:
infónál semmi sincs, kapsz egy tételt, kicsit kidolgozod majd elmeséled.
 4/12 anonim ***** válasza:
én* :)
 5/12 A kérdező kommentje:

Húha... Mi is úgy kaptuk meg a tétel listát, hogy rávoltak írva ezek a szempontok, de én ezt a sok szempontot nem tudom bevágni :S De ha meg előttem van akkor tudok róla beszélni.

Remélem nekünk is rá lesz írva. Én is hétfőn megyek. Sok sikert neked is!!! :)

2010. jún. 19. 13:13
 6/12 anonim ***** válasza:
Basszus de jó nektek, mi még tételsort sem kaptunk, hiába kértük:S nemhogy a ilyen részletesen, ha így nem feleltek 5-ösre, akkor ott már baj van:D Nekem meg fogalmam sincs mit kell így megtanulnunk, én valószínű h kedden megyek, de ez csak hétfőn derül ki.
2010. jún. 19. 13:33
 7/12 A kérdező kommentje:
Esetleg kellenének a tételek? Nekem ki van dolgozva. Hátha van olyan tételem, ami neked is kell :)
2010. jún. 19. 13:42
 8/12 anonim ***** válasza:
azt megköszönném, küldtem e-mailt:)
2010. jún. 19. 14:46
 9/12 A kérdező kommentje:
Elküldtem :)
2010. jún. 19. 15:00
 10/12 anonim ***** válasza:

1. A kommunikáció

a. Ismertesse a kommunikáció történetét, korszakait!

b. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mértékegységét, mutasson példát a kettő különbségére!

c. Ismertesse a kommunikáció általános modelljét!

d. Ismertesse a kommunikációs folyamatok csoportosításának lehetőségeit!

Leírom mit kéne tudni. Hogy miért? Mert unatkozom, és letesztelem, hogy vajon én tudom e, de akinek kell, tanulhat belőle, mert én az informatikát tudom azért. remélem meglesz a 30/30.

1. Kommunikáció: Információ átadás történik egy adó és egy vevő között valamiféle csatornán keresztül, pl.: levegő, fizikai közeg, kábel. Az adat jelek vagy elemi jelek sorozata, halmaza. Az adat tartalmazza az információt, de ehhez mindkét félnek ismernie kell egy jelrendszert. Az adat pl.: egy betű, tegyük fel a C betű. Önmagában nem hordoz információt számunkra, de ha leírjuk azt, hogy Cica az már igen.

Az adat mértékegysége a bájt=8bit=2^8=256. Váltóegységei:

1024 bájt=1 kiobájt

1024 kilobájt=1 megabájt

1024 megabájt=1 gigabájt

1024 gigabájt=1 terabájt

Az információ mértékegysége a bit (binary unit).

Kommunikáció általános modellje:

Adó->kódoló->csatorna->dekódoló->vevő

Adó: ő készíti el, és indítja el a közleményt a vevő felé.

Kódoló: a közleményt alakítja át valamilyen jelrendszerbe (pl. telefonbeszélgetésnél analóg jelek)

csatorna: az a közeg, amelyen keresztül végbemegy az információátadás.

Információ: Valamilyen ismerethiányt egészít ki, ismeretet bővít.

dekódoló: visszaalakítja a közleményt

vevő: az, akinek szánjuk az információt.

Létrejön általában "zaj" is információátadás közben. Ez ellen a számítógépes világban tömörítéssel védekezhetünk. Zaj: számunkra nem kellő információ, ami csak lassítja a kommunikációt. Redundancia: A küldött adatmennyiség és a szükséges adatmennyiség különbsége.

Információs társadalom, fejlődéstörténet.

1. szakasz: A beszéd kialakulása kr.e. 3000 körül. Kiemelt minket az állatvilágból.

2. szakasz: Az írás kialakulása kr. e. 1400 (vagy 1100 vagy 800, mindenhol mást találtam-.-) körül. Először a Sumer ékírás, majd a föníciai betűírás alakult ki. Írás fajták: hangjelölő írás (latin) szótagírás (japán hiragana, vagy katakana) képírás (hieroglifa). Az információ innentől kezdve nem függött a megbízhatatlan emlékezettől.

3. szakasz a könyvnyomtatás forradalma, 1450 körül guttenberg jános feltalálta a könyvnyomtatást, az információátadás felgyorsult, kialakult az értelmiségi réteg, főleg mert a könyvek árai sokkal olcsóbbak lettek (régen 1-1 kézzel írott biblia falvak árába került.).

4. szakasz: A távközlés forradalma, megemlíthető itt a morse távíró (morse) a telefon (bell) vagy a telefonközpont (Puskás Tivadar) feltalálása. Az információátadás már nagy távolságokat is képes volt áthidalni.

5. szakasz amiben élünk, erről most nem írok, túl sokat lehetne...

Kommunikációs folyamatok csoportosításának lehetőségei:

Verbális (beszéd pl.)

Nem verbális (pl. jelbeszéd)

Be lehet sorolni a jeleket indexikus, ikonikus és szimbolikus csoportokba, de ez ide nem feltétlen kell.

Résztvevők szempontjából lehet:

tömegkommunikáció

egy az egyel kommunikáció

2010. jún. 19. 15:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!