Átkerülök önköltségesre, meg lehet ezt így oldani?
Figyelt kérdés
BME VIKen vagyok 2. félévben és nagyon úgy néz ki, hogy átkerülök önköltségesre. Nagyon nem jött be a szak és emiatt nem is megy túl jól. Nem szeretném itthagyni a felsőoktatást, ugyhogy arra gondoltam, hogy átjelentkezem OE NIK duálisra, viszont sajnos a jelentkezési határidő már lejárt. A kérdéseim pedig: Ha most úgy döntök, hogy nem fejezem be a félévet akkor az egyetem kirúghat, vagy csak 0 kredites lesz? Igaz, hogy ha egyetem otthagyása után 1 éven belül felvesznek máshova akkor nem kell az állami támogatás felét visszafizetni? Ha átkerülök önköltségesre és passziváltatok 2 félévet, akkor azokért kell fizetnem? A tervem az, hogy most halasztok egy évet és ujrajelentkezem, viszont nemtudom, hogy ezt most 2 passzív fizetős félévvel vagy kiiratkozással tegyem.
Ha nem vizsgázol most le semmiből 0 kredites lesz a féléved és bukod az ösztöndíjat, ki nem rúgnak. Passzív félév alatt nem kell fizetni és ilyenkor az állami szemeszterek se fogynak amúgy, ilyenkor fel van függesztve lényegében a tanulmányod. Igaz hogy ha egy éven belül felvesznek nem kell fizetned, ha passzívon vagy akkor el se kezdik számolni az évet mert olyankor még van jogviszonyod, akkor érvényes az 1 év ha kiiratkozol.
Én a passzívot javasolnám, mert akkor a hallgatói jogviszony még fennáll és nem kell TB-t fizetned plusz vannak iskolaszövezkezetek akiknél így tudsz dolgozni is. Ha nincs jogviszonyod nem vállalhatsz semmilyen diákmelót és miután lejár az aktuális diákigazolványod kb másfél hónappal utána TB fizetési kötelezettséged van (vagy ha főállásban kezdesz dolgozni akkor fizudból vonják).
2018. máj. 2. 07:17
2/6 A kérdező kommentje:
Akkor ezek alapján a diákomat passzív alatt is érvényesíttethetem ugye?
2018. máj. 2. 08:17
3/6 anonim válasza:
Nem, matricát nem kapsz passzív alatt szóval a diákkedvezmények ugrottak. Annyi hogy vannak szövetkezetek pl pannonwork ahova ha viszel be igazolást hogy tanulsz csak passzív vagy tudnak adni munkát. Technikailag az se diákmunka, más neve van csak úgy vonnak a bruttó fizuból mintha diák lennél. De pl diákbérletet nem vehetsz meg diákbelépőt stb
2018. máj. 2. 09:47
4/6 anonim válasza:
Ha nem jött be a szak minek akarsz máshova menni ugyan arra a szakra?
Vagy szakotváltasz?
2018. máj. 2. 10:34
5/6 anonim válasza:
Próbálj meg levizsgázni mindenből, illetve jegyet szerezni, amiből csak tudsz, illetve amire csak van lehetőséged. Ha átjelentkezel az akreditálásnál jól jöhetnek a teljesített tárgyak. Nyugodtan passziváltathatsz két félévet, semmi hátrányod nem lesz belőle. Ráérsz kiiratkozni majd 2019. szeptember elején, ha felvettek a másik egyetemre, illetve automatikusan kiírnak ekkor. Ha 2019. szeptemberében elkezdesz egy másik egyetemet, bármilyen szakot és diplomát szerzel, nem kell visszafizess semmit, az teljesen jó lesz. Csak elment 2 államis féléved, így már csak 10 marad.
2018. máj. 3. 00:50
6/6 anonim válasza:
Persze ahogy írták is diákigazolványod október 30-adika után nem lesz érvényes, a passzív alatt. Iratkozz be egy OKJ-ra, akkor lesz diákod.
Ha nulla kreditet szerzel, nem rúgnak ki, csak fizetősre kerülsz, ha nem meg a 36 kredited. Ettől szeptembertől mehetsz passzívra.
Sokan nem hiszik el, hogy a BME VIK MI egy öngyilkosság, és csak késve jönnek rá, hogy az OE NIK minden szempontból jobb nekik. De a PE MIK is jobb.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!