Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Tanul valaki programozónak?...

Tanul valaki programozónak? (További kérdéseim lent)

Figyelt kérdés

Jelenleg gazdasági szakra járok, de szeretnék egy második diplomát is, és a programozás iránt érdeklődök. Anno csináltam egy középfokú érettségit infóból, meg egyetemen volt/van infó és gazdinfó óránk, de programozáshoz hasonló dolgokat még sosem csináltam.

A következőek lennének a kérdéseim:

- Van bármi esélyem megmaradni egy ilyen suliban, ha nincs előzetes tudásom, mert nulláról kezdik a programozással kapcsolatos dolgok tanítását és csak előny, ha van egy kis tapasztalatom, vagy esélytelen, mert már kellene tudni valamit? Amennyiben kellene, mi az, amit feltétlen tudnom kellene, mielőtt odakerülök?

- Mennyire sok az elmélet a ti egyetemeteken, és milyenek a gyakorlatok? Milyen tárgyaitok vannak?

- Összességében mennyire találjátok nehéznek? Mennyire lehet nehéz egy olyan embernek, aki nem született számítógépguru, de érdeklődik a téma iránt? (Minimálisan tanulgattam a netről dolgokat, de tényleg nagyon alapok és fel kellene azt a tudást is frissíteni).

- Ugyan lehet ez nem olyan lényeges, de mennyire elfogadottak a nők ezen a pályán, nagy a diszkrimináció például a tanárok kevésbé nézik értelmesnek a lányokat? Hány lány hallgató társatok van? (én is az vagyok, azért kérdezem.)

Ennyi fontosabb kérdés jutott eszembe, de ha még valami feltétlenül tudni fontos dolog eszetekbe jut, szívesen veszem azt is!

Kérlek írjátok oda, melyik egyetemen tanuljátok!

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

2018. márc. 23. 23:12
 1/4 anonim ***** válasza:
26%

Infó érettségi titkárnőképzés, ott nincs szó programozásról, emelt érettségi 20%-a a tényleges algoritmizálás. Ennek értelmében nyilván nem várják el, hogy olyat tudj, amit nem is tanítanak a közoktatásban.

Az elsősök között minden 6. hallgató lány, a végzettek között azonban a tizede se. Ennek ellenére a barátnőm is szoftverfejlesztő, nagyon imádták. Ennek inkább társadalmi oka van. , Alapból a matekről az a tévhit terjed, hogy "nem lányos". Sokan az első félévben esnek ki, jönnek rá, hogy túl sok a matek, egyből utána abszolút férfi dominancia lesz. Pedig a nőknek ez az egyik legideálisabb szakma, hiszen szülés mellett is lehet otthonról dolgozni, vagy legalábbis megoldható.

Nem adminisztrátort képeznek belőled, hanem programozót. Nem szükséges értened a számítógép minden csínját, a feladatod a valós problémák számítógépes modellezése lesz, erre tanítanak. Ami azt illeti, a programozó jobban hasonlít a matematikusokra, mint a rendszergazdákra. A tananyag jelentős része matematikából áll, ennek értelmében a tananyag jelentős része elméleti. Ha értelmes gazdasági szakon vagy, akkor valószínűleg könnyen tudsz majd alkalmazkodni.

2018. márc. 23. 23:33
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Elore is bocsánat az ekezetekert, telefonrol irok.

En mérnökinformatikusnak tanulok, szoval nem tudok minden kerdesedre valaszolni, de:

- Van bármi esélyem megmaradni egy ilyen suliban, ha nincs előzetes tudásom?

Van, persze. Nekem sem volt, rogton belevetettuk magunkat a C++ba, ami nem egy kezdoknek ajánlott nyelv, mégis elso felevben negyesre zartam programozasbol. Persze a tobbsegnek mar volt elozetes tudasa, de igy is sokan voltunk teljesen kezdők.

- Mennyire sok az elmélet a ti egyetemeteken, és milyenek a gyakorlatok? Irunk elmeleti zh-kat es az osszes eloadas ertelemszeruen az elmeletre epul. Gyakorlatokon a tanar feladatokat ad es kulon-kulon, csapatokban vagy a tanarral együtt oldjuk meg. A tempo viszont gyors es nagyon konnyu elvesziteni a fonalat. Sokan jártak ugy, hogy jo C++ tudassal erkeztek, es aztan mar masodik felevben belekavarodtak a bonyolult reszekbe.

- Összességében mennyire találjátok nehéznek? Mennyire lehet nehéz egy olyan embernek, aki nem született számítógépguru, de érdeklődik a téma iránt? Neheznek nehez, de kozel sem lehetetlen. En sem vagyok szamitogepguru, csak nagyon erdekel a tema, megis legalabb olyan jol boldogulok mint az igazi kockak. Bar az igazi kihivast nem az informatikai tantargyak jelentik, hanem például az analizis.

-Ugyan lehet ez nem olyan lényeges, de mennyire elfogadottak a nők ezen a pályán, nagy a diszkrimináció például a tanárok kevésbé nézik értelmesnek a lányokat? A tanarok jobban megjegyzik a lanyokat, tudjak a nevunket nagyon hamar. :D Engem még sosem neztek le emiatt, inkabb csak mondjak, hogy a lanyok ugyesebbek. A hallgatok viszont rendszeresen kerdezgetik, hogy miert ide jottem. Erre szoktam azt mondani, hogy ugyanazert, mint amiert ti.

2018. márc. 24. 00:15
 3/4 anonim ***** válasza:
Menj el gazd infó bscre. ( avval is felvesznek akármilyen it-s állásra). A gazdasági tárgyak közül talán sokat elfogattathatsz így csak java rèszt az infósakra kell koncentrálnod. Ezerféle programozós videó van a ytubon meg egyéb helyeken ezekből összeszedhetsz egy jó alapot ami elég a sulihoz. ( ebben a szakmában úgyis az önképzés megy). Amúgy meg voltak olyan ismerőseim akik infós alapok nélkül is befejeztèk.
2018. márc. 24. 11:34
 4/4 anonim ***** válasza:

Én gazdaságinformatikus bsc-t és programtervező informatikus msc-t végeztem, ezek alapján válaszolok.

"- Van bármi esélyem megmaradni egy ilyen suliban, ha nincs előzetes tudásom, mert nulláról kezdik a programozással kapcsolatos dolgok tanítását és csak előny, ha van egy kis tapasztalatom, vagy esélytelen, mert már kellene tudni valamit? Amennyiben kellene, mi az, amit feltétlen tudnom kellene, mielőtt odakerülök?"

Mindenhol nulláról kezdik a programozást. Viszont nagy a tempó, ezért nem árt, ha már előre megtanulod valamelyik nyelv alapjait. Pl.: C, C++, Java, C#. Ezek a legnépszerűbbek bsc képzéseken.

"- Mennyire sok az elmélet a ti egyetemeteken, és milyenek a gyakorlatok? Milyen tárgyaitok vannak?"

Minden szak tantervét megtalálod az adott egyetem weboldalán. Egyébként mindenhol több az elmélet, mint a gyakorlat.

"- Összességében mennyire találjátok nehéznek? Mennyire lehet nehéz egy olyan embernek, aki nem született számítógépguru, de érdeklődik a téma iránt? (Minimálisan tanulgattam a netről dolgokat, de tényleg nagyon alapok és fel kellene azt a tudást is frissíteni). "

Mindegyik informatikai képzésen kifejezetten magas a bukási arány. Főleg a sok elméleti matematikának és az alacsony ponthatároknak köszönhetően.

"- Ugyan lehet ez nem olyan lényeges, de mennyire elfogadottak a nők ezen a pályán, nagy a diszkrimináció például a tanárok kevésbé nézik értelmesnek a lányokat? Hány lány hallgató társatok van? (én is az vagyok, azért kérdezem.) "

Jelenleg ott tart a szakma, hogy már külön gyakorlati helyeket biztosítanak lányokat a legtöbb multinál, annyira nincsenek. Tehát diszkriminálják őket, csak pozitív irányban.

Először döntsd el, hogy egyáltalán melyik képzés érdekel. És vedd számításba az újonnan indult bprof képzéseket is. Annak pont az a célja, hogy kevesebb legyen az elmélet és több a gyakorlat.

Ha kérdésed van, írj privátot.

2018. márc. 24. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!