A központi ponthatár az állami ösztöndíj ponthatára?
A központi ponthatár ami alatt nem vehetnek fel, a 280 pont alatt semmilyen alapszakra, ha az állami szakokra vonatkozó központi határra gondolsz az meg azt jelenti, hogy az alatt államira nem vehet fel egyik egyetem se. Attól még hogy ezt eléred nem biztos, hogy benn vagy. Pl. PSZ-n 458 volt pár éve a központi ponthatár államira mikor felvételiztem, viszont az egyetemen 472-es ponthatár lett hozzá húzva. Ez azt jelenti, hogy akinek mondjuk 460 pontja lett annak hiába volt úgymond érvényes a jelentkezése nem vették fel államira. Fizetősre is külön ponthatár van, ennél is 280 a minimum, de a végén az számít hogy hol húzzák meg az önköltséges ponthatárt az egyetem adott szakán.
Lényegében a központi ponthatárok azt jelentik, hogy az alatt nem vehetnek fel semmiképp, ez alá nem mehet a végleges ponthatár, ebből van a 280 minimum meg szakonként egy magasabb. De ez mellett külön ponthatár van az állami képzésekre és az önköltségesekre amik egyetemenként és szakonként változnak.
Nem teljesen értem a kérdés alatt részt, úgyhogy csak gondolom hogy ilyesmire voltál kíváncsi :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!