Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A mai középiskolákban jószerév...

A mai középiskolákban jószerével csak diktálás folyik?

Figyelt kérdés

Beszélgetve kamaszokkal mindig azt a választ kapom, hogy állandóan diktálnak nekik. Nincs magyarázat, nincs „kérdezzetek - én megpróbálok felelni”, nincs megbeszélés, csak „papírt elő, mert diktálok”.

Kisvárosi gimnáziumról van szó; ez mennyire jellemző máshol?

2017. nov. 25. 10:16
 1/3 anonim ***** válasza:
Hát én Budapesten jártam egy közepes erősségű gimibe. Irodalomból pl soha nem kellett öneletrajzot tanulnunk, csak a korszakok stílusait kellett tudni plusz a műveket értelmezni. Történelem órákon mindíg érdekes sztorik voltak, a tanár szerint a többit úgyis meg lehet tanulni a könyvekből. A termtudos tárgyakat én pl nagyon szerttem szóval érdekes volt ez is, bár sokan utálták. Nálunk örültek a tanárok, ha valaki kérdezett valamit, hiszen már ebből is látszik ha valakit érdekel a téma.
2017. nov. 25. 10:37
 2/3 anonim ***** válasza:
Ugyan nem kisvárosi gimibe jártam, és már pár éve el is ballagtam, de nálunk egyetlen egyszer fordult elő a négy év alatt, hogy valamit diktáltak volna, és az is az osztálykirándulás útvonala volt.
2017. nov. 25. 11:26
 3/3 anonim ***** válasza:

Szerintem ez inkább tanártól függ. Én is kisvárosi gimnáziumba jártam, ahol volt ilyen is, és volt olyan is.

Volt olyan töri tanárom, aki tök érdekesen és izgalmasan adta le az anyagot, mint egy mesét és közben nekünk kellett jegyzetelni, majd otthon a könyvvel, tértképpel együtt kellett tanulni és ezt kérte számon. Valamint volt olyan is, aki leült és felolvasta a könyvet...hát az borzasztó volt, ha egyszer-egyszer kérdezett is valamit, akkor arra nem figyelt senki mert kb. a fél osztály aludt. A magyartanárom pedig egyes anyagokat pl. életrajzokat mindig kivetített és azt kellett másolni, míg az elemzéseket mindig megbeszéltük és mindig megkérdezte, hogy kinek mi a véleménye, gyakran voltak ilyen interaktívabb óráink is. Szerintem ő csinálta a legjobban, nagyon korrekt volt, én nagyon szerettem mert biztosan tudtuk, hogy mit kell tanulni, mit fog számonkérni és nem volt az, hogy mindenki mást jegyzetelt le és fogalmunk sem volt, hogy miből írunk, tehát ilyen szempontból szerintem nagyon jó volt. Valamint azért volt egy egyensúly, tehát sok volt a diktálás és másolás is, de sokat kellett gondolkodni az órákon, elemezni, beszélgetni.

Ha arra gondolsz, hogy mennyire magyarázzák el a dolgokat és mennyire figyelnek oda arra, hogy mindenki megértse, az már más kérdés. Én azt tapasztaltam, hogy a többség azért nagy gondot fordít a magyarázatra, mindent elmondanak, de ha valaki ennek ellenére még nem érti, akkor már nem magyarázzák el újra és újra, hanem már a diák feladata, hogy megértse és azt oldja meg valahogyan. Egyrészt az idő miatt, mert haladni kell a tananyaggal, másrészt egyszerre 20-30 diák ül a teremben és egy-két ember miatt nem fog mégegyszer nekiállni. Például matekon is általában az volt, hogy kaptunk magyarázatot, csináltunk közösen feladatokat, önállóan is kellett egyet-kettőt megoldani, de mindent csak egyszer. A tanár is csak néhányszor kérdezte meg, hogy "akkor oké, mindenki érti?", de ez is inkább csak olyan udvariassági kérdés volt... Megmondta, hogy nincsen idő arra, hogy mindent többször a szánkba rágjon, ha valaki valamit nem ért, akkor otthon előveszi a füzetet és átnézi, újra megoldja az órai feladatokat és megpróbálja megérteni, plusz ott a könyv is és az internet ahol még utána lehet nézni vagy osztálytársakat is meg lehet kérdezni. Valamint volt egy-két olyan tanár is, akihez óra után oda lehetett menni, hogy magyarázza el még ezt és ezt, de ez ritka volt. Nekem egyébként ezzel nem volt bajom, szerintem jó volt mert így tényleg tudtunk haladni, nem volt az, hogy egy ember "hátráltat" és amíg hallgatja a magyarázatot, addig a többi csak ücsörög és mindenki meg tudta oldani egyedül, sokat segítettünk is egymásnak. Nekem ez tetszett.

2017. nov. 25. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!