Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Zeneakadémia felvételi,...

Zeneakadémia felvételi, karmeste-karvezetés alapszak hogyan is zajlik pontosan?

Figyelt kérdés

A felvételi követelményeket elolvastam, de talán mégsem értettem meg teljesen.

A következő műveket kell fejből vezényelni:

Filippo Azzaiolo: Occhio non fu

Farmer: A little pretty bonnie lass

Mendelssohn: Mailied, Die Nachtigall

Kodály: Zöld erdőben

Bartók: Héjja, héjja, karahéjja

Brahms: Variációk egy Haydn témára

Beethoven: I. szimfónia

Így ránézésre ez legalább egy 1,5 órás "műsor", és ha ezt minden felvételizővel elvezényeltetik, ha csak 50-en jönnek, az is majdnem 3 teljes nap :D. Szóval a felvételin választanak a darabok közül? Úgymond nem kell mindent előadni? A zenekari darabok közül pedig nem a teljeset kérik, hanem mondjuk egy tételt vagy egy variációt (x. ütemtől)? Persze én nem fogom tudni mit kérnek, ezért az összeset tudni kell. (Megj.: Ez így korrekt is, ha így van).

A másik a zongora, klasszikus és 20. századi része. Klasszikus szonátából egy Haydn, Mozart vagy Beethoven teljes szonáta. 20. századból legalább egy Bartók vagy kortárs. Ez nekem eléggé labilis. Ezek szerint vihetek egy korai Haydn szonátát "lepötyögni", ami lényegesen könnyebb, mint mondjuk egy kései Beethoven, csak az számít hogy hogyan adom elő? Mennyi a muzikalitás benne? Ugyanez a dilemma a Bartókkal is. Akkor nem is érdemes technikailag jóval bonyolultabb darabot választani, ha afeltétel be belefér egy könnyebb is, csak "szépen" legyen előadva?

Vagy a barokk, Bach 3 szólam invenció vagy Wohltemperiertes Klavier. Itt is kiválaszthatom a technikailag kevesebbet igénylő darabokat, és akkor nyilván kisebb eséllyel is rontok, jobban tudok és koncentrálni a kifejező zenei előadásra?

A vezénylés részt elsősorban az idő miatt kérdezem, hogy hogyan kell elképzelni, a zongorás részt pedig azért, mert annyira nagyon profi nem vagyok, így ha nem muszáj nem választanám ki a legtechnikásabb darabokat, hanem az egyszerűbbek-közepesen bonyolultak közül lenne célszerű választanom.

Lehet kicsit sok lett, bocsi. Ha valaki aki már volt felvételizni, és jártas ebben tudna választ adni a kérdésemre, nagyon sokat segítene.

Köszönöm :)!

2017. okt. 31. 18:08
 1/2 anonim válasza:

Én már elég régen fölvételiztem és más szakot is végeztem a ZAK-on, ezért konkrét dolgokat nem tudok mondani, de egy általánosat azért igen.

Ez nem vizsga-szituáció. A vizsgán valóban elég, ha megfelelő szinten teljesíted a követelményeket (bármik is legyenek azok), megkapod a jegyet, vagy minősítést és el van a dolog intézve.

De egy felvételi (vagy mondjuk egy próbajáték) nem ilyen. Ahol több a jelentkező, mint amennyi a betölthető hely, ott már verseny van. Ott nem elég a szintet megugrani, ott jobbnak kell lenni mint a többiek.

Tehát "pötyögheted" te a könnyű Haydn-szonátát akármilyen szépen, meg játszhatod a könnyű Bartók-, meg Bach-darabot muzikálisan, ha a riválisaid a nehezeket választják és ráadásul még jól is játsszák, akkor nem lesz sok keresnivalód.

2017. nov. 1. 23:06
 2/2 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm. Természetesen nem ez a cél, csak arra voltam kíváncsi, hogy a zongora technika mekkora befolyással bír egy ilyenre. Középszintű zongoratudás az elvárás a hivatalos tájékoztató szerint, ami egy elég tág fogalom, főleg úgy, hogy nem is zongorista szakra jelentkezik az ember. De ezek alapján el tudom képzelni, nagyjából, köszönöm a segítséget!
2017. nov. 1. 23:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!