Ti nagyon kiakadnátok a szüleim helyében, ha csúszok egy félévet az egyetemen?
Tavaly derült ki és hát hogy is mondjam elszabadult a pokol. Életem legszörnyűbb féléve volt a mostani, ami mögöttem van.
Teljesen elvették az életkedvemet. Nem dicsöség, de szerintem nem is egy annyira szégyenteljes dolog. Azt is felcetettem, hogy átmegyek másik egyetem ugyanarra a szakára, ha átvesznek és nem csúszok, de nem engedték.
Már múlt szeptemberben megmondtam nekik, hogy ezen kár rágódni meg ilyenek, de hát... Inkább ment a hagyd ott, biztos az iskola mellé jársz stb. Úgy vagyok vele, hogy én ezt nem bírom tovább, főleg a gúnyolódást nem. Ezzel csak egy pokoli félévet okoztak nekem...
Az nem derül ki, hogy végül is miért csúsztál.
Egyébként én is csúsztam, az én szüleim normálisan kezelték, de előtte kellett hozzá három év, hogy felfogják az egyetemi rendszert. Ők nem jártak sose egyetemre, így az elején nem volt világos számukra, hogy normális, ha néha becsúszik egy rossz jegy, nem feltétlenül az én hibám, van, hogy nem lehet többet kihozni belőle, előfordul bukás, és a csúszás kapcsán is megértették, hogy azért ez nem olyan szégyenletes dolog, mint mondjuk évet ismételni általános iskolában.
Ennek ellenére azért éreztették velem néha, hogy az én hibám volt.
Egyébként tényleg készültem rá, bár mindig lehetne többet. Már évközben megmondta a tanár, hogy megbuktatja a társaságot...
Ha engedik, hogy átmenjek másik egyetemre (ami jobb színvonalú, van más szakirány ott stb.), akkor nem is csúsztam volna...
De ők inkább ordibáltak mindennap, összetörték a telefonomat stb. Az a baj, hogy itt egy csomó tárgy, kivéve a választhatók egymásra épülnek, tehát nincs olyan, hogy majd jövőre felveszed. Építészmérnök leszek, elvileg.
Miért lenne gazdasági szakon ciki csúszni? Én is csúsztam fél évet ott, de nem tartom gáznak, szerintem rosszabb mikor az infósok/mérnökök 2-3 évet csúsznak, mert hogy azt "lehetetlen időben elvégezni". Fél év csúszás szerintem sehol se kínos, bármi oka lehet neki, inkább akkor van gond ha valaki 1,5-2 évet csúszik már. Fél év nem oszt, nem szoroz. Nem lesz rosszabb az esélyed munkát találni így, nem pecsételi meg az egész karriered.
A családomat nem zavarta, hogy csúszok, pedig szakmunkás végzettségűek, nem értik az egyetem működését. Örültek, hogy szerzek egy diplomát és nem azon háborogtak, hogy fél évvel később. Főleg hogy csak 1 tárgy volt, így mellette már tudtam dolgozni részmunkaidőben a szakmámban, elkezdtem a saját lábamra állni.
De van egy barátnőm akinek a szülei egyetemi tanárok, neki meg úgy tanácsolták, hogy ne siessen és csak magoljon be mindent, hanem hagyjon időt magának egyéb programokra is. Tudott menni erasmusra, TDK-ra, HÖK tag volt stb. Csúszot így egy évet, de lazán mehetett mesterre meg felvették gyakornoknak a PwC-hez.
Másfelől felnőtt ember vagy, ha a szüleid igy bánnak veled, összetörik a telód akkor ideje lenne lépni otthonról. Ha máshova akarnál menni az újrafelvételi esélyesebb, a szüleid nagyon nem tudnak tenni ellene, nincs joguk hozzá. Esetleg válassz olyan egyetemet ahova koliba is tudnál menni vagy albiba csatlakozni lakótársakhoz. Semmi értelme ilyen közegben lenni ahol a legkisebb problémára azt mondják, hogy hagyd ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!