Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Széchenyi István Egyetemen,...

Széchenyi István Egyetemen, mérnökinformatikán mennyire hátrány?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Mérnökinformatika szakon kezdek Győrben, elvileg mindent az alapoktól tanulunk. Nekem van egy egész jó informatika középszintű érettségim, meg a matekkal sincs bajom, de programozni sosem tanultam. Nem tudnék egy egyszerű programot se megcsinalni jelenleg, mert nem tanultuk. Nagy hátrány ha az egyetemen kezdem el tanulni?

Plusz lattam, hogy (talán a 3. vagy 4. félévben) lesz fizika. Utoljára 10. osztályban tanultam és nem túl magas szinten. Ez nagy gondot okozhat később?

2017. aug. 30. 22:12
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Új tanterv van, sok a kérdőjel. Amit tudok mondani:

- ha van időd, a programozást mindenképpen gyakorold C nyelvet főleg, mert ez jó alap. Nem tudom az új tantervben mivel fogtok kezdeni, de kétlem, hogy egyből egy modernebb nyelvvel. Tanács: a gyakorlatok és az előadás nem sokat ér, ezért ajánlom a campuscom.net oldalt, ezen vannak fent régi és nem túl régi feladatsorok. Legjobb gyakorlás! A programozás tipikusan az, amit az ember saját magának sajátít el, más szóval nehéz tanítani.

- matekkal nem hinném, hogy gond lesz, mert sokkal gyakorlatiasabb az anyag, mint máshol (begyakorolható).

- fizika érdekes sztori, mert hihetetlen gyorsan átrepülnek a tananyagon, ami hatalmas. Értsd úgy, hogy mindent felölel, hiszen csak egy darab fizika lesz, míg pl. a villamosmérnököknek vagy gépészeknek több van. A vizsgán nekünk 60-40%-ban volt gyakorlat és elméleti feladat. A necces része az volt, hogy a tanórákon csak elmélet (!) volt. Egy dolog mentett meg bennünket, az, hogy évek óta ugyan azok a feladatok térnek vissza és ki lehet őket dolgozni. Ehhez mi kell? Sok ismerős! Azt ajánlom, hogy már az első naptól kezdve próbálj meg ismerkedni, mert az az információ, amit egymásnak át tudtok adni, felbecsülhetetlen! Az előző évekről nagyon sok tapasztalatot osztanak meg. A fizikánál pl. megkaptuk az összes feladatot kidolgozva, így lényegében akinek jó ismerősei voltak, simán ötöst írt, más pedig bukott, mert nagyon nehéz feladatok!

- emellett lesznek olyan tantárgyak, amelyeknek hírhedt múltjuk van, de változtatásokon estek át: pl. számítógép architektúrák tipikusan az a tárgy volt, amelyen csak 20-an mentünk át. Most ezt átnevezték számítógépek működésére és hozzácsapták a bevezetés az it-be nevű tölteléktárgyat. Valószínűleg a tanár változni fog, így talán nem lesz ennyire gyilkos, mint eddig volt.

- algoritmusok: a zh-k teljesítése elég meredek, mert olyan javítás van, amelyet senki sem ért. Simán van egy 80-90%-os bukás. Én is így jártam. Szerencsére a ZH csak grátisz, értsd úgy, ha mindegyik megvan legalább 2-esre, akkor megvan a tárgy is, tehát vizsgázni már nem kell. Ha ez nincs meg, akkor a vizsgán kb. ugyan ilyen feladatokat fogsz kapni, tehát egyszerűbb nem lesz. Ha nincsenek meg a ZH-k, akkor kicsit el kell gondolkodni, hogy valamit máshogy kell csinálni, mert nagyon hamar el lehet kaparni! Nehéz tantárgy sajnos, tippre azt mondom a legnehezebb, hiszen itt még a szintaktikai hibákat sem lehet látni, mert papíron történik az egész és nem gépi fejlesztőkörnyezetben.

- egy pozitívum: kivették a villamosságtant, ami szintén katasztrófális volt. 70%-os bukás kb. (ezek után lett első félév végén a szakátlag 1.8, ami elgondolkodtató).

Összességében: nem akarok túl sok rosszat írni (rossz = sok nehézség lesz), de én élvezem. Olyan középiskolából jöttem, amire a legtöbben azt mondják az egyik legjobb, azonban mégsem tudtuk ezt kihasználni. Itt van hajtás és nem igazán lehet unatkozni, ergó legalább van mit csinálni. Legfontosabb, hogy szerezz ismerősöket, barátokat. Az időtöltés is könnyebb és egymást segíteni hatásosabb mint néhány órán megjelenni.

Bocsi, ha kicsit hosszú volt! Sok sikert :)

2017. szept. 4. 14:06
 12/12 anonim ***** válasza:
Előző válaszoló vagyok. Ha van még kérdéses, nyugodtan írjál privát üzenetet!
2017. szept. 4. 14:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!