Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Várandósan vagy gyes-en...

Várandósan vagy gyes-en költségtérítés-mentes a felsőoktatás?

Figyelt kérdés
Négy tantárgyam van hátra a diplomáig, ám felhasználtam az összes költségtérítéses félévemet az egyetemen (még kredites vagyok, külföldi tanulmány és évhalasztás miatt csúsztam, a szakom meg közben kiment). Emiatt a neptunon keresztül magamnak már nem tudtam felvenni tárgyakat, csak a TO-n. Ott azt mondták februárban, hogy felvették mindet, ami még hiányzik, örültem, bejártam, ahová kellett, konzultációkra jártam, ahol egyedül voltam, s aztán tegnap kiderült, hogy még hiányzik 10 kreditem, 4 tárgyam. Mivel csak 3 tárgyig van kedvezmény, afölött plusz kreditenként kell fizetni (vagy legalábbis vmi hasonló a szisztéma), nem szeretnék beiratkozni fizetősre, hogyha lehetséges. Viszont nagy valószínűséggel őszre már várandós leszek, mert tervezzük a babát. Olvastam valahol, hogy gyes-en lévőknek nem kell fizetni az egyetemeken. Igaz ez? Van valakinek tapasztalata?
2010. máj. 20. 19:19
 1/8 anonim ***** válasza:
Elég naiv vagy, remélem, nem tűnök túl pofátlannak, de ezt mégis hogy gondoltad?
2010. máj. 20. 19:35
 2/8 anonim ***** válasza:
46%
sztem a gyes nem ment fel a fizetés alól, akkor már mindenki terhes lenne...
2010. máj. 20. 19:53
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom nem. Most már csak pluszpont jár érte, de az téged nem érint.
2010. máj. 20. 20:03
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Csak 50 pluszpont jár érte, régen volt asszem, hogy kismamáknak ingyenes volt, de ma már nem. Azért azon elgondolkodhatnál, hogy most nem lenne-e ésszerűbb az iskolát befejezeni, aztán gyereket csinálni...
2010. máj. 20. 20:07
 5/8 anonim ***** válasza:

Hova jársz? Úgy tudom, hogy van, ahol csak a felvett krediteket kell költségtérítésesen kifizetni, az kreditenként kb 5000 Ft. Így 10 kredit kijön 50000ből, annyit meg simán összeszedsz addig :)

De van, ahol ki kell fizetned a teljes félévet, erre kérdezz rá nálatok. Utolsó: ha gyerekkel a hasában fejezi be az egyetemet, akkor pont egyetem után fog szülni :)

2010. máj. 20. 21:53
 6/8 anonim válasza:
53%

ne figyelj a lehurrogókra én is egyetem alatt szültem, talán jövőre végzek. másoknak meg üzenem, hogy inkább ők gondolkozzanak el már magukon egy kicsit.

a lényeg: a pontos infókat a TO-n tudod megkérdezni mert ez minden suliban más, de biztos hogy fizetned kell sajnos, de nem a teljes összeget, hanem valóban a kreditek után és van egy maximális összeg ha jól tudom, ami olyan 50-60 ezer között van, szóval nem olyan vészes. remélem sikerül, ne add fel!

2010. máj. 20. 22:07
 7/8 anonim ***** válasza:
37%

Én sem értem miért kell lehurrogni?? Nem csak 18 évesek járnak egyetemre....lehet idősebb és közben szült.

Egyébként nálunk nem kell fizetni a terheseknek, szóval nem értem miért kell ilyennek lenni emberek!

Hogy most hogy van, azt nem tudom, de régebben ezzel viccelődtünk, hogy majd szülünk, mielőtt befejezzük a sulit, és akkor nem kell fizetni!

Kérdező: Kérdezd meg a to-n....de egyébként nem hiszem, hogy sokat kellene majd fizetned érte.

2010. máj. 21. 08:31
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat az utolsóknak.

A kérdésben világosan leírtam, hogy mi a helyzet, túl vagyok az 5 évemen és a plusz egyen, amit fizet az állam. Ebből szerintem lehet arra következtetni, hogy nem 18 éves vagyok.

És igen, tudom, hogy volt régebben ilyen, hogy gyes mellett nem kellett fizetni a felsőoktatásért. Éppen azért kérdeztem, mert én még a régi rendszerben tanultam, ezért hogyha anno volt, akkor az elvileg nekem jár. Sajna a TO-sunk fél éve jött, és nem igazán van tisztában a dolgokkal, utána kell néznie. Örültem volna, hogyha úgy megyek vissza, hogy már tudom, hol is kell keresnie, mert pl találok itt valakit, aki hasonló helyzetben volt.

Nekem az alap 100.000 lenne, plusz kreditenként valamennyi. De ez eléggé megterhelő lenne - mármint kifizetni - egy kisbaba mellett.

2010. máj. 21. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!