Az nagyon ciki ha felnőttként nem hibátlan a helyesírásom?
Sok helyen nagyon lenézik azokat az embereket akiknek vannak helyesírási hibáik, de nem értem miért. Itt nem azokról beszélek akiknek minden második szavuk hibásan van leírva, hanem azokról akiknek pl. egy A4-es oldalnyi írományban van 3-4 hibájuk.
Most ezért kellene szégyenkezzek? Nyílván ha önéletrajzot, vagy motivációs levelet írok akkor nem engedem meg magamnak azt a 3-4 hibát sem, de ez miért az én hibám? Sok ember van aki olyan helyzetben van mint én, hogy rendszeresen olvas, igényes, ha valaminek a helyesírásában nem biztos inkább utána néz, de egyszerűen nincs meg az az adottságom hogy ne hibázzak egyszer se. Én dolgozok azon hogy tökéletesítsem ilyen téren is magamat, de ha egyszerűen hiányzik belőlem ez az adottság mit lehet tenni? Szégyenkezzek hogy pl. a helyesírás a gyengeségeim közé tartozik? Pl. ezen az oldalon is mikor egy hosszú szövegbe becsúszik 1-2 hiba, jönnek a fikázások, de milyen alapon gúnyolnak ki valakit emiatt?
Egyrészt senkinek nem tökéletes a helyesírása; nekem is sokszor előfordul, hogyha például egy hosszabb szöveget írok, akkor egy-egy szót hangzás után írok le, például a 'bicikli' szót 'bicigli'-nek. Ezzel nincs is semmi probléma, az már viszont az, ha valaki nem veszi észre, és nem javítja, mivel azt bizonyítja, hogy nem ellenőrzi, amit írt, vagyis nem igényes a munkájára (persze ekkor is maradhat 1-1 hiba, de minél hosszabb egy szöveg, annál kisebb gond).
Másrészt csak azok szoktak ezzel jönni, akik értelmes érveket nem tudnak felhozni valami ellen, így úgy próbálják hiteltelenné tenni az embert, hogy 'Még helyesen írni sem tud, akkor mit várunk tőle?'.
Azon mondjuk én is ki tudok akadni, hogyha egy 10 szavas kérdésben legalább 8 hiba van. Ott a kérdés feltevőjét tényleg nehezen lehet komolyan venni.
Azt tanácsolom, hogy kicsivel több vesszőt használj, engem csak az zavart, amíg olvastam az írásodat. De ez legyen a legnagyobb gondod.
Én versenyeztem nyelvtanból meg soha nem voltak problémáim, de pl neten csak azokhoz a helyesírási szabályokhoz ragaszkodom, amik a szöveg érthetőségét/olvashatóságát befolyásolják (mármint, saját magamra nézve). A legtöbb felnőtt egyébként nem ír helyesen. Szerintem ne érezd cikinek, hogy neked nem megy tökéletesen, a lényeg amúgy is a gyakorlás, és ha valamiben nem vagy biztos, nézd meg a neten, a szakmai szöveget pedig mindenképpen olvastasd el valakivel, aki megbízhatóan ír helyesen. Ha van igényed arra, hogy helyesen írj, szerintem senkinek nem lesz joga beléd kötni.
Egyébként engem mindig nagyon idegesít, amikor nethuszárok belekötnek elgépelésekbe vagy apró helyesírási hibakba. Persze srácok, legyünk igényesek, de amikor önmagában az egész szöveg olvasható, és simán megérted, hogy mit akart mondani, kit érdekel? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!