A jogszabályi minimum és a központi minimum két különböző dolog?
Kérdem ezt azért, mivel nekem nagyobb biztonságot adna, ha az emelt plusz ponton kívül beleszámolnák az "egyéb" többletpontokat, mivel emelttel eddig csak a jogszabályi minimumot tudom teljesíteni. A "központit" eddig csak az "egyéb" többlettel tudom elérni. A felvi kalkulátor nem szólt érte, de engem érdekelne.
Szociológia szak.
Szakgimnazistaként kérdem, mivel akkor úgy alakítanám az érettségim, hogy meglegyen.
"Alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre, valamint mesterképzésre való jelentkezés esetén a jelentkező felvételi összpontszámának el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot (ún. jogszabályi minimumpontszám):
alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pontot, az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül"
Vannak központilag meghatározott ponthatárú szakok (pl. jog 460, anglisztika 320, gyógyszerész 390, stb.), és van a minimum pont (280). Ne keverd.
Központi ponthatárok: Ha ott ha eléred azt a bizonyos ponthatárt,akkor van esélyed bejutni állami finanszírozásra. Ha nem, akkor nem. Összpontszámot néznek (pl. jog: neked 459 van a 460 helyett. Buktad az államit.)
Minimum ponthatár: amit előzőleg írtam, 280, emelttel, nyelvvizsgával, de minden egyéb nélkül.
Összpontszám alatt te az egészet érted, igaz? Érettségi+emelt pont+egyéb többletpont.
Mivel a jogszabályi minimumba csak az érettségi+emelt számít bele.
Tehát pl. a jogi szak 460 minimum, nekem érettségi+emelt 420 (tehát bőven a jogszabályi felett, de még nem a központi), de egyéb többlettel már megvan a 460, akkor van esélyem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!