Gyakori, hogy a doktori képzésben teljesen eltér a témavezető hivatalos kutatási területe és az általa doktoranduszhallgatóknak vezetett téma, jelentkeznél ide doktorandusznak?
A vezetett témák: Egyedi tulajdonságú poliuretán termékek speciális izocianát komponenseinek előállítása és vizsgálata, Formaldehid képződés mechanizmusa ipari katalizátoron, „Mechanical study of the copolymerisation”, „Methanol synthesis”
A témavezető kutatási területe: „A biológiailag fontos szerkezetek (membránok és fehérjék) kialakulását és dinamikai viselkedését, szerkezet reaktivitás kapcsolatát vizsgáljuk elméleti kémiai módszerek felhasználásával.”
A legfontosabb cikkeinek témája egy harmadik téma (szabad gyökök, gyökös mechanizmusú reakciók, oxidatív stressz, stb.), pl.: „The beta C-C bond scission in alkoxy radicals: thermal unimolecular decomposition of t-butoxy radicals”
Köszönöm a válaszokat, észrevételeket!

Nem mondtam, hogy intézet :)
Egy kutatási eszközöket (kémiai festékektől, mikroszkópig és egyéb lab equipmentekig mindenfélét) fejlesztő spin-off cég amely fenntart szakdolgozókat beleszámítva egy 30-40 fős kutatócsapatot az intézettel és az egyetemmel együtt. Így a legújabb technológiát mi kapjuk meg elsőnek, teszteljük és cikkeket írunk. Ráadásul van pár szabadalom, ami miatt elsőként jöhetünk ki az eredményekkel a technilógiai fölény miatt. Ez kölcsönösen jó a cégnek is, meg a kutatócsapatnak is.
Mostanában egyre több ilyen cégről tudok itthon is. Többek között társadalomkutatás, big data analysis, érzelemkutatás. Ilyen cégek szerintem simán tudnak PhD témát adni, főleg ha spin-off és van akadémiai/egyetemi kapcsolat.
Annyi "hátránya" van a dolognak, hogy ez kemény versenyszféra. A magasabb fizetésért sokkal magasabb is az elvárás, és a stressz. Ha a biológia vagy egyéb rajtad kívülálló dolog miatt nem jönnek az eredmények, az komoly probléma. Itt nem lehet 3-4 évig püttyögni valami saját kis témán, ami aztán vakvágány lesz. Ha nem illik bele a céges profilba, és nincs közvetlen ipari haszna akkor nem is publikálhatsz belőle. Ugyanakkor nagyon vevőek az új ötletekre és sok esetben szabad kezet adnak. Ha a cég és a te érdeklődésed egy irányba vezet, akkor nincs gond.

Mondjuk még az is igaz, hogy manapság a neurobiológia, pszichológia, big data területekre mindinkább informatikusokat, fizikusokat és matematikusokat keresnek. Egy tisztán szakmai biológus/pszichológus szociológus stb kutatói állása ma már lassan 2 IT-s jut. A kutatás elég durván elment az utóbbi időben az automatizált folyamatok felé. Kb ez a jövő, a PhDs megnyomja a Start gombot, a robotkar berakja a dobozba a virtuális valóság dobozba egeret, megtanulja a kísérletet, leméri magát az állat a mikroszkóppal, rádobsz egy mesterséges neurhálót, kijön az adat, és a program megírja belőle a Nature cikket :)
... viccen kívül, a helyzet emiatt is kritikus az intézeteknél. Mert gyakorlatilag nincs már értelmes szoftverfejlesztő az országban, főleg nem PhD-s. Azok meg főleg meg sem mozdítják a kisujjukat 400 nettó alatt. Ezt lehetetlen kitermelnie egy intézetnek, úgyhogy a lemaradás garantált a nyugati csoportokkal szemben.
#13., 14.: Köszi az infókat, de igazából, már régen egy Kft-t reklámozol, Cégjegyzékben megnéztem, látom, van Budapesten egy székhely, két telephely, ezen kívül egy fióktelep az SZTE-n Szegeden -Dóm tér 9.- még egy Szegeden, egy Pécsett és még egy valahol vidéken. Ill. az USA-ban is a cég honlapja szerint van egy cím (az amerikai címen a Google egy vállalatok közötti kereskedelemmel foglalkozó céget és egy biztosítási ügyvédet talál). A 2017.09.06. cégjegyzék adat szerint 69 bejelentett alkalmazott (te kicsit többről írtál, 90-ről). Utolsó pénzügyi beszámoló dátuma: 2016.12.31., Utolsó éves nettó árbevétel: 958 654 000 HUF. A céginformáció szerint a létszám trend emelkedik, az adózás előtti eredmény trend zuhan, a forgalmi trend stagnál a cégnél.
(Egyébként Salem városa nem a boszorkányüldözésekről volt híres? Van is ott Witch History Museum...)
Vicces és bizarr, hogy a fenti cégek közöttik ereskedelemmel foglalkozó vállalkozás neve George Kaplan PC, George Kaplan az Észak-Északnyugat (North by Northwest) c. 1959-ben forgatott Alfred Hitchcock film „ál” titkos ügynök főszereplője.
Számomra fura, bejegyzett tevékenységi körök.: Vegyestermékkörű nagykereskedelem, Számítógépes játék kiadása, Divat-, formatervezés, Adatfeldolgozás, web-hoszting szolgáltatás, Világháló-portál szolgáltatás, Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, M.n.s. egyéb oktatás.
Főtevékenység, OK. :Egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés
Ez a Kft mennyire van összefonódva infrastrukturálisan az egyetemekkel? Nekem, igazából túl hangzatosak a célok. Kicsit félek az ilyenektől. 2016-ban 4 publikáció van a céghez köthető kutcsop. oldalán (2015-ben még 14, bár 6 db abból is szabadalom, OK, kettő Nature Communications), nem kevés ez? És mind nagyon sok szerzős cikk, nagyon erős impaktos folyóiratokban, innen PhD senkinek nem lesz, csak grant a Kft-nek.
Pl. a világban ki fogja először megcsinálni az első látóprotézist vak embereknek? Nekem kicsit garantaket, pályázatokat felszippantó vállalkozásnak tűnik ez.
Pár versenytárs.: Argus -az Argus II, már termék az USA-ban- retinal prosthesis (Second Sight, USC, UCSC, Caltech), Microsystem-based visual prosthesis (MIVP, Second Sight, USC, UCSC, Caltech), Tübingen MPDA Project Alpha IMS (University Eye Hospital in Tübingen), Harvard/MIT Retinal Implant, Bionic Vision Australia, stb...
Írtál a „sales”-ben alkalmazott emberekről és arról, hogy már többen vannak, mint kutató. Hol van a gyártó üzem, ahol a műszerek készülnek?
Van egy kínai cég, aminek a honlapján a fenti Kft fő termékéről nagyobb felbontásban van fent kép, mint bárhol máshol a világhálón. Akkor a műszereket Kínában gyártják?

Az erős túlzás, hogy reklámoztam, hiszen direkt nem írtam le a nevét, csak privátban a kérdés után :)
A létszám erősen fluktuál, de belevettem a diákokat is, akik ugyan olyan munkát végeznek.. így már kijön a 30-40 fő, plusz a 100 teljes fő. Most nagy bővülés volt, ha jól tudom 40 új kolléga lett 1 év alatt. Szóval kb egy másik cégről van már szó. Igen az árbevétel nem volt a legjobb, nem fejlődött elég rendesen. Miért? Azért mert maga a technika élen jár, de pont a sales volt gyenge. Bár kicsit elszomorít a dolog, de való igaz, lehet bármennyire jó a terméked, ha nem tudják eladni mert rossz a marketing, vagy az értékesítés. Egy kicsit nehéz az ügy, mert egy ilyen eszköz nagyon drága, és csak kevesen engedhetik meg a nagy intézetek. Eleve nehéz is versenyezni az Olympos vagy Zeiss óriás cégekkel.... de nem reménytelen, árban és a szabadalmakkal lehet harapni a tortából. A műszereket itt gyártják Bp-n, helyben van a kutatórészleg is. Ennyire nem látok bele, de szerintem ez az év biztosan termékenyebb lesz, mert a srácok éjjel nappal dolgoznak kb a gyártáson.
A PhD részben részint igazad van, ezek a nagy lapokba mennek ki főleg. Methods/Technikai cikkekbe viszont könnyebb bekerülni, ezek most érnek be... és komoly munka-újdonság tartalma is van. Nem csak hozzádvágják elsőszerzősnek. Egyébként idén két PhD védés lesz, plusz jövőre még egy... de igazad van, 4-5(6) év a minimum itt.
Ezek viszont biológiai és mérnöki cikkek főleg, most viszont indul egy új irány az a szoftveres rész. Elég sok újdonságot csináltunk mostanában, több ezer órányi munka alatt, amikből lehet elsőszerzőst csinálni, még ha nincs is akkora újdonságerejük, cserébe nagyon hasznosak a kutatáshoz. (GPU optimalizált mélytanulós neurhálós adatkinyerés, ezért is van a kollaboráció...Az idegrendszer kódolása olyan bonyolult, hogy a gépi tanulás egy jó irány lehet) Az meg nem titok, hogy a grantekben segítenek a cikkek.
Az egy jó kérdés, hogy a "vision" bejön-e, ezt nem tudom. A látóchip szerintem egy 30 éves cél :) egyelőre az alap cél, hogy a látókéreg kódolását megértsük, majd visszastimuláljunk természetes/mesterséges mintázatokat. Sejt vagy dendrit szinten. Ez a technológia már létezik, használtuk is, a 3D-s lézerrel be lehet lőni nagyon pontosan az infót... csak éppen kb 5-10 év mire létrehozunk olyan algoritmusokat, amivel visszastimulálható a látás egy része legalább. Az optogenetikai implanttal pedig egy foszfénes látás mondjuk tájékozódáshoz elégséges lehet. Olyanoknál ahol a látóideg sérült, vagy tönkrement a ganglion réteg (a diabéteszeseknél), semmiféle szem implantátum nem segíthet. Sajnos a természet feketehumora, hogy a látóideget adó ganglion sejtek a retinában vannak, így ha bármi megsérül, a vakok nagy többségében ez történik... már csak a látókérget tudod stimulálni.
Egy szó mint száz, jogos a kritikád, ez még csak egy alakulóban lévő óriási vállalkozás egy kezdő lépése. A humán epilepsziás műtét is sok év-talán évtized még, szóval nem is gondolnám, hogy a látóchipekkel kéne versenyeznünk. A grant sem erről szól. Szóval első körben egereknél, kismajmoknál vagy macskáknál kéne felmérni egy mesterséges stimuláció lehetőségét.
Egyelőre 1.5 év után még lelkes vagyok, és bízom benne, hogy a PhD alatt legalább egy részét sikerül megcsinálni a kutatási tervnek.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!