Ez kb hány pont a 30ból?
Ma voltam emelt informatika szóbelin és hát nagyon keményen készültem erre.Ajánlottak nekem erre egy könyvet is ,amit nagyon alaposan áttanulmányoztam illetve megtanultam így gondoltam,hogy nem érhet meglepetés,mert hát mindent tudok.Erre kihúztam a számrendszereket amikbe van gyakorlat is és nem csak elmélet.Félreértés ne essék,tudom,hogy r*hadt könnyű de 7edikbe csináltam ilyet utoljára és hát azóta 1 db feladatot sem csináltam meg ebből a típusból.
A kérdésem tehát ha az elméleti részét a számrendszereknek elmondtam és a gyakorlati feladatot amit a tanár leírt (számrendszer átváltás) nem tudtam megcsinálni,akkor az kb hány pont a 30 ból?
Ezek azok a mondatok amiket mondtam ma szóbelin:
Az informatika egyik matematikai alapja a logika (a másik a halmazok). A számítógépek (főként) kettes számrendszerben
dolgoznak. A számításokat is 2-es számrendszerben végzik 0-ákkal, és 1-esekkel (kivétel quantum számítógép, ott
van egy harmadik érték, ami egyszerre 1 és 0 is). A processzor a belsejében található tranzisztor alapú (dolgoznak az
atom alapúakon) logikai kapuk segítségével „számol”.
A logikai alapműveletek és azok alkalmazása különböző feladatok megoldása során
Az állítások igazak, vagy hamisak (kivétel quantum). E két lehetséges értéket együtt logikai értéknek nevezzük. Az igaz
értéket 1-el, a hamisat 0-val szokás jelölni.
(NEM) – negálás (elektronikában hívják még invertálásnak is) –
megfordítja a jel tartalmát
−, matematikai − (mínusz)
AND (ÉS) – csak akkor igaz, ha az összes bemenet igaz
∧, &, &&, *, matematikai ∩ (metszet)
OR (VAGY) – ha legalább egy bemenet igaz, már igaz lesz
∨, |, ||, +, matematikai ∪ (unió)
XOR (kizáró VAGY) – csak akkor igaz, ha pontosan egy bemenet igaz
NAND (negált ÉS) – akkor igaz, ha legalább egy bemenet hamis
NOR (negált VAGY) – csak akkor igaz, ha semelyik bemenet sem igaz
XNOR (negált kizáró VAGY) – akkor igaz, ha nem egy bemenet igaz
A gondolkodás – logikai szempontból – műveletvégzés. Ez nem cél, hanem eszköz. Két nagy műveletcsoportot különböztetünk
meg; az egyszerűbb műveleteket alapműveleteknek, a bonyolultabbakat speciális műveleteknek nevezzük.
Logikai alapműveletek:
Állítás és tagadás (tagadás tagadása)
Állítás az a logikai alapművelet, amellyel azt fejezzük ki, hogy a tárgy, dolog a valóságban létezik, vagy valamilyen
tulajdonsággal rendelkezik. (Lehet igaz is és hamis is.)
Tagadás az a logikai művelet, amellyel azt fejezzük ki, hogy a tárgy, a dolog a valóságban nem létezik, vagy
valamilyen tulajdonsággal nem rendelkezik. (Lehet igaz is és hamis is.)
Tagadás tagadása egyenlő az eredeti állítással, ekvivalensek.
Azonosítás és megkülönböztetés = összehasonlítás
Azonosítás az a logikai alapművelet, amellyel a különbözőségben keressük, feltárjuk az azonosat, a megegyezőt.
Megkülönböztetés az a logikai alapművelet, amellyel az azonosságban keressük a különbözőséget.
Összehasonlítás az a logikai alapművelet, amikor egyszerre (egyforma jelenséggel) végzem el az azonosítást
és megkülönböztetést. Ki kell emelni (absztrahálni) a sokféle tulajdonságból, a megegyező és megkülönböztető
jegyeket. Az azonosítás és megkülönböztetés valójában nem választható ketté.
Analízis és szintézis
Analízis az a logikai alapművelet, amellyel a tárgy egészét gondolatban részeire (nem fajtáira Szintézis az a logikai alapművelet, amellyel a tárgy részeit gondolatban egésszé egyesítjük. Általános kérdései:
Mit alkotnak együtt…? Minek a részeit sorolom…? stb.
Absztrakció és konkretizáció
Absztrakció az a logikai alapművelet, amellyel a tárgy lényeges jegyeit kiemeljük a többi közül. Minden fogalomalkotásnál
végzünk absztrahálást, amikor a lényegtelen jegyekből kiemeljük a lényegest, sőt az absztrakt
fogalmak esetében kétszeresen absztrahálunk: először amikor a lényegtelen jegyektől elválasztjuk a lényegeset;
másodszor, amikor magától a tárgytól is elválasztjuk a lényeges jegyet és egy önálló fogalmat alkotunk
belőle.
A konkretizáció és a szintézis meggyeznek abban, hogy mind a kettő egésszé egyesít, de különböznek is, mert
a szintézis a tárgy részeit, a konkretizáció a tárgy kiemelt tulajdonságait egyesíti egésszé.
Indukció és dedukció
Indukció az a logikai alapművelet, amellyel megkeressük, feltárjuk az egyesben a közös, általános tulajdonságot.
Dedukció az a logikai alapművelet, amellyel az általános, közös tulajdonságot visszavezetjük, ahhoz az egyeshez,
amelyik azt magában hordja.
Kezdetben az ősember még az ujjait használta a számoláshoz, később az ókori Babilóniában fejlesztették ki a 60-as
számrendszert i.e. 4. évezred végén, amivel mind a mai napig találkozhatunk az időmérés és a szögmérés kapcsán. A
ma használt számábrázolás indiai eredetű. Tízes alapú, helyiértékes számrendszert használtak. Ez a számábrázolás az
arab hódítások során jutott el Európába.
A gyakorlati resze annyibol allt ,hogy 2esbol 10esbe es forditva majd a 16osr jellemezni kellet,kettesbol 10esbe segitseggel at tudtam valtani a tobbit meg nem tudtam.. Nagyon szegyeltem magam a vizsgaztatok elott,hogy ilyen konnyu feladatot nem tudtam..
Az irasbelit nagyon elrontottam ,71 pontom van ,de hivatalosan 59et adtak meg.Nemsokara beszelunk az erettsegi elnokkel hatha meglehet meg oldani a fellebezest.
Hát én erre 22-25 pontot simán adtam volna. :D Én 14-én vizsgáztam szintén emelt infóból, az URL-t kaptam annak a struktúráját, domain meg ilyenek. Beszéltem róla kb 5 percet folyamatosan, aztán ültem. Kérdeztek 3 kérdést, olyat amit már korábban elmondtam és annyi volt, kb negyed óra után mehettem. Remélem azért a minimum pont meg lett. :D
Igazából elég későn kezdtem el tanulni, mivel írásbeliből meglettek a pontjaim, de elvileg csak magán a szóbelin is meg lehet bukni... na mindegy remélem meglesz azért. :)
Sok szerencsét neked, de szerintem amit elmondtál 20+ pont simán megvan. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!