Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért akar idén ennyire...

Miért akar idén ennyire mindenki orvosira jelentkezni?

Figyelt kérdés
Nem mintha zavarna, csak már kb. minden második kérdés ezzel kapcsolatos :D Főleg, hogy már a díja is 1 350 ezer Ft félévente! Tudom, tudom, mindenki államira jelentkezik és a jelentkezők 95%-át arra is veszik fel, de (...) miért? Miért vállaljátok ezt a kockázatot?

2017. jún. 7. 22:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
81%

Kérdező, teljesen megértem a problémádat. Szerintem nagy probléma ez itthon, hogy a 6 év közben egy darab normális "kiugrási" lehetőséget vagy átjárási lehetőséget másik szakra sem biztosítanak annak, aki rájön, hogy az orvosi nem neki való. Főleg így, hogy az első két év csak tudománykodás zéró klinikummal. Nekem nagy csalódás volt ez az egyetem, de sokáig azt éreztem, hogy velem van a hiba, mert mire eljut idáig az ember annyi erőfeszítést kell tennie és annyi lemondással jár, hogy teljesen tabu arról beszélni, hogy mondjuk ahhoz képest, hogy félévente egy milliós adósságba verem magam, egyáltalán nem azt kapom, mint amire számítottam.

Kicsit írok a helyzetemről, hogy lehessen mondani utána, hogy csak azért írom, mert nekem nem sikerült :D Nem tudtam mire vállalkozok mikor ide jöttem, nincs orvos a családban. Sokkal több gyakorlati tudásra és klinikumra számítottam, így elég nagy pofára esés volt ez a dolog. Próbáltam dolgozni az egyetem mellett kórházban, imádtam, de nem fért bele az időmbe hosszú távon. Az se nagyon tetszett, hogy láttam a rezidenseken mennyire el vannak veszve a való életben (persze nem az ő hibájuk, gyakorlati oktatás az egyetem alatt nulla, ezért mindent "élesben kell csinálni"). Nem így képzeltem el, na.

Ezek mellett az első két évet nem sikerült elvégeznem 3 év alatt sem, motivációm se nagyon maradt, úgyhogy ott tartok, hogy izgulhatok, hogy átvesznek-e ETK-ra levelezőre és végre elkezdhetek dolgozni...segédápolóként. És nagyon boldog vagyok, hogy meg mertem tenni ezt a lépést, ahelyett, hogy 8-9 éveket töltök az ÁOK-on. (Persze van akinek ez belefér, örülök, hogy vannak ennyire elhivatott emberek, de nekem nem ez az utam.)

2017. jún. 8. 06:53
 12/18 A kérdező kommentje:

#11 Nekem sem volt senki orvos a családban, és az oktatásban ugyanúgy csalódtam én is, ahogy te.

Több emberről is tudok, aki felettem járt, hogy másik szakra jelentkezett. Az egyikből gyógymasszőr lett, a másikból vegyészmérnök, a harmadik megpróbálta a gyógyszerészit és másodjára sikerült is neki, immár végzett. A gyógyszerész kivételével mind évfolyamelső volt. És egyikőjüknek sincs se ügyelet se semmi. Mégis boldogok. Van életük, nem bánták meg.

Erre nem lehet mondani, hogy jól vagy rosszul döntöttél, mert valamilyen szinten ezt mindig bánni fogja az ember, de mégis. Kéne indítani egy blogot az orvosit otthagyókkal :) Nagyon kíváncsi lennék, ki miben folytatta.

És köszönöm a megértést mindenkitől. Látjátok, én is itt vezetem le a frusztrációmat :)

2017. jún. 8. 07:12
 13/18 anonim ***** válasza:

Ez nem csak idei specialitás. Minden évben sok kérdés van itt az orvosival kapocslatban.

Én értem, hogy

- meg vagy keseredve

- hogy sz*r az oktatási rendszer (nem csak az orvosin az, a többi "egyetemen" is ugyanez megy),

de azzal, hogy "elmondod az igazságot", nem mész semmire. Egyrészt ezekkel a dolgokkal legkésőbb a 2. félév után mindenki tisztában van. Másrészt úgysem változik semmi. Ha ennyire utálod, már régen váltanod kellet volna, ahogy te is írtad, sokan megteszik. Ettől más még szeretheti, és érhet el sikereket.

(Mondom ezt úgy, hogy semmi pénzért sosem választottam volna ÁOK szakot, pedig a pontjaim alapján bármelyikre simán felvettek volna - más, szintén "nehéz" szakot választottam.)

2017. jún. 8. 08:09
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Én biológus vagyok, a mi képzésünk is nehéz, bár főleg azért mert megnehezítik az indokolatlan szórásokkal. De mi értelme nyavalyogni miatta? Ettől senki sem fog sajnálni. Engem nem érdekel az orvosi, de ha érdekelne, akkor elvégezném attól függetlneül, hogy milyen nehéz, mert a többi csak kifogás
2017. jún. 8. 09:15
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, sajnálom hogy igy gondolkodsz.

Engem negyedjére vettek fel az egyetemre. Nyilván az évek teltével a családom teljesen lemondott rolam, s sok ismerösöm is. Igy mikor végre felvettek azt mondták ugy is ki fogok bukni, nem fog sikerülni. Igy visszaemlékezve fura volt az elején 23 évesen elsösnek lenni, sajnos volt pár csoporttársam akik pont emiatt lenéztek. Nyilván a sors ironiája hogy közölük sokan akik nagyon jonevü gimiböl csontnélkül elsöre bekerültek már nincsenek itt.

Ettöl függetlenül nyilván nem volt könnyü, emkszem másodév végén napokig(hetekig?) bögtem, csak nyugtatoval tudtam aludni, le is fogytam de sikerült az összes szigorlatom. Vért izzadtam, minden nap ugy keltem fel vizsgaidöszakban hogy kész befejezem, aztán persze nem, s sikerült. Erre nagyon büszke vagyok. Meghogy csuszás nélkül végzek. Harmadévben a patologia miatt negyedévben a farmak miatt szenvedtem iszonyatosan sokat. De megérte. Életem legjobb döntése volt ez a pálya. Én imádom, ez az életem.

De az is tény hogy aránylag kevés elhivatott medikus-társam van. Mondjuk engem akkor is sokan hülyének néztek mikor eladások után mentem egyböl a sebklinikára bepofátlankodni betegágy mellé tanulni.

Ettől függetlenül a kérdezöt is megértem, remélem megtalálod a számitásodat, s olyannal fogsz ténykedni amiben örömöd leled.

2017. jún. 8. 20:15
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Én átmentem vegyészmérnökire az orvosi után, sajnos nem tudtam igazán tárgyakat elfogadtatni, de jobban érzem itt magam. Szerintem is kéne egy olyan blog vagy fórum, ami azokat gyűjti össze, akik az orvosi után átnyargaltak valami másra.
2017. jún. 11. 13:23
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

én is a váltást tervezem

mindenki azt mondja, hogy csak orvosival lehet "befutni"

hát egy fenéket

jó ötlet a blog vagy csoport az orvosit otthagyókkal

2017. jún. 11. 18:22
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

#11-es vagyok.

Szerintem is szuper ötlet lenne a blog vagy csoport vagy bármi amivel felhívhatnánk a figyelmet arra, hogy hééé, ilyen is létezik, nem mindenki dönt jól elsőre. És a legfontosabb, hogy nem vagy egyedül, más is volt már hasonló cipőben. Temérdek motivációs írás és kövesd az álmaidat stílusú cikk elérhető, de arról senki sem ír, hogy igenis vannak helyzetek, amikor megéri váltani és ezért te nem vagy gyenge, nem kell szégyellned magad és nem is kell, hogy mások sajnáljanak.

Sokat kutattam a témában, de csak angol nyelvű forrásokat találtam eddig.

Hátha segítenek valakinek:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2017. jún. 11. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!