Miért értékelik le ennyire az érettségit?
Mindenhol azt olvasni, hogy az egyetemi vizsgaidőszak sokkal rosszabb. Persze, azt aláírom, hogy orvosin meg jogon rengeteget kell tanulni, de szerintem az érettségit kicsit leértékelik. Most például két tantárgyból is emelteztem, töri és matek, és egyikből se elég egy 70-80%-os érettségi és szerintem, ha valakinezekből 90% körüli eredményt szeretne, akkor rendesen oda kell tennie magát.
A barátom mérnöki egyetemre jár és ott panaszkodnak a matek miatt, meg hogy az a nagy mumus és úristen, világvége. Sorban buknak belőle. Átküldte nekem a zh és vizsgafeladatokat és még nekem is ment mindkettő 3-asra (pedig "csak" emelt matekoztam, az egyetemi tananyagot nem tudom és nem is vagyok zseni se).
És közben meg az érettségire azt mondják, hogy vicc. Hát engem azért rendesen megizzasztott a két emelt, főleg az elmúlt 1-2 hónapot éltem meg tragédiaként.
Mit gondoltok erről?
Anno összesen 2 órát tanultam érettségire, ebből 1 óra volt, hogy infó emeltre utánanéztem pár dolognak, a másik 1 óra pedig hogy nyelvtan tételek között akadt pár, aminek a címét se tudtam micsoda, és ezért rákerestem. Mondjuk nem mint ha egyetemen többet tanultam volna, de az egyetemen ez meg is látszott a jegyeimen, érettségim meg csupa 5-ös volt.
Ugyanakkor nem mondom azt, hogy az érettségi gagyi, mert mindenkinek az épp előtte álló feladat a nehéz, a végzős középiskolásnak az érettségi, az egyetemistának a vizsgaidőszak, a dolgozónak a munka a határidőre.
Szóval, sikerült elküldenem.
*mint az, aki öt-hat tárgyból kettőt emelten tesz. Pl a 380-400 pontos mérnöki karokra szinte vicc bejutni, amíg bent nagyon súlyosan szivatnak, ellenben vannak karok, ahol maxolni kell a pluszpontokat vagy feltételek szerint két emeltet kell írni, és baromira nem elég a 70%-os emelt, amire máshol mások már tök büszkék. Azért azok közül, akik könnyűzik az érettségit, mégse kitűnő és 90+ százalékos mindenkinek minden, innentől fogva meg relatív, hogy mi az, ami neked jónak számít, és mi az, ami másoknak.
Nem egy lehetetlen kihívás, de nem értem, miért kellene annak lennie. Viszont sokaknak tényleg ezen múlik a folytatás, és nem értem, miért kell leszólni őket a magas lóról. Persze, hogy az egyetem nehezebb, de legyünk őszinték, azt is meg lehet csinálni. El lehetne fogadni, hogy ennek a vizsgának elég komoly tétje van, és mindenkinek más az elérendő cél rajta. Nem értem, miért ne lehetne izgulni rajta.
Milyen szép végszó! :)
Azért mert a legtöbbeknek az érettségi arról szól, hogy meglegyen. Úgy tényleg nevetségesen egyszerű. Viszont ha az ötös a cel mindenből akkor már tényleg nem olyan egyszerű.
Amúgy egyetemen ami még nehezites az a tempó. Lehet, hogy csak annyi egy tárgy anyaga mint érettségin , vagy megkevesebb, de ott nem 4 évig tanulod a dolgokat hanem fél évig és bizony vannak nehéz tárgyak, amikből semmi ismétlés, minden előadáson leadnak egy új anyagot, csak mennek és mennek előre. És közben folyamatosan meg kell ertened a dolgokat, mert egymásra épül
"Viszont ha az ötös a cel mindenből akkor már tényleg nem olyan egyszerű. "
Úgy is egyszerű. 80% már ötös középszinten, 60% emelten. Nem az ötös a nehéz, hanem ha valakinek a ponthatár miatt nem elég az épp ötös, hanem 90% fölötti kell két emeltből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!