Az iskolai jegyeket miért veszik bele a felvételibe?
Én ugyanazzal a tudással egyik tanárnál első félévben 5-ös voltam, másodikban meg másik tanárral 3-as. Ezek a jegyek semmit nem tükröznek, csak a tanár "jóindulatát"... Barátom fizikából SEMMIT nem tud, csak olyan felmérőket kapnak amit fogyi is megtud csinálni, ő 5-ös egy gyenge iskolában én meg 4-es vagyok, úgy hogy kb. minden nap fizikázok, s jó vagyok belőle. S akkor egyetemre őt fogják felvenni helyettem, vagy mi?
Töri tanárunknál lepuskáztam az egész felmérőt, tudtam 1-esre, kaptam 5-öst, másik meg más iskolában kemény tanárt fogott ki s 3-as.
Ezek a jegyek még JOBB ESETBEN IS csak az osztályon belüli rangsort tükrözik... Utólag belegondolva jobb lett volna valami gagyi suliba járjak, könnyednén mindenbőé 5-ös lennék, aztán érettségikre nyáron rágyúrtam volna.
Ki az az idióta aki ezt kitalálta?
Lehet duplázni az érettségi eredményt és akkor nem számít az iskolai eredmény.
Amúgy meg a valóságban a megszerzett tudás számít, nem az hogy az iskolában milyen jegyet kaptál...
"Olyan felvételi rendszert kitalálni, ami mindenféle szempontból méltányos lehetetlen."
Ennél méltánytalanabb rendszert csinálni is szinte lehetetlen lenne, ennyi erővel már random vegyék fel a diákokat és sorsolják ki hogy ki kerül be s ki nem.
Én megpróbálok bejutni, de rossz nézni hogy síkhülyék bekerülnek, s odavalók meg nem, s aztán "eltékozolják" a síkhülyék a lehetőséget.
Sok sikert. Szerintem nem síkhülye az aki eléri a ponthatárt és felveszik.
A keretek adottak, nem hiszem, hogy ebben érdemi változtatást tudnál elérni.
(Én pl. egy erős gimnáziumba jártam és 11-be csak a tagozatos matekból voltam négyes, 12-be meg kitűnő. És egyáltalán nem kellett megszakadni a tanulásba. Az egyetem általában sokszorosan nehezebb, mint a középiskola)
Szerintem a tanár jegyei sehova semmilyen pontok nem szabadna legyenek mert az nem egységes osztályozási módszer. Próbán fő tárgyból amúgy 92%-ot írtam, de a tárgyból 3-as vagyok. Akkor most mivel van a baj? Egyszerűen nem jön össze jobb a suliban a felmérőn. Érettségit tudom, de amit a tanár ad azokat nem mert nehezebbek, senki nem tudja 5-ösre, még a 3-assal is "király" vagyok.
Jó hogy van még duplázás is, örülök neki és arra hajtok, de igazságtalannak érzem hogy ugyanakkora a tudásom mint másnak, mégis egy pontozási lehetőség már indulásból elvan vágva tőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!