Az egyetem nehézségét kb úgy kell elképzelni, mint ha félévente írnánk egy érettségit?
Tudom,hogy az.Csak ezzel mit lehet kezdeni?Hol alkalmaznak egy ilyen végzettségű embert?
Az infó az egyik legnehezebb szak,nem?Azt megkérdezhetem,hogy hány órád van általában egy nap,mennyir vagy bent a suliban?
Én közgázos szakra szeretnék menni.Tudom,hogy azzal sem olyan jók az elhelyezkedési lehetőseg,de az legalább -a genderrel ellentétben- egy kézzelfogható szakma
A nehézség egyetemenként és azon belül szakonként is nagyon változó. Kellemes bulizós láblógatástól vért izzadásig minden van.
Viszont máshogy működik az egész, több a szabadság, több az önállóság is.
A félévek szorgalmi időszakból és (rövidebb) vizsgaidőszakból állnak.
Szorgalmi időszak alatt felveszel tárgyakat (egy része kötelező, egy része választható sok közül), délelőtt előadásokra jársz (többnyire nem kötelező bemenni, ez egyéni döntés), délután lehetnek gyakorlatok (kvázi kötelező, aláírás/zárthelyik miatt), labor vagy mérés (kötelező), vagy lehetsz épp szabad is. Az időbeosztásodat valamennyire tudod irányítani. Van önálló munka is, féléves nagyházik, miegymás, utolsó félévben szakdolgozat. És ami az egyetem egyik fő célja, hogy részt vehetsz kutatásokban, részt vehetsz a tudományos életben. Ha akarsz. Magyarországon ez ritka.
Vizsgaidőszakban vizsgákat veszel fel, vizsgákra készülsz és vizsgázol. Egyetemtől függően lehet nagyon könnyű is (pl. évközi munkára automatikus jegy), vagy borzasztó nehéz (egyes szakmai szigorlatok). Nem muszáj mindent elsőre megugrani, lehet ismétlővizsgára menni (félévenként és tárgyanként 1-szer, esetleg 2-szer). Ha úgy sem sikerül, akkor azzal a tárggyal lemaradsz (keresztfélév), de a többivel haladhatsz tovább, aztán idővel kialakul. Beiktathatsz passzív félévet is. 10 éved van eljutni a záróvizsgákig.
Utolsó félévben szakdolgozat, záróvizsgák, védés, ezek már inkább csak tiszteletkörök, ha előtte tanultál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!