Nagyfrekvenciás rendszerek szakiránnyal mennyire jók az elhelyezkedési lehetőségek és a fizetés?
BME-VIK villamosmérnök szakon tanulok. Most van a specializációt megelőző félév. Egyelőre elsősorban az Infokommunikációs rendszerek szakirányos blokk ágazatai érdekelnek, ebben a sorrendben: HVT, HIT, TMIT. Ezek közül főleg az elsőre lennék kíváncsi, legfőképpen arra, hogy mire számítsak diploma után.
A képzés során eddig azt látom, hogy nagyon a beágy, főleg az AUT felé nyomják az embereket, a HVT pedig kevésbé népszerű. Ez a fizetésekkel/elhelyezkedési lehetőségekkel mennyire van összefüggésben?
Sajnos csak olyan ismerőseim vannak, akik még BSC-s vagy MSC-s tanulmányaikat végzik. Ezért is intézem itt (is) a kérdést, hátha megfordul egy végzett mérnök is erre.
Gondolom a beágy a beágyazott rendszerek, az AUT meg az automatizálás... ...de nem értek a betűszavakból, gépész vagyok. :D
Hétvégén éppen átépítettük a gyártósort, ott volt egy villamosmérnök srác programozni az egyik csavarozóállomást meg még ezt-azt. Megfelelő szintre hozva a tudást nagyon könnyen felszív a munkaerőpiac így ipari környezetbe, rendes ipari fizetésért. Igaz cserébe lehet be kell vállalni időnként a hétvégéket, flexibilisen kezelni a munkaidőt, de nem gombokért cserébe. :)
HVT-n vagyok, most kezdtem az MSc-t.
Szerintem ez a szakirány túlságosan mély és szerteágazó, így szerintem igazán jól csak Msc-n lehet megtanulni a dolgokat. Ugyanakkor igaz, hogy sajnos elég sok fölösleges tárgy van az MSc-n, és bizonyos szempontból túl sok energiát kell beléjük fektetni.
Tény, hogy a beágy talán az összes szakirány közül a legkeresettebb, de egy BME-s diplomával szerintem egyáltalán nem kell tartani attól, hogy ha van mögötte valós tudás is, akkor nem lesz jó munkád jó fizetéssel. A beágy ismerete pedig szerintem valamennyire mindegyik szakirányon megkerülhetetlen lesz, ha most pl. konkrétan a HVT-re gondolok, akkor a technológiák a digitális kommunikáció felé tendálnak (pl. többek közt a DVB-rendszerek, SDR, IoT, vagy éppen bármilyen adaptív kommunikációs megoldás), ami mögött pedig kőkeményen ott van egy FPGA vagy egy mikrokontroller.
Ha ez az irány érdekel, akkor szerintem ezen a "határterületen" érdemes keresni a helyed, erre pedig jó lehetőség, hogy az, hogy az Msc-n van fő- és mellékspecializáció is. Egy HVT fő- és egy MIT mellékspec szerintem abszolút nyerő páros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!