Gimnaziumban miért tanítanak mindenkinek két idegen nyelvet?
Szerintem pont azért, mert ti reálosok nem akartatok ezzel továbbmenni, nem is foglalkoztatok vele annyit. A nyelvtudás elsajátításához annyi nem elég, hogy beülsz a tanórára, magadtól is keményen gyakorolnod kell. Én például ugyanúgy két nyelvet tanulok, és csak 10. második félévében már eléggé ment az angol ahhoz, hogy januárban elmenjek középfokú nyelvvizsgázni belőle. A német már más kérdés, másfél év alatt még nem sokra jutottam vele, de érettségiig ki tudja, lehet ez lesz a választott tárgyam.
Egyébként pedig az egy dolog, hogy a leendő munkahelyen közvetlenül nem előírt a nyelvtudás, de nem csak karrierből áll a világ. Hasznos tud lenni, ha legalább egy idegen nyelvet beszélsz, legyen az angol vagy német, vagy kínai, teljesen mindegy; mindennek lehet hasznot találni. Szóval ha nem foglalkoztatok a nyelvvel eleget, akkor a ti bajotok, ha nem tudjátok annyira beszélni, mint szeretnétek. Mondjuk tanulni sosem késő, akár most is neki lehet állni, ha úgy gondolod, szükséged lenne rá.
Amit az elözö még nem említett: a legtöbb olyan szakirodalom, amivel elöbbre juthatsz, vagy angol vagy német nyelven található és ezek nélkül nem tudsz a szakmában megfelelö tudást megszerezni.
Mellesleg a gimnáziumi oktatás nem csak arra irányul, hogy csak azt tanulja valaki, amivel "továbbmegy", hanem széles(ebb)körü ismeretei legyenek. Ennek - többek közt- az is elönye, hogy ha valaki nem marad az elsö kiválasztott irány mellett, akkor is legyen esélye más irányba is elindulni, ne kelljen újra elölröl kezdeni a középiskolát.
Ami meg a nyelveket illeti, a középiskola csak egy alapot ad, ha valamelyikböl komolyabb szintet akarsz, azt neked plusszban kell elérni, külön erösfeszítéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!