Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi kell az orvosihoz? Nehéz...

Mi kell az orvosihoz? Nehéz bejutni? És a bentmaradás?

Figyelt kérdés
Sziasztok, én 16 éves vagyok szakközépiskolás(egészségügyi), szeretek tanulni és fontos a fejlődésem, be akarok jutni a SE-re. Az a gond, hogy nem gimibe mentem, mert itt nálunk a kémiát és a bigit is csak két évig tanuljuk, már másodikban csak a szaktantárgyakat oktatják. Mit csináljak? Átíratkozzak? Állítólag ha a kémiát és a bigi emeltet is megírom hibátlanra akkor lesz negyven pontom, de ez mellett le lehet rakni még a fizika emeltet? Hogy mégtöbb pontom legyen? A nyelvvizsga menyit ér? Egyéblént a felvin a bigit és a kémiát írja, hogy kell, de ha ez mellett lerakom a fizikát is akkor segít valmit a helyzeten? A tanulás nem gond, bár ezért kell majd izzadniXD (elnézést a helyesírásért) UI: csak hozzáértők írjanak.

2017. jan. 17. 20:57
 1/9 A kérdező kommentje:
400* (elnézést)
2017. jan. 17. 21:00
 2/9 anonim ***** válasza:
10%
úgy tudom színötös érettségi kell hozzá.
2017. jan. 17. 21:03
 3/9 anonim ***** válasza:
63%

Ha a biológia és kémia emelt érettségid meglesz 90% (hibátlanra ne nagyon számíts), akkor eleve kapsz 100 plusz pontot (ha egy emelt érettségi eredménye több, mint 45%, akkor automatikusan 50 plusz pont jár.). Duplázással, ami azt jelenti, hgy a 2 kötelező érettségi tárgy eredményét duplázzák, plusz a 100 plusz ponttal 460 pontod lenne (90x2+90x2+100). Ezzel az eredménnyel simán bekerülhetsz.

Viszont ehhez nagyon sokat kell majd tanulnod. Nem muszáj átmenned másik suliba, de mindenképp érdemes lenne előkészítőre járnod, ahol a kémia számításokat és elméleteket, illetve a biosz számításokat és elméleteket elmagyarázzák. Ezek általában szeptembertől áprilisig tartanak, és persze van tandíj. De megéri. Viszont nem elég ez se. Otthon magadtól szorgalmasan kell gyakorolni és tanulni, mert nehéz anyag, és ugyan egy 50-60%os emeltet nem nehéz összehozni, de egy 90%osat már annál inkább.

Ajánlom a tanuláshoz a Mozakos biosz könyveket, az összeset, illetve a Mozaikos Kémia 11-12-t, a Villányi - Kémia a kétszintű érettségire könyvet, munkafüzetet és a Villányi - Ötösöm lesz kémiából c. számításokkal teli könyvet.

Ja és fontos: ha megvan ugye az emeltekkel a 100 plusz pontod, akkor se a nyelvvizsga, se a fizika érettségi nem fog beleszámtani, hiszen max. 100 plusz pontot kaphatsz.

2017. jan. 17. 21:23
 4/9 A kérdező kommentje:
És honnan jött az a +100? Az iskolai átlag adja? Az a gond, hogy teljes szín ötös, nem vagyok meg, csak kitűnő(elsőben 4.71,most(első félév) 4.81). Remélem megleszek szín...
2017. jan. 17. 22:39
 5/9 anonim ***** válasza:
85%

Nem az iskolai átlag adja.

Mint leírtam már az előző válaszomban: ha az emelt érettségi 45%-nál jobban sikerül, akkor automatikusan kapsz 50 plusz pontot. Ha két emelt érettségid van (a te esetedben biosz és kémia), és mindkettő 45% felett van, akkor 2x50 plusz pontot kapsz.

Ebben az esetben, amit fent leírtam DUPLÁZÁS néven, az iskolai jegyeid nem számítanak semmit. Csak és kizárólag a két érettségi tárgyad százaléka számít, azokat duplázzák meg és adják össze.

Így jön össze a max 500 pont: 200 pont az egyik tárgy eredménye megduplázva + 200 a másik tárgy eredménye megduplázva + 100 pont pluszpont.

Van egy másik lehetőség is, amikor az iskolai jegyeidből viszel valamennyi pontot.

Ez esetben így jöhet össze az 500 pont: 100 pont az iskolai jegyeidből + 100 pont az összes érettségi tárgyad átlagából (magyar, matek, töri, idegen nyelv, biosz, kémia) + 200 pont a két kötelező érettségi tágy átlaga (biosz+kémia) + 100 pont pluszpont.

Azért az első opciót írtam először, mert akkor a jegyeidre nem kell ráfeküdni, elég, ha a két tárgyból felkészülsz rendesen.

2017. jan. 17. 22:57
 6/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszön a válaszod, így már érthető:)
2017. jan. 17. 23:01
 7/9 anonim ***** válasza:
10%

Ha kémiát és biológiát hibátlanra írod akkor 500 pontod lesz duplázással, merrt jön + 2x50 pont az eleltek miatt.

MIvel így megkapod a max plusz pontot így felesleges emelett a nyelvizsga vagy fizika emelt is mert nem kapsz rá semmi pontot pluszba. Fizikát egyébként se érdemes választani, mert nehezebb jó százalékot elérni benne mint biosz kémiával.

400 pont így nem tudom neked hogy jött ki pontosan, de 400 ponttal vidéki orvosi egyetemek egyikére tudsz pályázni, SOTE-ra nem elég.

2017. jan. 18. 01:11
 8/9 anonim ***** válasza:
25%
Kérdésre: a bejutás viszonylag könnyű a bentmaradáshoz képst. Igazából bentmaradni se olyan lehetetlen, de nagyon sokaknak nem sikerül elvégezni 6 év alatt mert visszabuknak.
2017. jan. 18. 01:15
 9/9 anonim ***** válasza:
82%

7-es!

400 ponttal nem tud a vidéki egyetemekre sem pályázni, idén mindegyik orvosi egyetem ponthatára 420-425 felett volt.

2017. jan. 18. 08:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!