Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemi pontszámítás?

Egyetemi pontszámítás?

Figyelt kérdés
Most fogok majd egyetemi képzésre jelentkezni és akadt egy kis problémám. Az tudom, hogy az alap pontszám amit mindenképp el kell érni az érettségi eredményekkel az 280 pont és csak utána számítják be a többlet pontokat ha ez megvan. De ha én emelt érettségit csinálok egy felvételi tárgyból, akkor ott is csak a százlékot duplázzák meg? Tehát addig az emelt érettségiért járó többletpontot nem adják hozzá amég el nem éri a 280at?

2016. dec. 7. 03:42
 1/9 anonim ***** válasza:
81%

két féle módszer van:

1. tanulmányi pontok 100p + érettségi pontok 100p

érettségi pontok 200p

max 400p

2. érettségi pontok 200p *2

max 400p

mindkét eseten kívül még +100 pontot lehet összekaparni pl.: okj szakma, nyelvvizsgák, olimpiai eredmények, HHH vagy HH (hátrányos helyzet), emelt érettségi meg asszem +50 p de csak ha 60% feletit irtal

a 100 plusz pontnal mindegyikre megvan adva egy felső limit pl.: nyelvvizsgabol max 40 pontot

felvi.hu pontkalkulátornak adj valami olyasmi értékeket amit valósnak találsz és dob majd valamit

és ha emelten is érettségizel ne a 280 legyen a cél, mellesleg hova jelentkezel?

2016. dec. 7. 05:38
 2/9 A kérdező kommentje:
Gépészmérnökire mennék, oda szinte mindenhol 280 pont volt a ponthatár legutóbbi is, legalább is a vidéki sulikban. De félek hogyha esetleg elrontom emelten az érettségit akkor emiatt nem kerülök majd be. Mert akkor ez alapján amég el nem értem a 280at addig nem számítják be az emeltes többlet pontokat meg van még egy nyelvvizsgám is.
2016. dec. 7. 11:50
 3/9 anonim ***** válasza:
56%

Pl. ha matekből is fizikából emeltet teszel, akkor is a kettőnek az átlaga csak 45%-os kell legyen, mivel 2 emeltre adnak +100 pontot, és az összegük duplázásából kijön az eredmény.

Vagyis 45*4+100=280

2016. dec. 7. 14:48
 4/9 A kérdező kommentje:
Okés erre voltam kiváncsi hogy akkor hogy is van pontosan. Mert matek infon gondolkodom hogy infoból emeltet matekból pedig sima középszintűt. Csak attól féltem ha tegyük fel mondjuk 65% lesz a matek és 65% az emelt info akkor úgy gondoltam hogy csak 260 pontom lesz csak és akkor nem számítják be az emelt többlet pontot mivel nincs meg a 280. De akkor ez alapján úgy van hogy 4*65+50=310.
2016. dec. 7. 16:03
 5/9 anonim ***** válasza:
76%

Nem jók az előzőek.

Ha emeltezel és legalább 45%, akkor kapsz hozzá +50 pontot emeltenként, amennyiben az emelt az érettségi -felvételi tárgy is egyben.

Duplázásnál csak a százalékot duplázzák és ahhoz adják a +50 pontot. a +50 pontok (max 2db lehet) bele számítanak a 280 pontba, ezekkel együtt kell elérni, és ha van nyelvvizsgád vagy okj-d, akkor azok is beleszámítanak a 280 pontba.

De hova akarsz menni, melyik szakra?

2016. dec. 7. 17:24
 6/9 anonim ***** válasza:
76%

ja bocs, nem olvastam végig az összes hsz-t.

Az úgy jó lesz, ha választhatsz olyan sulit ahol van duális képzés szerintem válaszd azt.

2016. dec. 7. 17:26
 7/9 anonim ***** válasza:
52%
De az összes plusz pontod, csak max 100 lehet, ami két emeltnél teljesen kihasználásra kerül, így nyelvvizsgáért már nem kapsz további pontokat, illetve másért se. Csak, hogy tudd.
2016. dec. 7. 17:28
 8/9 anonim ***** válasza:
76%

Igen, az emelt többletpontjával együtt kell meglennie a 280 pontnak.

Tehát 4*45% + 2*50, az pont 280 lesz a minimumponthatár, amivel már felvételizhetsz.

2016. dec. 7. 18:21
 9/9 A kérdező kommentje:
Rendben. Köszönöm mindnekinek a válaszokat.
2016. dec. 7. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!