Hogyan jönnek össze a felvételi pontok?
egyik számítási mód, hogy két szükséges érettségid százalékát összeadod, megszorzod kettővel. +többletpontok
a másik számítási módban jönnek a 2 évi középiskolai bizonyítvány 5 adott tárgyának összege, + két érettségi százalékainak össze +többletpont
(zárójelben, teljes rosszindulat nélkül, de ha ennyire szerencsétlen vagy, hogy ezt magadtól nem találtad meg/nem fogtad fel, hagyd a fenébe az egyetemet.
Csao. Idén érettségizek én is. Felvin a kalkulátor december vége, január eleje környékén fog működni. A pontokat meg úgy számolják, hogy van 200 pont tanulmányi pontok, 200 pont érettségi pontok, és 100 többletpont lehet.
A tanulmányi pont úgy jön össze, hogy magyar, töri, matek, idegen nyelv, földrajz/biosz utolsó két év jegyeit összeadod és megszorzod kettővel. Ez 100 pont a 200-ból. Például nekem matek 3, töri 4, többi 5, ez volt tavaly, ha idén is ez lesz akkor 5+4+3+5+5 kétszer mert ugye tavaly meg most is ezek a jegyek, és ezt szorzod meg kettővel, vagyis 100/88 pont lesz nekem jegyekből. A másik száz pont pedig a 4 kötelező és 1 választott érettségid % átlaga. Tehát én számolok úgy hogy magyar 70, töri 80, angol 90, matek 50, meg infó 70, akkor az átlag 72% vagyis 72 pont. Összesen így tanulmányi pontból lesz 88+72 vagyis 160 pontom a 200-ból.
Érettségi pontok úgy jönnek össze, hogy minden szakon van lehetőség amiből választhatsz ide kettőt, és annak az átlagából számolják ezt. Például én ha anglisztikára megyek, akkor a 90%-os angolomat meg a 80%-os törimet fogják számolni, ami 85 átlagban, x2 az 170. Eddig van össz 160+170 330 pontom.
Pluszpontok, ide számít az emelt érettségi, nyelvvizsga, OKTV eredmény, sport, hátrányos helyzet meg ilyesmik. Például nekem angol érettségi emelt lesz, az plusz 50 pont, plusz megvan a felsőfokúm belőle, az plusz 40. Több dolog nincs nekem, de elvileg kéttannyelvű bizonyítványért is jár plusz csak nem tudom mennyi ezért számoljunk ennyivel. Így pluszponttal együtt lesz 330+90=420 pontom. :) Ugyanígy ki tudod számolni a tiédet is kalkulátor nélkül.
Kis korrekció a #2-eshez. Ha emeltezel egy adott nyelvből és a felsőfokúd is megvan, akkor csak az emeltért járó pluszpontot fogod megkapni, és nem kapsz mindkettőért pontot.
A kérdésedre meg a válasz: nem. Nem kell elérni mindkét felvételi tárgyból 70%ot.
Hú, ezt nem tudtam... Köszi az infót. :DDD Azt nem tudod véletlenül, hogy kéttannyelvűs bizonyítványért jár-e többletpont és ha igen akkor mennyi? 418 pont volt tavaly a szak amit kinéztem (anglisztika, ELTE) de a nyelvvizsga 40 pontja nélkül érdekes lesz... Még azzal is határon lennék valahol. Kis hidegzuhany estére :D
Kéttannyelvűs bizonyítványért vagy B2-es vagy C1-es nyelvvizsgát kapsz. Azt hiszem, ha emeltezel angolból (5-ösre) és mellette még két tárgyat angolul teljesítesz, akkor kapsz C1-et.
És ahogy a #7-es írta, jár a pluszpont.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!