Nektek is gond volt első napokban jegyzetelni az egyetemen?
Az én tapasztalatom:
elsőévesen az ember mindent le akar írni, mintha valami parlamenti gyorsíró lenne. Ennek nincs értelme, és nem is tud működni.
Először is oda kell figyelni, és ez legyen a legfontosabb, ne a jegyzet. Meg kell érteni a dolgokat és összefüggéseiben látni, ha ez meg van, akkor lehet jegyzetelni. Én egy előadáson nem írtam 1-2 oldalnál többet, sokszor csak a mellékes információkat, ún. spin offokat, fogalmak neveit, elméletek nevét, rendszertanokat stb. ugyanis a részleteket ki lehet keresni valahol, könyvben elolvasni.
Sőt volt olyan, ahol egyáltalán nem jegyzeteltem, mert nem volt nálam semmi, és sokkal jobban megmaradt az egész.
Szelektálni kell az információk között, mivel sok van, és nem is mindegyik hasznos.
hát igen, jó lenne, hogyha amúgy az előadás nem lenne rogyásig infókkal amiket amúgy ZH-n vizsgán kérdeznek, de amúgy a jegyzetboltos cucc meg nem emeli ki a lényeget
pl Bravois rácsok egy féloldalas táblázat, példatár még ennyi sem, egy utalás hogy amúgy a ferrit TKK az ausztenit meg FKK. Vizsgán meg egy komplett 20 perces tömény prezentációt kell előadni a primitív rácsokról. Na köszi. :)
Előadáson meg 2 előadás anyaga.
Bár vicces, hogy ma egy hallgatónak gyakorlatilag törvényt kell sértenie azért, ha tanulni szeretne. Nekem is volt olyan tárgyam, amihez se könyv, se jegyzet, semmi sem volt, az oktató b*szott írni, kiadni bármi segédanyagot, kizárólag az előadás volt a vizsgaanyag. Aki tudott az járt, aki meg nem az nem. (negyedévről beszélünk, rengetegen dolgoznak, sokan csúsztak így óraütközés miatt nem tudtak rá bejárni). Hangfelvételt nem engedélyezett, az előadása meg egy rakás szr volt tele volt infóval, és jó gyorsan beszélt, ledarált mindent. Ekkor ült bent pár lelkes hallgató sunyi diktafonnal...
És igen, erre vagy kényszerülve, pedig csak tanulni akarsz. Azt már meg sem említem, hogy nyugaton, még a legbénább egyetemeken is a belső egyetemi hálózaton vannak a szép, igényes előadás videók...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!