Ha nem vesznek fel az egyetemre, érdemes valami OKJ-t tanulni vagy dolgozni menni inkább ha jövőre újra meg akarom próbálni?
Lehetőségek:
-Utolsó helyen megjelölsz egy egyetemet mentőmellénynek, ahova nem kell sok pont, valószínűleg felvesznek, és lehet az első félévben is passziválni (ez egyetemfüggő, az adott intézmény tanulmányi- és vizsgaszabályzatában mindig benne van), például a Károlin lehet, vannak alacsony ponthatárú szakok, a germanisztika 280 pont, a magyar 310.
Így ha csak erre a helyre vesznek fel, rögtön passziválsz. Ennek vannak előnyei: nem megy az állami félévekből, a TB-t mégsem kell fizetned, a legtöbb helyen diákmunkát is vállalhatsz, ami után kevesebbet kell adózni, mint a sima munka után. Diákigazolványt viszont nem kaphatsz, szóval a bérlet, stb. többe fog kerülni valamivel, viszont azért ha találsz egy jó munkát, heti 3 nap munka mellett már bőven félre tudsz tenni 50.000 Ft-ot havonta.
-Nem vesznek fel sehova, elmész ingyenes OKJ-re. Előnye, hogy a legtöbb helyen jár a diákigazolvány, így nem kell TB-t fizetned, és diákbérlettel utazhatsz, igénybe veheted a diákkedvezményeket. Tanulsz valamit, ami esetleg akár hasznos is lehet. (Bár én budapesti ingyenes képzéseket nézegettem idén, annyira jók azért nincsenek, és nagyon nehéz a képzést indító intézményektől információt kapni arról, hogy pontosan mit is vállalsz a képzéssel.)
-Nem vesznek fel sehova és elmész dolgozni. Többet kell adóznod, mint diákmunkánál, és az élet is drágább, mert ugye se diákkedvezményt nem kapsz sehol, és a TB-det is fizetned kell. (Havi 7050 Ft azt hiszem) Összességében szerintem akkor érdemes csak ezt választani, ha elég jó munkát találsz.
1. Felvételi előkészítő!!!!!!!
2. Nyelvtanulás (Pontot jelenthet, ha levizsgázol, de egyébként is megéri).
3. OKJ-s tanfolyam csak akkor, ha nagyon érdekel a tárgya.
4. Ha ezek mellett marad szabadidőd akkor dolgozhatsz is
Középiskolában és főiskolán tanítok.
Tapasztalataim a következők:
-Ha nem sikerül a felvételid arra a szakra az egyetemen amit igazán szeretnél érdemes beírni egy olyan OKJ-t, amely segítségül szolgálhat a kiválasztott szakmához, esetleg plusz pontot is eredményezhet az egyetemen.
- ezenkívül meg lehet ismételni azokat az érettségiket, amelyen nem volt kielégítő az eredmény, illetve le lehet tenni a nyelvvizsgát.
- Mindez azt eredményezheti, hogy a kívánt szakra felvételt nyersz.
- Amennyiben elkezdesz dolgozni, félő hogy bennragadsz egy alacsonyabb státuszú munkahelyen és az egyetem csak álom marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!