Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogy is van ez az egyetemre...

Hogy is van ez az egyetemre bejutás?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Nem értem az egészet hogy van ez, mi kell ahhoz hogy valaki bekerüljön egy egyetemre? Mi szerint válogatják be az embereket? És ha valaki önköltségesre megy, akkor nem mindegy hogy hány pontja van? Nem értem hogy van, mindenhol mást olvasok
2016. júl. 6. 16:32
 1/10 anonim ***** válasza:
75%

"Nem értem hogy van, mindenhol mást olvasok"

- Hát, akkor tessék:

[link]

2016. júl. 6. 16:39
 2/10 A kérdező kommentje:
Es ha en nem az orszag legjobb egyetemere gondolok, hanem egy egyszerubb hirnevure, ott is ugyanannyi? De akkor meg mindegy ha a legjobbra adok be jelentkezest??!! Hogy van??
2016. júl. 6. 16:55
 3/10 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem Te semmilyen egyetemre ne akarj menni, ha ezt a könnyű szöveget nem érted meg:

"A felvételi ponthatár elsősorban az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszámát, a jelentkezők által megjelölt jelentkezési sorrendet, valamint az adott szakra vonatkozó felvehető kapacitásszámot figyelembe véve, meghirdetett képzésenként születik meg, ez a besorolási, illetve a felvételi döntés alapja. "

2016. júl. 6. 16:57
 4/10 A kérdező kommentje:
Jo bunko vagy. Nem otthonrol irok, nem tudok odafigyelni most ra.Majd ha hazaertem elolvasom rendesen
2016. júl. 6. 17:00
 5/10 anonim ***** válasza:
75%
Nem volt túl kedves hozzászólás, de valószínűleg igaza van. Ésszerűtlennek tartom, hogy minden második ember erőlteti ezt a "felsőoktatási dolgot".. Végül is bejuthatsz, de talán te is hamar rájössz, hogy egy építkezés keverőgépe mellett könnyebben megtalálod önmagad.
2016. júl. 6. 21:12
 6/10 anonim ***** válasza:
81%
Én vagyok a bunkó, mert nem vagy képes beleolvasni a linkbe, amit megosztok veled? Ha nem tudod elolvasni, akkor ne tegyél fel újabb kérdést, amíg nem tudsz időt szánni rá, mert teljesen felesleges írnom bármit.
2016. júl. 6. 21:52
 7/10 anonim ***** válasza:
59%
Megint más kérdés, hogy négy sort másoltam be, de arra sem írta, hogy éti...
2016. júl. 6. 21:54
 8/10 anonim ***** válasza:
85%

Akkor egy kis "gyorstalpaló":S

A felvételi rendszerben a kiválasztott szakok szerint pontok alapján rangsorolnak.

A pontokat kétféleképpen szerezheted:

- egyes középiskolai jegyek (max. 100 pont) + érettségi átlag százalékosan (max. 100 pont) + két felvételi tárgy százalékos érettségi eredménye (max. 200 pont) + többletpontok (pl. emelet érettségiért, nyelvvizsgákért, kiemelkedő tanulmányi versenyeredményért, kiemelkedő sporteredményért, hátrányos helyzetért stb.) (max. 100 pont)

- két felvételi tárgy százalékos érettségi eredménye duplázva (max. 400 pont) + többletpontok (pl. emelet érettségiért, nyelvvizsgákért, kiemelkedő tanulmányi versenyeredményért, kiemelkedő sporteredményért, hátrányos helyzetért stb.) (max. 100 pont)

Így jöhet ki max. 500 pont.

A jogszabályi minimum, amivel fel lehet venni valakit egyetemre, jelenleg 280 pont, de lehet, hogy a jövőben ezt megemelik 300 pontra. Továbbá lehet, hogy 2020-tól már kötelező lesz egy középfokú nyelvvizsga a bejutáshoz.

Mivel különböző szakokon különböző tárgyakat vesznek figyelembe, ezért ha több szakra jelentkezel, ahol eltérőek a felvételi követelmények, lehet, hogy különböző pontjaid lesznek az egyes rangsorokban.

Ha egy szakra 100 embert veszek fel, akkor sorba rakják az embereket a pontjaik szerint, és 100-nál meghúzzák a ponthatárt. Ha mondjuk a 99-104. embereknek ugyanolyan pontjuk van, akkor vagy mindegyiket felveszik vagy egyiket sem.

Sok helyen együtt adják meg az államilag támogatott és az önköltséges hallgatók keretszámát. Ilyenkor azonos rangsorba kerülnek a két finanszírozási formára jelentkezők, és meghúzzák pl. 100 főnél a ponthatárt attól függetlenül, ki melyik finanszírozási formára jelentkezett.

Mivel nem csak azért jelentkeznek emberek államira, mert ott általában alacsonyabb a ponthatár, hanem mondjuk mert már elhasználták az államilag támogatható féléveiket, ezért előfordulhat olyan is, hogy önköltségesen magasabb a ponthatár, mint államin.

De általában az önköltségesen alacsonyabb a ponthatár, mert ha valaki bejelölte mindkét finanszírozási formát, de felvették államira, akkor a költségtérítéses sorból már kiesik, így a többiek is előrébb léphetnek egy hellyel.

De nagyon ajánlom, hogy

- szállj magadba, ami a stílust illeti

- nagyon alaposan nyálazd át az első válaszoló által belinkelt oldalt, egyáltalán, a felvi.hu (érettségit illető kérdésekben pedig az oktatas.hu) legyen az érettségi-felvételi időszakban a legjobb barátod, mert sok dologra kell odafigyelni (pl. határidők, dokumentumcsatolások, személyre szabott ügyek), amik bármelyikén simán elcsúszhat a jelentkezésed!

2016. júl. 7. 10:28
 9/10 anonim ***** válasza:
72%

És ha valaki önköltségesre megy, akkor nem mindegy hogy hány pontja van?

Nem, nem mindegy.

A 8-as válaszoló leírta a lényegét a történetnek, egyes egyetemek akár még intézményi határt is húzhatnak (bizonyos pont alatt akkor sem vesznek fel jelentkezőt ha nem töltik be a létszámkeretet) (pszichológia szak néhány évvel ezelőtt)

Máshol pedig az állami jelentkezők feltöltik a helyeket, ilyenkor általában az önköltségeseknek azonos határ lehet. (pl. BME-matematika 2015-ös év)

Vagy ha az önköltségeseknek nem jut annyi hely, hogy 'mindegy' legyen az hogy hova jelentkeztek (pl. ELTE-jog, DE - jog) Az utóbbira ugyanis a fel nem töltött állami helyek miatt is rengeteg önköltségesnek a minimum pontszámhatárt is elég elérni..

2016. júl. 7. 12:03
 10/10 A kérdező kommentje:
Ti veszekedtek velem, én nem bántottam ok nélkül senkit itt, egy kérdést tettem fel és csak a bántást meg a beszólásokat kaptam, szinte elküldtök az anyámba... Arra van ez a profil hogy bátran kérdezzek, nem tudom miért kell bántani engem. Már elolvastam és így már értem. Én nem szeretnék veletek veszekedni
2016. júl. 7. 21:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!