Miért jó a verselemzés? Miért kell tudnunk verset elemezni hogy éretségizni tudjunk?
2 undok magyartanárom volt, akik nem tanítottak meg semmit, mindig csak szivattak. (Verseket kellett tanulni, ès csak engem feleltetett, senki mást nem stb. Meg mindig lepontozta a dogám)
És a kérdésem: mivel leszek azzal jobb ember hogy tudok verset elemezni? Egyátalán minek kell? Ha egy mérnők akarok lenni, vagy akár borász, akkor a büdös életbe nem fogom használni soha. Miért kötelező az érettségiben? :( jövőre fogok érettségizni, de nagyon elegem van belőle, belemagyarázás az egész még ha szöveggel alá is támasztom.
Igen, a bonyolult szövegmegértés talán igaz.
Meg az is hogy valamit üzenni akar.
De nem hinném hogy valaki leír egy mondatot, miért kell belemagyarázni mindent, meg disztichon, és akkor többletjelentése van..
Még a költői képeket talán értem de na....
Érdekes dolog, hogy pont az irodalom oktatásába került bele a műelemzés és mondjuk rajz órán kevésbé van festmények, szobrok kielemzése értelmezése (pedig a művészettörténet jel, szimbólum és jelképhasználata éppolyan sokrétű és bonyolult). Néhány évszázaddal korábban az irodalomoktatásban is benne volt a versírás tudománya, amit talán az egyszerűsítés céljából hagytak el azóta, így öncélúnak tűnik a csupán értelmezés és sokszor belemagyarázás. Célja talán amellett, hogy a szövegek (akár később jogi szakszövegek) értelmezésének készségét fejlesszék, egyfajta kultúraértés átadása is lenne, hogy értsük, hogy miket jelentettek azok az európai kultúrát meghatározó keresztény kultúrköri illetve antik kultúrköri szimbólumok stb... A régi embereknek még nem volt idegen a racionális gondolkodás mellett a szimbolikus, jelképes gondolkodás, ami ma sok esetben akár a tanároknak is csak megtanítandó fix értelmezéseket jelent.
Az a jó egy irodalmi mű értelmezésében valójában, hogy ha logikusan bele tudod látni, akkor neked benne van és az a valóban jó mű, ami olyan dolgot is mondhat az olvasójának, amit az író nem is rakott bele szándékosan, mégis benne van. A műveknek két születésük van, egy, amikor megszületnek az alkotó által és egy másik, amikor újjászületnek a befogadó által.
Ne vegye el a kedvedet az, hogy a tanáraid csak szemellenzősen a tankönyvíró egyetlen és szubjektív elemzései alapján tudják értelmezni a verseket. Sajnos ez a tanárt is minősíti és egy szükséges rossz a számodra, hogy így kelljen elemzést írnod, de ha magadnak meg tudod mondani, hogy neked mit mond a vers, akkor találtad meg az igazi értelmét az egésznek.
(én azzal szórakoztam annakidején, hogy a padtársamnak az adott verset 2-3 féle módon is elemeztem, úgy, hogy ne tudjon a logikámba belekötni, mégis ellent mondjon a tankönyvnek, vagy akár az előző elemzésemnek)
A verselemzésben a saját gondolatodat mond el.
Mit gondolsz mit értesz a szövegben....ők arra kivácsiak nem arra amit ők el mondanak....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!