Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyik egyetemen át fognak...

Egyik egyetemen át fognak sorolni önköltséges képzésre, de bejelöltem egy másik egyetemen az állami szakot. Kezdhetek úgy is államilag finanszírozott szakon, hogy átsoroltak a másikon önköltségesre?

Figyelt kérdés

2016. ápr. 10. 11:39
 1/5 anonim ***** válasza:

Attól függ, miért sorolnak át, és a másik képzés ugyanaz a szak-e.

Ugyanis az átsorolásnak több oka is lehet:

- Túllépted a mintatantervben meghatározott félévszám +2 félévet. Az ugyanazon a szakon töltött félévek összeadódnak, tehát ha ugyanarra a szakra mennél, már ott sem lehetsz államis.

- Túllépted a maximum 12 félévedet, amit az állam támogat. Ebben az esetben értelemszerűen már nincs több államis féléved, tehát másik képzésen sem lehet államis.

- Tanulmányi eredmény miatt sorolnak át - nincs meg 2 félév alatt az ajánlott kreditmennyiség fele, vagy nincs meg az intézményi átlag. Ebben az esetben más képzésen még nyugodtan lehet államis (sőt, ugyanazon a képzésen újrafelvétellel is, vagy akár vissza is sorolhatnak, ha megütöd a szintet).

2016. ápr. 10. 12:34
 2/5 A kérdező kommentje:
Engem mindenképp átsorolnak, mert nemlessz meg az államis ponthatár, ezért inkább egy új egyetemen kezdem előrről az egész szakot, akkor amit leírtál, azok szerint államis leszek, mert előrröl kezdem. Köszönöm a válaszod :)
2016. ápr. 13. 10:03
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem értelek, az átsorolásnak és a ponthatárnak nincs köze egymáshoz. A ponthatár csak a felvételikor számít, máskor nem.
2016. ápr. 13. 10:06
 4/5 A kérdező kommentje:
Van az egyetemnek egyminimum ponthatára amit ha benn vagyok teljesíteni kell az állami finanszírozáshoz, de semmiképpen nem lessz meg, de nem ezért váltok egyetemet, hanem azért, hogy lakóhelyemnhez közel legyen. Csak aggódtam, hogy ha újrafelvételizek, netán ott számít majd, hogy amit itthagytam egyetemet, itt átfognak sorolni.
2016. ápr. 13. 21:48
 5/5 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, nem néztél utána a felvételi eljárás szabályainak, és ezért képzavar van nálad. Elbeszélsz a válaszadók mellett, és nem értelmezed a kapott válaszokat, pedig megfelelő választ írnak neked.

"Engem mindenképp átsorolnak, mert nem lessz meg az államis ponthatár"

"Van az egyetemnek egyminimum ponthatára amit ha benn vagyok teljesíteni kell az állami finanszírozáshoz"

Fogalmak:

1 Átsorolás: ez nem e felvételi eljáráshoz kapcsolódó fogalom, azt jelenti ha már végzel egy adott szakot egyetemen és nem teljesíted az adott szak tantervi követelményényének a minimumát, akkor átsorolnak fizetőssé az adott szakon. Mindíg 2 aktív félév után nézik az egyetemek, hogy az államira felvett diákok teljesítették-e a minimumot.

2. Államis ponthatár: csak oda vehetnek fel ahova te jelentkezel, és beírod a jelentkezési sorrendedbe. Azaz ha te megjelölöd XXX szak állami ösztöndíjas finanszírozási formáját, és NEM jelölöd meg a jelentkezési lapodon ugyanzon egyetem XXX szak fizetős képzési formáját, akkor nem vesznek fel az adott intézmény adott szakára és kész. Senki nem sorol sehova.

3. Jogszbály írja elő, hogy milyen pontszám alatt nem vehető fel senki (Fügetlenül attól hogy állami vagy fizetősz képzésre jelentkezik!!!!!!!) fesőoktatásba az az ÁLTALÁNOS MINIMUM PONTHATÁR.Jeleneg ez 280 pont. (többletpontok nélkül kivéve az emelt érettségiért járó többletpontot)

3. Van jelenleg 41 db szak, ahol jogszabály az általános minimumtól jóval megasabb ponthatárt szab meg, ahhoz hogy valaki állami ösztöndíjas lehessen.

4. Az hogy elérted a minimum ponthatárt nem jelenti azt hogy felvettek!

2016. ápr. 24. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!