Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan kell tanmenetet írni?

Hogyan kell tanmenetet írni?

Figyelt kérdés

Pedagógushallgató vagyok. Beadandó feladatom, hogy tanmenetet írjak, de fogalmam sincs hogy álljak neki.

Angol óra 9. osztály gimnáziumi tanmenetet kéne írnom.

Bárki aki tudna ebben segíteni megköszönném :)

2016. márc. 15. 13:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Na, sokat ér akkor ez a képzés, ha ilyet itt kell megkérdezni.

A formai kritériumokat rendszerint a munkaközösség határozza meg, de általában elég, ha az óraszám (összesen heti óraszám * 37-tel kell számolnod), az óra témája, esetleg valami utalás a feldolgozandó konkrét anyagra van. Rendszerint egy tankönyv alapján készül el a tanmenet.

2016. márc. 15. 13:47
 2/5 A kérdező kommentje:

Hát igen, tudom, mert a tanár csak megmutogatta a példákat és ezzel el is intézte.

Köszönöm a választ.

2016. márc. 15. 14:39
 3/5 anonim ***** válasza:

Elvileg adott lenne a 9.-es könyv. Beadandó feladatként én azt csinálnám, hogy ha nem határoztak meg könyvet, akkor keresnék egy olyan tankönyvcsomagot, amit szimpatikusnak találok, illetve amit én szívesen használnék egy gimis 9. osztályban. Ezt használnám "a példa kedvéért" a beadandóhoz is, mondván, hogy a tanév kitűzött célja a teljes könyvcsomagot (munkafüzeti feladatok, CD-hallgatás, szóbeli játékos- és csoportfeladatok, témánként dolgozati napok, stb) feldolgozni.

Ahogy előttem már írták, adott hogy hány munkahétből áll a tanév, és ugye elvileg az is adott lenne, hogy az adott 9. osztálynak hány angolórája van az órarendjében. Az így adódó szorzat határozná meg, hány 45 perces órával kell számolni.

Ha a beadandó feladat annyira általánosságban volt megfogalmazva, hogy ezt se határozták meg, akkor csinálj egy táblázatot, amiben (mondjuk) 74 sor van, kettesével felosztva, és minden két-két sor elején számozd be, hogy 1. hét, 2. hét, 3. hét stb. Aztán például nagyjából sejthető, hogy a tanév 16.-17. hete után karácsonyi szünet van, addig illik lezárni az aktuális témát, vagy hogy legkésőbb a 20.-21. hét körül félévzárás van.

A táblázat oszlopai a feldolgozott anyag készségenkénti bontását tartalmazhatja, így a tanár könnyebben követheti is, számot is adhat róla, a következő tanévben tervezheti hogy mire építsen, (vagy pld esetleg helyettesítő tanár könnyebben kiigazodjon, hogy mit várhat már el.)

Az legyen tehát az oszlopok elején (például) hogy "Tankönyvi olvasmány, és szókincs", "munkafüzeti gyakorlófeladatok", "nyelvtan gyakorlása", "szóbeli, beszélgetős feladatok", "CD, hallás után értés feladat" stb.

Minden tanórán, minden témához tervezni kell többféle készség gyakorlását is, pld "hangos olvasás 12 perc, az új nyelvtan példamondatai füzetbe, 10 perc, az olvasmány alapján önálló párbeszéd szóban, 15 perc, házi feladat kiadása munkafüzetből 5-7 perc"

Bónusz:

Külön szeretik az iskolák, ha "kultúrmissziót" is vállalsz a sima nyelvtanítás mellett. Ezért beiktathatsz egy tantervbe kultúrnapokat, nevezetes angolszász dátumokra. Pld Halloween, Hálaadás, St Patrick nap stb környékén közös játékos "hagyományőrzés", ezzel kapcsolatos szókincs feldolgozásával.

2016. márc. 15. 15:11
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, így már könnyebben neki tudok állni :)
2016. márc. 15. 15:13
 5/5 anonim ***** válasza:
szivesen
2016. márc. 15. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!