Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek nincsenek túlterhe...

Szerintetek nincsenek túlterhelve a mai (általános és) középiskolás diákok?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy ez rengeteg tényezőtől függ: milyen az iskola színvonala, mekkora a tanárok igénye, szigorúsága, tehát milyen maga a tanár, hogy áll hozzá a tanuló (magához az iskolához és a tanuláshoz), milyen családi helyzetből jött a diák, és még nagyon sokáig sorolhatnánk.

Ezeket is figyelembe véve, de mégis összességében nézve szerintetek nincsenek túlterhelve a mai diákok? Főleg színvonalasabb középiskolákra (gimnáziumokra esetleg szakközépiskolákra) gondolok. A túlterhelve szót leginkább a tananyag mennyiségére asszociálom. Nem arról van szó, hogy megtanulhatatlan lenne, hanem inkább arról, hogy ez a mai oktatás felületes, mert egyre több az anyag, egyre több mindent kell ugyanannyi idő alatt megtanítani, ezért válik az egész felületessé (és ez magát a tanulást is megnehezíti). Régen teljesen más volt a helyzet. Kevesebb volt az anyag is, több idő is jutott mindenre, jobban meg tudták tanulni/tanítani az adottakat. És mindehhez még hozzátartozik az is, hogy régen nem volt ennyi tantárgy sem. A régi és a mai rendszerben is vannak hibák, hol az egyik, hol a másik kezembe kéne harapni, viszont "aurea mediocritas"-t már nagyon nehéz találni a kettő között.

Szerintem ez egy szubjektív kérdés. Van aki több anyagot szeretne érinteni, de csak felületesen, és van aki inkább jobban belemerülne egy adott témába, és azt mélyebben megtanulná. Én személy szerint nem tudom eldönteni melyik a jobb (az utóbbi viszont azért áll hozzám egy kissé közelebb, mert szerintem felesleges az a tengernyi sok információ, az agyunk így is, úgy is szelektál, de ez is csak szubjektív). E témának a boncolgatásához is szívesen várom a hozzászólásokat, válaszokat. Ha esetleg nem értetek velem valamiben egyet, vagy úgy gondoljátok, hogy kihagytam valami fontosat feltétlenül szóljatok!

2016. febr. 17. 01:45
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 10-ben és 11-ben volt 38-38 órám:S

Plusz persze az otthoni tanulás.

Akkor nem okozott különösebb megterhelést (bár azért 11 végén már elég nyűgös voltam), pedig szinte kitűnő voltam.

De akkor azt hittem, ez a normális.

Most meg ha körülnézek, azt látom, hogy egy csomó felnőtt a heti 40 órát sem hajlandó végigdolgozni, meg "sír", de a "büdös kölök" csak fogja be és örüljön, hogy milyen "jó dolga van":( - Pedig a felnőtt legalább gyakorlati hasznát látja a munkájának, ha máskor nem is, de amikor megkapja a fizetését. Amit meg nekem meg kellett tanulnom, annak jó, ha 10%-át tudom használni.

Igazából nem volt rossz iskolába járni (mondjuk azért most sokkal "jobb" dolgom van"), de ha arra gondolok, mennyi HASZNOS dologgal foglalkozhattam volna azokban az években, amikor a leginkább nyitott, terhelhető és gondtalan voltam, akkor a középiskolát a mai formájában rettentő időpocsékolásnak érzem.

2016. febr. 18. 14:11
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
#11 Aha. Nálunk pl. a társaság nem rossz. De az óraszám borzasztó. És én még nem is járok olyan nyúzós suliba.
2016. febr. 18. 14:27
 13/21 anonim ***** válasza:
60%
Azzal egyet értek, hogy óraszámban több, meg sok a fölösleges tananyag, de egyáltalán nincsenek túlterhelve. Az öcsém 10 évvel fiatalabb nálam, és mégis sokat tanult velem is és anyukámmal is ( majdnem 3 generáció), és ugyanazt tanulták, amit mi, eseteként rosszabb könyvekből. Ennyit bírnia kell egy gyereknek, ha főiskolára akar menni. Ha nem akar, akkor meg ugye nem megy elit gimnáziumba. Emlékszem nálunk is mennyit sírtak az érettségi előtt, pedig valójában egy vicc. Régebben nem volt függvénytáblázat meg töriatlasz, amiből mindent ki lehet olvasni. Emelt szintűn viszont igazán jó eredményt elérni nehéz, ezt elismerem.
2016. febr. 18. 18:34
 14/21 anonim ***** válasza:
38%
38 óra? A felnőttek minimum 40-et dolgoznak egy héten, én pl 50-60-at, na ez megterhelő... És ne gyertek azzal, hogy otthon tanulni kell, én is gimnazista voltam, nem is olyan nagyon régen, és jó ha egy fél évben kétszer leültem tanulni, inkább lógtam a haverokkal. És így volt 4,5 körüli átlagom...
2016. febr. 18. 18:44
 15/21 anonim ***** válasza:
92%

#14: jaj, de nagy király vagy... van, akinek tanulnia kell, hogy ne bukjon meg, de a legtöbbnek a jó jegyért nem elég, ha csak otthon a falat nézi.

Egyébként nem játszanám az agyam, ha felnőttként csak rendszeres túlórával tudod eltartani magad.

2016. febr. 18. 18:59
 16/21 anonim ***** válasza:
70%
Azért nem elég, mert órán nem figyelnek, pedig ott meg lehet tanulni az anyag 70-80%-át. Természetesen a túlórázást én választottam, csak magamnak rólatom fel, de a lényeg az akart lenni, hogy ennél mindenképpen több időt fognak eltölteni szellemi feladatokkal, folyamatos koncentrációigénnyel, ha 40 óráról beszélünk akkor is. Miután fiatal vagyok még, könnyen össze tudom hasonlítani, és a gimi után csak nehezebb lesz, kezdve a főiskolával, majd a munkaerő- piacon egy jó pozíciót elérni és azt megtartani.
2016. febr. 18. 19:10
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

#14 (7es vagyok)

Ha vki egy eros gimibe jar akkor nem eleg felevente egyszer leulni tanulni. Abban nagyon is igazat adok h el lehet ugy evickelni, az erettsegin se fogsz megbukni de aki jo atlagot akar annak egyrezst keszulni kell folyamatosan ami magaba foglalja a leckeirast es azt h atnezed az anyagot mert hiaba jegyzed meg 70-80%at az anyagnak oran, ha kihivnak felelni es 70%ot tudsz akk az 3as szoval errol ennyit... Ha nem kene otthon tanulni mellette akk sztem senkinek se lenne oka panaszra de az ora inkabb arra van h bevigyek es megertsek az infot a diakok.

En most 11es vagyok es iden olyan suliba jarok ahol van 3 fo targyam amibol van heti 7 ora plusz meg ket kiegeszito targy amibol heti 2-2. Add ossze, ez majdnem feleannyi mint ami gimibe volt es megis annyi idot toltok suliban mint azok akiknek 30-40 orajuk van mert oran kivul is kell tanulni, akarmennyire is flegmazol.

Egyebkent 2es, az otletet h a diakok valasthassak a kotelezoket nagyon jonak tartom es valoban produktivan hangzik es jobb esely van ra h igy talan megszeretik. Nalunk gimibe voltak ugye az evkozbeni kotelezok amiket nem mi valasztottunk de volt evi 2 amit onalloan kellett feldolgozni es azt mi valaszthattuk egy listarol amin halistennek sokfajta es eleg jo konyvek voltak pl Ivanhoe, Quo vadis, Rozsa neve stb

2016. febr. 19. 12:14
 18/21 A kérdező kommentje:

#10:

Nekem heti 38 órám van, kb. úgy mint neked.

"Nekem suli után sok dologra nincs is energiám, gyorsba megírom a házat, edzésre megyek, aztán lezuttyanok a gép elé."

Nagyjából én is így bírom ki. Annyi különbséggel, hogy nem járok edzésre (mert egyszerűen fizikai képtelenség lenne pl. egy olyan napon, amikor TZ-re vagy valami más nagyobb dolgozatra kell tanulnom). Sokszor még meg sem írom itthon a házit, inkább suliba óra előtt lemásolom valakiről (ez akkor van, amikor full értelmetlen házikat adnak, és azt kell mondanom, nem ritkán van ilyen).

Az anyag, mint ahogy te is kritizáltad, soha nem jól van összeállítva, szinte egyik tantárgyból sem. Ha jobban belegondolok eddig talán egy év sem volt (általános 7. osztály óta), amikor minden tárgyból be tudtuk volna fejezni az egész éves anyagot. Most pl. (lehet, hogy meglepő de) kémiából vagyunk lemaradva a legjobban (pedig nem is maradt el túl sok óránk, talán eddig az évben 1-2, szerves kémiáról van szó), ezért az órákon mostanában kb. 4-5 A/4-es oldalt kell teleírnunk (nem túlzok, nem hazudok, nem lenne semmi értelme). Ez nem hangzik olyan húdesoknak, de mivel heti 2 kémiánk van, akkor az már alapból heti 8 db A/4-es oldal, és emellett van még mittudoménhány tantárgy. Vicc...

Na meg a táska súlya. Amikor 8-9 órám van egyszerűen leszakad tőle a vállam (pedig fiú vagyok és 7 éve súlyt lökök, tehát nem a nyeszlettebbek közül való vagyok). Vicc...

#11:

"Amit meg nekem meg kellett tanulnom, annak jó, ha 10%-át tudom használni."

Úgy van! Sajnos ez is elég elszomorító dolog...

"Igazából nem volt rossz iskolába járni (mondjuk azért most sokkal "jobb" dolgom van"), de ha arra gondolok, mennyi HASZNOS dologgal foglalkozhattam volna azokban az években, amikor a leginkább nyitott, terhelhető és gondtalan voltam, akkor a középiskolát a mai formájában rettentő időpocsékolásnak érzem."

Egyet értek ezzel a mondattal, egyetlen szón kívül: leginkább terhelhető. Mondjuk pl. egy 16 éves fiú/lány szerinted jobban terhelhető, mint mondjuk egy 20-30 éves férfi/nő? A fejlődő szervezet!?

#12:

"És én még nem is járok olyan nyúzós suliba."

Én Magyarország 16. legjobb gimnáziumába járok (ami persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagyon is jó, sőt inkább ellenkezőleg, mert különben ki se tettem volna ezt a kérdést). Mondjuk a magyar oktatásügy rossz helyzetét nem csak a tanárok és a diákok látják... Sajnos...

Nem is ártott ez a kockásinges történet a mai nap. Csak az a baj, hogy most is csak a tanárok, és csakis a tanárok helyzete van a középpontban... Sajnos...

#13:

"Régebben nem volt függvénytáblázat meg töriatlasz, amiből mindent ki lehet olvasni."

Most már megint bevezetnek egy új rendszert, amibe ismét nem lehet majd használni az általad említett dolgokat, és ezen kívül még több egyéb változtatás is lesz.

#14:

"És ne gyertek azzal, hogy otthon tanulni kell, én is gimnazista voltam, nem is olyan nagyon régen, és jó ha egy fél évben kétszer leültem tanulni, inkább lógtam a haverokkal. És így volt 4,5 körüli átlagom..."

Vannak ilyen "zsenik", de a többség nem tartozik ehhez a fajtához. Nálad lehet, hogy így volt, de másoknál meg nem. Ezt magamról is el tudom mondani.

"Azért nem elég, mert órán nem figyelnek, pedig ott meg lehet tanulni az anyag 70-80%-át."

Ez, mint már előbb is írtam nem igaz mindenkinél, sőt inkább a többségnél nem. Az viszont egy helyes megállapítás lett volna, ha azt mondod, hogy az órán megérted (és nem megtanulod, nagy a különbség) az anyag (jó esetben) 85-90%-át.

Bocs, hogy hosszú voltam, de ezt a témát lehet boncolgatni. :-)

2016. febr. 19. 20:48
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
11-es vagyok: én most 35 vagyok, és igen, úgy érzem, 16-20 éves korom körül "terhelhetőbb" voltam új dolgok tanulására, mint most - persze, most is "megy", ha kell, nyelvtanulás, továbbképzés, ilyesmi, de egyértelműen kevesebbet végezek el egy nap alatt, mint régen. Persze ennek főként nem biológiai / fiziológiai okai vannak (még:)), azt hiszem, leginkább a motiváltságom változott meg. Már sokkal több dologra kell odafigyelni egy nap, és messze nem az a legfontosabb az életemben, hogy hogy is kell helyesen lefordítani azt a mondatot...
2016. febr. 20. 15:35
 20/21 anonim ***** válasza:
50%
Amit ti tananyagnak neveztek, azt jobb helyeken bikaszarnak nevezik. Gondoltatok már erre? Főleg azokat kérdezem, akik maguk is rabszolgatartókként, azaz tanárként működnek...
2021. dec. 16. 23:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!