Szociálpedagógus végzettségel lehetek napközis nevelő, tanár? Nem találok erre vonatkozó jogszabályt. Köszönöm a segítséget.
Nincs olyan, hogy szociálpedagógus végzettség. Szociálpedagógiai van, vagyis a papír azt bizonyítja, de tanulmányoztad ezt a területet. Ez nem pedagógusi végzettség, hanem társadalomtudományi.
Napközis nevelő ezzel nem lehet az ember. Tanár? Mégis mit tanítana?
Látom sikerült a lényeget megragadnod a válaszomban. És tényleg, visszaolvasva közelében sem jártam annak, hogy választ adjak a kérdésedre, ugye?
Egyébként én a szak elnevezéséről beszéltem.
TIsztázzuk. Szociálpedagógia a főiskolai szak, és ennek eredményeképpen "Szociálpedagógus"ként végez az illető, amikor elvégzi, és diplomát (Ba) kap. Ez NEM tanári diploma, tehát iskolai tanárnak nem lehet elmenni vele, a szak maga sem erről szól. Egyfajta szociális nevelői végzettség, amivel széles körben - a szociális rendszeren belül - nagyon sok helyen, nagyon sokféle intézményben el lehet heylezkedni, de tény, hogy a fizetés elég alap.
Szóval igen, a diplomában tényleg a Szociálpedagógus elnevezés fog szerepelni, viszont gyarkolatban eltérő a munkája a pedagógusétól, avagy a tanárétól.
Itt nem tantárgyakat tanít az illető, hanem problémákat old meg kb. Ügyeket rendez, mások életét igazgatja, szinte minden területen, ahol elhelyezkedik. Ezeket a törvények keretein belül. Nagyon sokminden tartozik ide: a családsegítőktől a bentlakásos intézményeken keresztül, az idősek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai intézmények, a kórházak, a nappali ellátás, a hajléktalanügy, a cigánysággal kapcsolatos dolgok, a menekültügy is része lehet, stb.
Szóval nagyon sok terület van, ahol el lehet helyezkedni, különböző feladatkörrel, de a fizetés, mint említettem, alapbér kb, ráadásúl nincs is olyan, hogy "diplomás alapbér". A bértáblát érdemes megnézni, aminek igazából semmi értelme.
Külföldön megfizetik rendesen a szociális szféra dolgozóit, itthon nem igazán.
Voszont tovább lehet tanúlni, van mesterszak, sokféle mesterképzés, ami a szociálpedagógia alapszakra épül, és a ba diploma a belépő. El lehet menni egészségügyi irányba is, pl a komplex rehabilitáció esetében - nem feltétlenül kell megmaradni a szociális területen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!