Szociológia szak, vagy gyógypedagógus (logopédia)?
Ez a kettő, ami jelenleg érdekel (hiába teljesen más a kettő, ebben a kettő szakmában tudom magam elképzelni).
Szerintetek melyikkel esélyesebb elhelyezkedni? Esetleg végzettek/jelenlegi hallgatók, mik a tapasztalataitok az adott szakon?
Az a baj, hogy ehhez nem elég csak egy diploma, én szociológus vagyok és szeretnék piacelemzéssel foglalkozni, de amit tanítottak az a valóságban nem sokat ér egy nagyvállalatnál, ilyen irányú tapasztalatom meg nincs, most tervezek posztrgrad képzésbe vagy marketing szakba belefogni, hátha.
Gyógypedagógusként nem fogsz sokat keresni de valószínűleg lesz állásod, a vicc, hogy 1 évig még én is dolgoztam gyógyped asszisztensként, pedig a szociológiának ehhez tényleg nincs köze - de kellett az ember, fogyatékosok mellé pedig még minden gyógypedagógus se szívesen megy.
Szociológusként a rosszabb környékeken lehet szinte mindig családgondozóként elhelyezkedni, nagy a fluktuáció, gondolod milyen családokat kell gondozni...
Szia!
A logopédia nagyon sokoldalú terület, magába foglalja többek között a korai fejlesztést (0-3 éves kor), a "sima" artikulációjavítást, a sajátos nevelési igényű beszédfogyi gyerekek ellátását, diszlexia reedukációt, diszgráfia, diszkalkulia terápiát, a beszédritmus zavarainak terápiáját (hadarás, dadogás), ajak- és szájpadhasadékosok beszéd fejlesztését, nyelvlökéses nyelés terápiát, beszédtechnika oktatást gyerekeknek-felnőtteknek, afázia- ill. dizarthria terápiát (stroke-on átesett felnőttek rehabilitációjaként), diszfónia terápiát(rekedtség, hangszalagproblémákból adódó hangképzési zavar), stb.
Elhelyezkedhetsz közalkalmazottként és egészségügyben is, amik közül egyik sem fizet valami fényesen, és a munkakörülmények is gyakran messze vannak az ideálistól. Pedagógusként át kell esni a pedagógus életpálya modell minősítgetésein, meg egyéb eszetlenségen.
De dolgozhatsz magánpraxisban is; akkor te alakítod az életedet, csak tudd eladni magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!