Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Az érettségiért miért kell...

Az érettségiért miért kell ekkora csillagászati összeget fizetni?

Figyelt kérdés

Negyedikes szakközépes vagyok és most akarok kimenni először. Erre megtudtam, hogy 28 000 Ft kell fizetni egy emelt szintért.

Mi a fene kerül ennyibe? Talán arany tollal javítsák ki, vagy mi?

2016. jan. 26. 01:54
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

Van tanulói jogviszonyom, de sajnos nem Magyarországon, így fizetnem kell.

Pedig a politika topikban mindig azt írják, hogy az Orbán Viktor Miniszterelnök Úr így meg úgy kidobálja a külhoni magyarokra a pénzt meg, hogy milliárdok vesznek kárba, mert évi négyszer 90%-os jeggyel utazhatunk, erre meg kiderült, hogy még az érettségit is fizetni kell...

2016. jan. 26. 01:58
 2/14 anonim ***** válasza:
34%

Ha nem tetszik, nem muszáj érettségizni (magad írtad, hogy szakközepes vagy, oda általában azok mennek, akik nem akarnak egyetemre menni).

Felesleges ezért Gyurcsányt meg Orbánt szidni, ez van.

2016. jan. 26. 06:33
 3/14 anonim ***** válasza:
70%
Előző azért ezt gondold át mégegyszer. :)
2016. jan. 26. 07:53
 4/14 anonim ***** válasza:
54%
Mert a jelenlegi érettségi kivitelezése nagyon energiapazarló...
2016. jan. 26. 10:17
 5/14 anonim ***** válasza:
84%

Miért!?

Szerinted az, aki 4 év alatt nem tud összegyűjteni ennyit az érettségire, akár állami egyetemre is van pénze?

Igen, az lenne a jó, és logikus, ha az érettségizőnek fizetne az állam, dehát ez van...

2016. jan. 26. 12:55
 6/14 anonim ***** válasza:
96%
Hát azért az megnézhetnéd, hogy mennyibe kerül egy középfokú nyelvvizsga is például.
2016. jan. 26. 13:28
 7/14 anonim ***** válasza:
95%

6-os vagyok: Szerintem ha komolyan gondolod a továbbtanulást, és nem brahiból akarsz random szakokat jelölgetni, akkor ennyit megér a jövőd szempontjából, nem? Ha szorgalmas leszel, ennek tönbszörösét is visszakaphatod ösztöndíj formájában. Szerintem.

A kérdésre válaszolva: Nem tudom, hogy miért emelték az érettségi összegét.

2016. jan. 26. 13:30
 8/14 anonim ***** válasza:
94%

Mert ennyibe kerül. Nagyjából. Nem mindenkinek pontosan, de ezt nem is lehet elvárni, hogy mindenkire külön kiszámolják. A magyar iskolásoknak is ennyibe kerül, csak az állam kifizeti helyettük. Nem javítsák, hanem javítják, és a javító tanár többnyire maga veszi meg hozzá a tollat a fizetéséből, tehát ritkán van aranyból. Viszont rengeteg ember dolgozik vele, mire levizsgáztatnak téged (azt is ki kell fizetni!), és rengeteg egyéb költsége is van. Ha elolvasod az érettségit szabályozó rendeleteket, akkor képet kaphatsz róla. A vizsgadíjat a kormány a minimálbér százalékában határozta meg, ezért emelkedik évről évre valamennyit a minimálbérrel együtt.

Ahogy írták, lehet hasonlítani a nyelvvizsgadíjakhoz is, de akár egy OKJ-s vizsgadíjhoz is, ami legalább 50 ezer forint! Ha így nézed, az érettségi egészen olcsó.

Valóban nem érdemes ezen háborogni, ha ez a feltétele, hogy megszerezd azt a szakmát, amiből majd élni akarsz, akkor ez egy apró befektetés a jövődbe. Ennél sokkal többet is kell majd még áldoznod érte.

2016. jan. 26. 15:12
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
#4, tudsz valami konkrétat is mondani, hogy miben nyilvánul meg ez a pazarlás? Az energiát végképp nem értem. Az érettséginek elsősorban anyagi és bérköltsége van.
2016. jan. 26. 15:15
 10/14 anonim ***** válasza:

#9-nek: Nézd meg hány oldalasak a mai érettségik, milyen sok papírt, és tintát elpazarolnak. Teljesen felesleges. Érdemes utánanézni, hogy amúgy is az állam mennyi milliárdokat pocsékol erre.

Meg azt is nézd meg, hogy milyen sok oldalt keresztbe áthúznak, mert üresen, vagyis kihasználatlanul marad.

Kötve hiszem, hogy pl. egy matematika érettséginek 30-40 oldalasnak kéne lennie, úgy, hogy előre kinyomtatnak mindent. Ennél nagyobb butaságot el sem lehet képzelni. A feladatokat ki lehetne adni max. 2 oldal A4-es lapon, a nyomtatási költség garantáltan vagy tizedére csökkenne... (Régen amúgy kb. így ment, csak mióta új érettségi van, azóta tönkretettek mindent...)

2016. jan. 27. 10:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!