Mennyi most egy friss diplomás biológia-informatika szakos tanár fizetése Magyarországon?
A közalkalmazotti bértábla F illetve H oszlopának első sora vonatkozik rád. Főiskolai diplomával az alap bruttó 122000.- , egyetemi diplomával (H kategória) 129500.-.
De ez attól is függ, hogy tanítod-e mindkét szakodat, mert arra is jár valamilyen pótlék, ha osztályfőnök vagy, arra is stb.
Egy kezdő tanár olyan 85-95ezer forintot kaphat kézhez.
Nyilván, ha nem állami intézmény, akkor ez változhat.
Teljesen mindegy, hogy milyen szakos, a közalkalmazotti bértábla szerint fizetik, azt hiszem F kategória, az 122 ezer Ft.
A végzettségtől függ, nem attól, hogy milyen iskola. Az alapítványi elvileg adhatna többet, gyakorlatilag nem ad.
21:36
Igazad van!
én legutóbb 79000 forintot kaptam ki ált. isk tanárként.
Három diplomás vagyok.
Harmadik éve dolgozom.
Első vagyok:
Annak idején, mikor megkérdezték a középiskolába, hogy akar-e valaki történelemből felvételizni, csak én jelentkeztem. Megkérdezte a töritanárom, hogy hová szeretnék menni. Mondtam, hogy tanárképzőre (töri szakra). Az első mondata az volt: "Éhen akarsz halni?"
Természetesen a tanárok nincsenek megfizetve. Lehetne több a fizetésük, de szerintem aki tanár lesz, annak nem csak a pénz számít. Sokat lehet kapni a gyerekektől, ha jó helyen van az ember. De attól még tény marad, hogy KEVÉS.
A legszomorúbb talán az, hogy az ismerőseim között jócskán akadnak olyanok, akik jó szakpárral rendelkeznek, eszük ágában sem volt tanítani, mert nem tetszett nekik, amikor gyakorló tanításon voltunk. Mégis tanítanak, mert jó szakpárjuk van, mindegy, hogy szeretik-e a gyerekeket vagy sem. Na ez a nem fair. Aki pedig tanítani szeretne, annak lehet, hogy egy életen keresztül csak álom lesz.
Szerintem is sokat lehet kapni a gyerekektől,főleg idegbajt.A legproblémásabb korosztály a 12-18 év közöttiek(felsősök,középiskolások) 20-30-an egy osztályba (esetleg egy-két speciális nevelést igénylővel,romával stb)-
79900 Ft egy olyan embernek ,aki a jövő orvosait,mérnökeit stb oktatja.S emellé az a leghülyébb diákja,aki pár év múlva elvégez egy mezei gyorstalpalós eladóit,egy fehérneműboltban vagy árufeltöltőként(egy-három éves tanulással) többet keres ,mint ő.
Ilyenkor egyik szemem sír ezen az országon,másik kínjában nevet.Szánalmasak vagyunk.Én a tanárok helyében addig sztrájkolnék,míg nettó 120-150-et nem ígérnek.Majd meglátnák ezek a BKV-zsebtömők.Mindenre van pénz,csak pont azokra nem ,akikről tudják,hogy a legkisebb az érdekérvényesítő erejük.Párom óvónőnek tanul,szerencsére ott kevésbé gázak még a gyerekek.Ő is qrvára meg lesz fizetve, csak ő emellett nem viszi haza a feszültséget,a benti problémákat ,meg a javítandó dolgozatokat.
Szép dolog a karitatívkodás (és szemét dolog ezt kihasználni)csak sajnos hosszútávon sem anyagilag sem idegileg nem éri meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!