Biomérnökit vagy élelmiszer mérnökit érdemes elvégezni?
Megpróbálom neked összehasonlítani, hogy tudj dönteni.
A BME elég sok, és ezen a területen is versenyképes, de a biomérnöki alapszak önmagában kevés a munkáltatóknak, ezt az tény is igazolja, hogy a hallgatók 2/3 ország szinten mesterképzésen tanul tovább. Ezzel ellentétben az elélmiszermérnök már önmagában is elég, csak kb. minden 5. hallgató folytat tanulmányokat. Illetve itt a hallgatók fele azonnal (pár hónapon belül) munkaviszonyt létesít, ez az irány a biomérnök hallgatóknál minden 10.;
A biomérnöki diploma összességében csak Msc tanulmányokkal hasznosabb, és csak így érdemes jobban elvégezni, hogy a kérdésed megválaszoljam.
Az élelmiszerménöki szakon végzettek nem minden esetben tudnak diplomás munkakörben elhelyezkedni (1/3), a biomérnökin ez az arány magasabb és természetesen Budapesten több a lehetőség. Tudom, hogy mindkettő mellett soroltam fel hátrányokat és előnyöket, de remélem jól döntesz, dönts úgy ahogy te szeretnéd, hogy alakuljon az életed! :) BME picit nehéz, de gyönyörű egyetem *-* én vállalnám, és nem utolsó szempont, hogy Budapesten van. (:
Sok sikert.
Igen. Több a várható fizetés, mesterképzéssel biztosan.
Ami bizonytalanságot ad a jövőbeli fizetés megállapítására, az egy néhány éve kijött statisztika. Aszerint '80-85ös években végzett hallgatók akik jelenleg is az élelmiszermérnöki területen dolgoznak. Az ághoz képest kiugróan magas bruttó fizetésekkel rendelkeztek. (Nem volt ritka a 300K bruttót elérő sem) (Persze a munkahelyi fizetésemeléssel is összefügghet és ugyanúgy élhet a biomérnöki terülhet kapcsolódó területen is.)
A technológiák korszerűsödésével, fejlődésével viszont nem lehet negatív jövőt jósolni a biomérnököknek sem :)
Nem tudom, hogy milyen felmérés lehetett ez, de Pesten élelmiszermérnökként ha 300k bruttót (=kb. 200k nettó) ajánlanak, maximum kezdőként vállalnám el. Ez abszolút nem kiugró, sőt, főleg nem 30 év tapasztalattal. Na mindegy.
Egyébként ha elvégzed az élelmiszermérnökit, akkor MSc-n mehetsz biomérnöknek is, van átjárás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!