Ha itthon államilag támogatotton tanultunk, hogyan tudunk kimenni külföldre?
Sziasztok,
Én 2013ban végeztem el a Bsc képzésemet, így azt hiszem nekem ezt még nem kell visszafizetnem. Azóta dolgozom, fél év kihagyással.
Februárban akarok Msc-re menni, majd doktorira.
Párom idén érettségizik, utána dolgozni akar, majd 1 év munka után elkezdeni a bsc-msc-doktori hármast. Mindeközben dolgozik majd, és állami levelezőn lesz ő is, én is.
A kérdésem, hogyha dolgozunk az egyetem alatt, akkor az már beleszámít a ledolgozott évekbe? Illetve az is, ha előtte dolgozik, mielőtt elkezdené a fősulit?
A másik kérdésem, hogy a doktori képzés is beleszámít az állami részbe? Annak az idejét is le kell dolgozni?
Nem számít bele a végzés előtt ledolgozott idő.
A doktori képzés teljesen más kategória, arra nem vonatkozik a ledolgozási kötelezettség.
Egyébként tényleg ugyanúgy lehet kimenni, mint azelőtt. 20 éved van ledolgozni a képzés idejével megegyező időt (1 félév = 150 nap munkaviszony). Ha nem dolgozod le, fizetni kell a "felvett" ösztöndíjat. Ha csak egy részét dolgozod le, arányosan kell fizetni is.
Második, köszönöm a normális választ.
És a tanulmányok közben ledolgozott idő számít? Tehát ha én elvégzem a 2 éves mestert levelezőn, és közben dolgozom, akkor pörög a ledolgozás is? Vagy a diploma kézbevétele után számít?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!