Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ugye jól sejtem, hogy ilyen...

Ugye jól sejtem, hogy ilyen esetben nem kell fizetnem a képzés költségének 50%-át a későbbi diplomaszerzés miatt?

Figyelt kérdés

2011 szeptemberében kezdtem egy három éves alapszakot állami támogatással. (Nem számít, de 40 ponttal értem el többet a ponthatárnál.) Szorgalmasan tanultam, de sajnos mivel önfenntartó vagyok, a kelleténél többet dolgoztam, és így volt némi kreditelhagyásom és a szakdolgozatot sem tudtam időben leadni. Fél évet passziváltam a harmadik év után, és a 8. szemeszterben abszolváltam, munka mellett. A szakdogámat folytattam, de az abszolválás annyi energiát felemésztett, hogy nem tudtam leadni. Tehát összesen fél évvel léptem túl a képzési időt.

A gond az, hogy csak áprilisban tudom leadni a szakdogámat, tehát csak jövő tavasszal tudok záróvizsgázni. Időközben ugyanis elvesztettem az adathordozómat, amin a szakdogámat tároltam, és épp újraírom azt. (Annyira szégyellem magam emiatt,hogy szorgalmasnak tartom magamat, és küzdök is, mégse tudok megfelelni az elvárásoknak.)

A törvény szerint a képzési idő másfélszerese alatt oklevelet kell szerezni, de ezt az időt kitolja a passzív félév. De mi a helyzet akkor, ha azt az adott passzív félévet a képzési időn túl (a 7. félévben) vettem igénybe? Ilyenkor is figyelembe veszik, és nem kell fizetnem, ha 2014 tavasza helyett 2016 tavaszán szerzem meg a diplomámat?

Előre is köszönöm a választ!

2015. nov. 8. 16:46
 1/5 anonim ***** válasza:

Az a törvény számít, ami akkor volt, amikor kezdted a tanulmányaidat. Akkor még tudtommal úgy volt, hogy a képzési idő másfélszeresét töltheted államin, utána átraknak passzívra, egyébként pedig a képzési idő kétszeresén belül kell megszerezni a diplomát.

Így szerintem nincs miért aggódnod, de én is kiváncsian várom a többiek válaszát, hátha valaki biztosabban tudja.

2015. nov. 8. 17:44
 2/5 anonim ***** válasza:
Mármint "átraknak költségesre".
2015. nov. 8. 17:45
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Már megvan az abszolutóriumom, tehát megszűnt a jogviszonyom az egyetemmel. Nagyon remélem, hogy igazad van.
2015. nov. 8. 18:17
 4/5 anonim ***** válasza:
Szerintem 2011-ben kezdetekre nem vonatkozik a "röghöz kötés, hallgatói szerződés, stb.", mert a felsőoktatási törvényt csak 2011 végén fogadták el.
2015. nov. 8. 18:38
 5/5 A kérdező kommentje:
Nem örülök annak, hogy csak emiatt "úszom meg" a dolgot. Igyekszem majd mindezt utólag meghálálni a sorsnak egy kitűnő szakdolgozat megírásával. Ugyanakkor mindez intő példa is: mivel még tovább szeretnék tanulni, és az anyagi körülményeim nem lesznek jobbak, el kell gondolkodnom azon, hogyan lehetnék a jövőben hatékonyabb, hogy hasonló csúszást elkerüljek.
2015. nov. 8. 18:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!