Van valakinek személyes tapasztalata az állami ösztöndíj visszafizetésével? (Hallgatói szerződés felbontása)
Na szóval:
Tavaly (2014) kezdtem el egy államilag támogatott BSc-t és 2 félévet el is használtam. Idén újrafelvételiztem egy másik egyetemre, egy önköltséges szakra, a másik suliból pedig most fogok kiiratkozni. Mire számíthatok? Tisztában vagyok azzal, hogy vissza kell fizetnem az állami ösztöndíj felét, szóval egy félév árát, de kiváncsi lennék a részletekre...
Kérdéseim:
- Lehet halasztást kérni addig, amíg az új sulimban tanulok? (ez önköltséges képzés, nem állami)
- Lehet részletfizetést kérni?
- Hány napon/hónapon/éven belül kell visszafizetni?
- A kiiratkozást követően hány héten/hónapon belül küld levelet az Oktatási Hivatal?
Amíg nem küldenek papírt, addig nincs semmi probléma. Ha küldenek, akkor meg megírnak benne mindent.
Egyik opció, hogy kérvényt írsz, hogy szüneteltessék, mivel újra jogviszonyba kerültél (ha meglesz a diploma, akkor nem kell semmit visszafizetni). 3000 forintnyi illetékbélyeget kell rá felnyalni, úgy kell elküldeni.
De hangsúlyozom; csak akkor kell bármit is csinálni, hogyha küldenek levelet.
Nem kell visszafizetni, ha ezt a képzést elvégzed, mivel a törvény szerint szakváltás esetén sem kell fizetni, és ebben a tekintetben az újrafelvétel is szakváltásnak minősül.
Egyébként 1 év után szokott írni az OH.
Komolyan, ez is szakváltásnak számít? :O Nem számít, hogy másik iskolában van és önköltségesen?
Köszönöm az eddigi válaszokat :)
2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról
"48/A. § A magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgató - a 48/B. §-ban meghatározottakra figyelemmel - köteles:
a) az általa folyatott, magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott adott képzésen a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott tanulmányi idő alatt, de legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet, és
[...]"
"48/B. §
[...]
(8) A 48/A. § a) pontjában meghatározott kötelezettség a szakváltást nem korlátozza. A szakváltás történhet a képzés munkarendjének, nyelvének, helyének megváltoztatásával, átvétellel, felvételi eljárás útján. A felvételi eljárás útján történő szakváltás az oklevél szerzése nélkül befejezett felsőoktatási képzést követő egy éven belül teljesített beiratkozással lehetséges. Szakváltás esetén a feltételek teljesítése szempontjából az újabb szak képzési ideje, képzési költsége az irányadó."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!